Vijesti / Politika

novo normalno

FOTO U neuobičajenom formatu održana svečana sjednica Grada Varaždina

FOTO U neuobičajenom formatu održana svečana sjednica Grada Varaždina
Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Uz uvažavanje aktualnih epidemioloških mjera svečana sjednica održala se u neuobičajenom formatu...

Grad Varaždin je danas, 5. prosinca, povodom blagdana svetog Nikole - Dana Grada Varaždina, održao svečanu sjednicu Gradskog vijeća.

U DRUGAČIJEM IZDANJU Održana svečana sjednica Grada Varaždina Svečana sjednica Grada Varaždina 5.12.2020.

Uz uvažavanje aktualnih epidemioloških mjera svečana sjednica održala se u neuobičajenom formatu - putem Zoom aplikacije u koju su bili uključeni vijećnici Gradskog vijeća, zamjenici gradonačelnika, pročelnici i članovi odbora te predstavnici državnih vlasti.

Istovremeno, u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu okupili su se dobitnici javnih priznanja kojima je predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan uručio priznanja. On je ujedno otvorio sjednicu.

- Drago mi je da vam mogu čestitati Dan grada - rekao je uvodno.

- Današnja se sjednica održava u bitno drugačijim okolnostima i okruženju. Pandemija je doslovno preko noći promijenila naš način života. Shodno tome i današnja sjednica održava se neposredno, a po prvi puta i posredno - putem video veze - kazao je.

- Malo ljudi u dvorani, na adventu u gradu, dokaz su čudnih novih vremena u kojima živimo. Vrijeme došašća je vrijeme kad nastojimo strukturirati svoja djela, radnje i postupke u proteklom razdoblju. Možda je i ova pandemija trenutak da stanemo i upoznamo vrijednosti koje smo tijekom vremena, negdje putem, izgubili - rekao je Habijan.

Istaknuo je kako su u proteklom razdoblju, zahvaljujući Vladi RH, u Gradu Varaždinu realizirani brojni projekti.

- Istaknuo bih one koji su pred završetkom - Gradska knjižnica i obnova pozornice HNK. Oni su velikim dijelom financirani Ministarstvom kulture. Istaknuo bih i projekt obnove varaždinske sinagoge čijom obnovom Grad ispravlja barem djelomično nepravdu iz svoje kratke, ali mračne povijesti, kada su neki sugrađani samo zbog nacionalnosti bili protjerani ili ubijeni.

Naglasio je potrebu za daljnjim razvojem Varaždina.

- Nastavak izgradnje faze dva kampusa FOI-ja, ali i povratak sjedišta Sveučilišta Sjever u Varaždin. Drago mi je da su stekli prve nekretnine u Optujskoj ulici, zahvaljujući Vladi RH, što je poticaj za daljnje širenje Sveučilišta - rekao je Habijan i dodao da je to njegov 'posljednji govor na poziciji predsjednika Gradskog vijeća'.

- Nameće se pitanje da li smo ostvarili očekivanja naših sugrađana. Mogu sa žaljenjem konstatirati da nismo postigli konsenzus oko ključnih pitanja važnih za daljnji razvoj grada. I ne samo to, politika destrukcije i podmetanja nogu, dovodi do stagnacije i odustajanja rješavanja problema. Takva politika prevladava. Napredak grada očituje se u stvarnoj želji za općim dobrom. Nekoliko sam puta pozivao na jedinstvo, međutim sa žaljenjem konstatiram da smo pali na ispitu političke odgovornosti i zrelosti.

Čehok: 'Nemamo pomoć Županije'

Prisutnima se putem Zoom aplikacije obratio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Blagdan svetog Nikole prilika je da se svake godine osvrnemo iza sebe i da utvrdimo koliko smo svi mi uspjeli u ciljevima. Ovo je posljednja svečana sjednica u ovoom mandatnom razdoblju, stoga je prilika da se saberemo u mislilma i da vidimo što smo sve učinili - rekao je uvodno.

- Mi u gradu smo shvatili da je svaka kriza za sposobne nova šansa ili mogućnost, dok je za nesposobne svaka šansa nova kriza. U posljednje tri godine podigli smo administrativne kapacitete Grada, istodobno smanjujući broj zaposlenih. Nemjerljivo smo, na razini Hrvatske, digli apsorpciju sredstava iz Europske unije.

Osvrnuo se i na projekte koji iznose 'preko 800 milijuna kuna' te obnove projekta obnove vrtića i osnovnih škola.

- Grad Varaždin vrti preko milijardu kuna europskog novca, što nas, bez premca, stavlja u hrvatskih vrh gledano po iznosu novaca po glavi stanovnika - rekao je.

I u ovoj krizi uspjeli smo učiniti sve da bude usmjereno prema obrazovanju, kulturi i sportu, dodao je Čehok.

- Možda najvažnije što smo napravili jest poticanje izvaninstitucijske kulture - poticanje kulturnih projekata koji su sami sebe učinili institucijom poput Kerekesh teatra ili Centra za mlade - rekao je.

Zahvalio je svima na pomoći, osobito Vladi.

- Nažalost, nemamo pomoć Županije koja u četiri godine nije izdvojila kunu za povezivanje visokog školstva, znanosti i gospodarstva, kao ni za poticanje obrtništva i poduzetništva na području grada - rekao je i dodao da je pred čelnim ljudima grada 'još puno posla'.

Sjednici 'prisustovao' i premijer

U sjednicu se putem Zoom aplikacije uključio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

- Jasno je da Varaždin i stanovnici nastoje biti okrenuti budućnosti. Gradite grad koji je kulturno, gospodarsko središte sjeverozapadne Hrvatske - kazao je.

Osvrnuo se i na koronakrizu te situaciju u varaždinskoj bolnici.

- Cilj je da smo uz vas u ovoj situaciji. 

Dodao je da grad Varaždin ima velik broj projekata, a Vlada s njima razvija partnerski dijalog.

- Zadovoljan sam kako se projekti realiziraju, čestitam vas na tome! Bit ćemo uz vas, bit ćemo vam partneri - rekao je premijer.

Na kraju sjednice dobitnicima javnih priznanja uručene su nagrade.

Cijelu sjednicu pogledajte ovdje.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video