Vijesti / Politika

IZ SABORA

DRELE PROTIV RJEŠENJA ZA BALE 'Saniranje posljedica kriminala treba zaustaviti'

DRELE PROTIV RJEŠENJA ZA BALE 'Saniranje posljedica kriminala treba zaustaviti'
PIXSELL

Pitao je i Čačića - gdje su nestali respiratori?

Tijekom jučerašnjeg obraćanja zastupničkom domu Hrvatskoga sabora, saborski zastupnik Domovinskog pokreta iz 3. Izborne jedinice Davor Dretar Drele osvrnuo se na stanje u Varaždinu. Rekao je kako svaki grad ima svoju aferu sličnu onoj s vjetroelektranama Krš–Pađene pa tako i Grad Varaždin. Upozorio je na to da se putem Gradskog vijeća priprema odluka o prodaji javnog poduzeća Termoplin, i to pred same lokalne izbore.

- Integralno rješenje koje je donijelo varaždinsko poglavarstvo liči na izvansudsku nagodbu u sporovima i tužbama koje su zasnovane na balama smeća, a koje su na nadležnom sudu u postupku. Navedeni sudski postupci oko bala smeća ne mogu se pravno rješavati izvan suda, a poglavito ne zaduženjem proračuna Grada Varaždina, što se predlaže tim takozvanim integralnim rješenjem. Tužbe za naknadu štete imaju svoj institut nagodbe unutar sudskog postupka, i to prije samog prihvaćanja sudovanja. Kako se taj institut potrošio i u postupku nije došlo do nagodbe, postupak za naknadu štete ima svoj jedini epilog do pravomoćnosti presude na sudu drugog stupnja - rekao je Dretar.

Dodao je da je integralno rješenje trenutno na ispitivanju svoje zakonitosti ispred nadležnog suda.

- Nadam se da će biti zaustavljeno i da se neće dogoditi još jedno saniranje posljedica lokalnog kriminala novcem poreznih obveznika – zaključio je Dretar.

Nastavio je o načinu zbrinjavanja komunalnog otpada u Varaždinu.

- Gradu Varaždinu je zakonska obveza zbrinjavati komunalni otpad, a cijena zbrinjavanja donesena je uredbom po kojoj građani odvajaju komunalni otpad te se on reciklira. Komunalne jedinice koje recikliraju imaju nižu cijenu odvoza, no taj varaždinski otpad se odvozi i zbrinjava u Davoru po cijeni nerecikliranog otpada. Smeće se odvozi kao miješani otpad bez recikliranja, a istovremeno se na ulazu u Varaždin već godinama nalazi jedinstvena umjetnička instalacija, napravljena od tisuća i tisuća bala prešanog otpada iz kojih već rastu stabalca javora i breze, grmovi kadulje i razno poljsko cvijeće, kao savršen podsjetnik na nemar, nebrigu i kriminal na sjeveru Hrvatske - kazao je Dretar.

Osim toga, Dretar je govorio i o problemu zaraze koronavirusom u Varaždinskoj županiji. Podsjetio je da je župan Radimir Čačić ranije govorio da bolnica ima 30 respiratora i da su u potpunosti spremni za drugi val covida.

- Ali ono što sada vidimo je potpuni kolaps na Sjeveru! U jeku ove pandemije pokazalo se da nedostaje više od polovice respiratora pa s punim pravom pitam gdje su ti respiratori nestali - riječi su Davora Dretara.

picture
 

 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.