Vijesti / Politika

U HITNU PROCEDURU

IDU IZMJENE OVRŠNOG ZAKONA Iz udruge poručuju: 'To je cijeli sustav parazitiranja'

Udruga Ovršni kaže da je riječ o kozmetici.

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Ovršnog zakona kojim, kažu, žele zaštititi dostojanstvo dužnika i vladavinu prava te održati ravnotežu vjerovnika i dužnika. No, zakon takvim ne smatraju ni u udruzi Ovršni, ni u saborskoj oporbi, izvještava RTL.

Bez ministra koji pati od lakših zdravstvenih tegoba, novi prijedlog Ovršnog zakona predstavio je državni tajnik.

"Modernizirati postupak, proširiti primanja koja neće moći biti ovršena, utjecati da deložacije neće moći biti u zimskom vremenu", izjavio je Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Uvodi se i elektronski obrazac koji će se dostavljati javnim bilježnicima. To bi trebalo znatno smanjiti ovršne troškove.

"Ako je do sada bio dug 100 kn, vraćalo se 800 kn. Sada će se na dug od 100 kn najviše se naplatiti, sa svim troškovima kako FINA-e, kako javnih bilježnika, kako dostave, najviše 350 do 400 kn", rekao je Salapić.

Iz udruge Ovršni su nezadovoljni. Kažu - riječ je o kozmetici.

"Stvarno moramo maknuti jednom za uvijek sve ove nepotrebne stvari koje ovršni zakon zagušuju. A to su, naravno, FINA, javni bilježnici. To je cijeli sustav parazitiranja na ovrhama", poručio je Danijel Galović, predsjednik udruge Ovršni.

Zakonske izmjene idu u hitnu proceduru. S Vlade su upućene na saborska tijela. Na odborima će se raspraviti u početkom tjedna, a o zakonu će se glasati 27. studenog, da bi zakon stupio na snagu početkom prosinca, čime bi se izbjegle ovrhe na božićnice. No, prije toga Vladu će dočekati amandmani nezadovoljne oporbe.

"Javne bilježnike, odvjetnike treba izbaciti iz sustava ovrha. Time bi ovršni postupak bio jeftiniji, bio bi efikasniji i lakši za vjerovnike", izjavio je saborski zastupnik Nikola Grmoja.

"Đaba nama amandmani u Saboru ako onaj ključni dio nije tehnički spreman pa se primjena elektronske ovrhe odgađa dok se ne steknu tehnički uvjeti", rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

"Sve one najave od svih oporbenih klubova da će poslati svoje prijedloge Ovršnog zakona koji će biti bolji, koji će biti efikasniji, koji će štititi dostojanstvo dužnika, još nismo vidjeli", poručio je Salapić.

No, dobro rješenje nije dala ni Vlada, kažu dužnici koji, napominju, nisu dobro pobrojani.

"Ovdje nije u pitanju 300 tisuća ljudi nego možda i 400, a možda i pola milijuna ljudi. Dakle, ovo je stvar nacionalne sigurnosti. Ne možete držati ljude u ovršnom ropstvu gotovo 10 godina i ne davati nikakva rješenja", rekao je Galović.

U pitanju je 27. promjena ovršnog zakona od 2010. godine. Prema reakcijama ovršenih i oporbe - čini se neće biti i posljednja.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.