Vijesti / Politika

EUROPSKA LOVA

ŠTO DONOSI ITU-MEHANIZAM 'Varaždin će time preuzeti razvojnu ulogu Županije'

ŠTO DONOSI ITU-MEHANIZAM 'Varaždin će time preuzeti razvojnu ulogu Županije'
Varaždinski.hr

Ono što je Čehok obećao je da odabir partnerskih općina i gradova neće ovisiti o tome koja politička opcija je gdje na vlasti.

Famozni ITU-mehanizam, što je skraćenica od 'Integrirana teritorijalna ulaganja', trebao bi omogućiti da Varaždin i partnerski općine i gradove koji će u tome sudjelovati dobe značajna europska financijska sredstva.

U ovoj fazi još uvijek se čekaju precizne smjernice, no zna se da kroz ITU-mehanizam ide oko 8% ukupnog europskog novca za projekte, rekao je danas varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

A Grad Varaždin postaje nositelj za sjevernu Hrvatsku, rekao je.

- Grad će biti odgovoran da, u skladu sa strategijom, s drugim općinama i gradovima napravi ITU-područje i da zapravo vodi sve europke projekte u ime toga područja. Predostoji nam izbor općina i gradova. To će biti najbliže općine s kojima imamo 30% dnevnih migracija, ali postoje i drugi kriteriji prema kojima ćemo birati općine i gradove koje će ući u ITU-mehanizam - kaže Čehok.

Napominje da Grad time postaje provedbeno tijelo Europske unije.

- Mi ćemo time zapravo preuzeti, ne u teritorijalno-upravnom smislu, nego u razvojnom smislu, ulogu Županije. Mi ćemo povući razvoj onoga sto Županija nije radila, to je gospodarstvo, prometna povezanost, puno tih soft-projekata koji pridonose kvaliteti života, civilno društvo, turizam, obrazovanje, kulturne inicijative... Jako puno razvojnih, ali i socijalnih projekata koje, nažalost, Županija nije financirala, mi ćemo preko ITU-mehanizma s općinama i gradova moći financirati - poručio je Čehok.

Dodao je da sam Grad Varaždin već ima spremne građevinske dozvole i drugu dokumentaciju.

Kao primjere projekata gradska vlast je navela pretvaranje Kina Dom u Centar kreativne industrije, kupnu e-buseka za povezanost grada i okolnih općina, projekte vezane uz Gradski muzej, kotlovnice u zgradmaa, obnove dvoraca, uređenje Motičnjaka... Tu je i nezaobilazna kučanska rampa.

- Svakako ćemo to prijaviti ako će smjernice to omogućavati - rekao je Čehok.

U ovome trenutku Grad komunicira s općinama i gradovima i treba donijeti odluku tko će sve ući u ITU-mehanizam. Pritom se ozbiljno razmišlja i o prelasku Drave.

- Moramo odlučiti hoćemo li uzeti Čakovec. Jer možemo donijeti odluku koja uključuje i međužupanijsku razinu.

Ono što je Čehok obećao je da odabir neće ovisiti o tome koja politička opcija je gdje na vlasti.

- Pa nas to ne zanima, mi smo nezavisna lista - poručio je.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video