Vijesti / Politika

hdz-ov zastupnik

FAKTOGRAF DEMANTIRAO HABIJANA Hrvatska (ipak) nije dobila pohvale za borbu protiv korupcije

FAKTOGRAF DEMANTIRAO HABIJANA Hrvatska (ipak) nije dobila pohvale za borbu protiv korupcije
Marko Lukunic/Pixsell/Facebook Faktograf

Faktograf je uvidio kako izrečeno nije točno, odnosno da Hrvatska nije dobila velike pohvale Europske komisije oko pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Predsjednik varaždinskog HDZ-a i zastupnik Damir Habijan tijekom iznošenja stajališta u Hrvatskom saboru istaknuo je sljedeće.

- U okolnostima dok se u Hrvatskoj u javnosti propituje učinkovitost pravosudnih institucija, rad Državnog odvjetništva, USKOK-a, PNUSKOK-a, policije i rad sudova,  Europska komisija u Godišnjem izvješću o vladavini prava u EU Hrvatsku ističe kao pozitivan primjer, u dijelu koji se odnosi na donošenje i implementaciju Nacionalne strategije borbe protiv korupcije – kazao je Habijan na sjednici Sabora, a isti stav istaknuo i u danas objavljenom tjedniku Varaždinske vijesti. 

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina dodao je i sljedeću tvrdnju.

- EK izdvaja i donošenje antikorupcijskog programa za trgovačka društva u većinskom državom vlasništvu u svibnju 2019., pozitivne korake prema poboljšanju civilnog društva kao relevantnog čimbenika u obrani vladavine plana, te napredak u pravosudnom sustavu u smanjenju neriješenih sudskih predmeta. Navodi i da je u Hrvatskoj uspostavljen pravni i politički okvir za promicanje integriteta i sprečavanje korupcije u javnom sektoru – ističe se u njegovom govoru te zaključuje.

- Imajući u vidu sve istaknuto u godišnjem izvješću EK, nitko ne može osporiti vidljivi i stvarni napredak Hrvatske u borbi protiv korupcije i zaštiti načela vladavine prava – naglasio je Habijan u Saboru. 

Ipak, Faktograf je uvidio kako izrečeno nije točno, odnosno da Hrvatska nije dobila velike pohvale Europske komisije oko pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Podsjećamo, Faktograf je prva hrvatska specijalizirana fact checking platforma. Faktograf je član International Fact Checking Networka (IFCN), međunarodne mreže organizacija posvećenih fact checkingu.

Oni navode da je HDZ-ov zastupnik u svom govoru iz konteksta izvukao dijelove izvještaja, a u potpunosti zanemario da se poslije uvodnog pozitivnog dijela, kad je riječ o Hrvatskoj, neizostavno navode veznici 'ali' i 'međutim' nakon kojih se iznose kritike koje u velikoj mjeri poništavaju početni pozitivni dojam.

Iz Faktografa prilažu da je suprotno Habijanovim tvrdnjama, Europska komisija u u krovnom izvještaju koji se odnosi na sve zemlje Hrvatsku apostrofira kao članicu u kojoj su 'napori specijaliziranih antikorupcijskih službi u borbi protiv korupcije sputani nedostatkom specijaliziranih istražitelja i neučinkovitošću pravosuđa , a s obzirom na dugotrajnost sudskih i žalbenih postupaka koji sprečavaju okončanje slučajeva, uključujući i one protiv visoko rangiranih dužnosnika.'

Cijeli opširni osvrt Faktografa možete pročitati ovdje

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video