Vijesti / Politika

KOMUNALNA PITANJA

SRUŠENE BREZE I PRETVARANJE ZELENILA U PARKIRALIŠTE Oko te teme 'koplja ukrstili' Bosilj, Strahonja i Čehok

SRUŠENE BREZE I PRETVARANJE ZELENILA U PARKIRALIŠTE Oko te teme 'koplja ukrstili' Bosilj, Strahonja i Čehok
Varaždinski.hr

Pitanja je bilo mnogo, a odgovora još više... No nitko zadovoljan.

Parkiralište koje se gradi u Trakošćanskoj ulici i rušenje stabala na tome mjestu komunalna je tema koja dominira javnim prostorom u Varaždinu proteklih dana. O njoj se najviše pričalo i na aktualnom satu današnje sjednice Gradskog vijeća.

Vezana vijest:

Trakošćanska, breze SLUČAJ U TRAKOŠĆANSKOJ 'Breze su alergene i nije im mjesto u gradu. Ali dao sam nalog da se više ne ruši'

Pitanja u vezi toga postavili su Vjeran Strahonja (nestranački vijećnik s liste HDZ-a) i Neven Bosilj (SDP).

- Nešto što je desetljećima sađeno, sustavno se uništava. Ovo nije jedino, prije toga isto je bilo u Milčetićevoj ulici. U Varaždinu se zelenilo godinama proširivalo, tu je značajnu ulogu imao inženjer Martin Dvorski, no nešto se očigledno promijenilo. Tko je donio odluku da se stabla sruše i koji je bio slijed odlučivanja? - pitao je Strahonja gradonačelnika.

Bosilja je zanimao povod za kretanje u taj projekt.

- Temeljem čega ste krenuli u te radove? Srušili ste stabla, maknuli zelenu površinu. Da li nas čeka i daljnja devastacija Trakošćanske? Navodno se i dječje igralište pretvara u parkiralište te Mali plac, koji je sad pješačka zona. Što jos mislite devastirati do kraja ovog vašeg štetnog mandata? Evo, danas je presječen i optički kabel. Ako postoji projekt, to se ne smije dogoditi. Zato pitam za projektnu dokumentaciju. Imate li prijavu gradilišta? I jesu li sredstva za to predviđena u proračunu?

Osim toga, Bosilj se dotaknuo i šireg problema parkiranja u gradu.

- Poklonili ste sva gradska parkirališta privatniku, dok u Čakovcu i Koprivnici prihod od naplate parkinga ide Gradu - iznio je SDP-ov vijećnik i kandidat za gradonačelnika.

Vezana vijest:

protiv rušenja NEZADOVOLJSTVO GRAĐANA 'Neprihvatljiva je lakoća uništavanja nečega što ovaj grad čini prepoznatljivim'

Ivan Čehok, još jedan kandidat za gradonačelnika, koji, istina, još nije službeno obznanio svoju kandidaturu, odgovorio je da Grad ima svu potrebnu dokumentaciju, i glavni i izvedbeni projekt i suglasnost policije.

- A što se tiče parkiranja, vi ste uveli koncesiju 1995. godine. Ja se tad nisam bavio politikom. Dakle to morate pitati svoje drugove zašto naplatu parkiranja ne obavlja Grad - odgovorio je Čehok na taj dio.

O slučaju u Trakošćanskoj je ponovio ono što je već ranije rekao u javnosti, a to je da hortikulturna struka kaže da brezama nije mjesto u naseljima, jer su iznimno alergene. Te da stoga Grad kada kreće u rekonstrukciju nekog dijela grada breze mijenja drugom vrstom drveća.

- Zar nije bolje da se sad posade nova stabla? I to njegovana, koja brzo rastu, kao što je to bilo u Kolodvorskoj. Danas je Kolodvorska prekrasna aleja.

Rekao je Čehok da nije stručnjak i da ne može suditi o tome što je struka rekla.

- Svako stablo koje je srušeno bit će zamijenjeno novim. Tako rade svi gradovi u Europi, tako smo radili i dosad. U Milčetićevoj se digao cijeli pločnik zbog korijenja stabala. Nisam za to da se uništava zelenilo, ali jesam za to da se, ako to struka predlaže, breze zamjene. Umjesto dvije breze, dobit cemo deset novih stabala. Jednako kao u Biškupcu, morali smo maknuti platane jer su smetale rotoru i posadili smo nova stabla - tumačio je gradonačelnik.

Naveo je da problemi s parkiralištima postoje i na Banfici, Vukovićevoj, Krležinoj, u POS-naselju...

- Nevene, vi ste javno parkiraliste prodavali privatnicima, i sada vi nama solite pamet! - rekao je Čehok. Nije spomenuo na što misli, ali riječ je parkiralištu uz zgradu u Ulici 22. rujna, gdje je investitor izgradio zgradu, ali bez parkirnih mjesta pa ih je potom otkupio od Grada.

Za dječje igralište u Trakošćanskoj je Čehok rekao da je bio protiv toga da ga se izmijesti i da se tamo napravi parkiralište.

- Ali stanari su imali nekoliko argumnata. Da je tamo velika buka, da mala djeca vrše nuždu uz njihove prozore i balkone, navečer dolaze mladi, ima alkohola, razbijaju se flaše. Tražili su da se to pomakne iza zgrada. Rekao sam im neka sakupe potpise, ako se stanari ne dogovore, ne pada nam na pamet to uklanjati. Koliko čujem, ljudi se nisu složili, i mi ćemo to poštivati - potvrdio je Čehok da od micanja igrališta ipak neće biti ništa.

Strahonja je na kraju dodao još jedan primjer koji pokazuje da problem s upravljanjem gradskim zelenilom seže daleko u prošlost.

- Imam tu dopise još iz travnja 2002. godine. Tada su srušena dva bora na Korzu ispred FOI-ja. Posađen je potom tulipanovac, koji je 2009. uklonjen. Napravili su to Parkovi po nalogu Turističke zajednice, zbog određenih događanja na tome prostoru. Trošak je bio 8.088 kuna, a TZ se obvezao to platiti pri ponovnoj sadnji. Dakle, vidimo da postoji kontinuitet uništavanja zelenila i kontinuitet laganja - završio je Vjeran Strahonja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video