Vijesti / Politika

Stjepan Adanić

Bivši gradonačelnik Varaždina dobiva još pola godine na čelu Janafa?

Bivši gradonačelnik Varaždina dobiva još pola godine na čelu Janafa?
Davor Javorovic/Pixsell

Šef Janafa birat će se javnim natječajem no politika takva mjesta ne prepušta slučaju.

- Ja sam vojnik i samo sam koncentriran na rad. Ništa me u tome ne može omesti i samo mi je na pameti Janaf. Sljedeći tjedan ćemo objaviti rezultate rada i ne mogu o tome prije govoriti pa Vas molim da mail uputite našem uredu za medije  - kaže za 24 sata privremeni predsjednik Uprave Stjepan Adanić kojem mandat od šest mjeseci ističe kraje ožujka.

S obzirom da imamo informaciju kako će mu sljedeći tjedan Vlada produžiti ugovor na još pola godine pitali smo da li nam zato odgađa termin razgovora.

- Ja vam za to ne znam jer kažem razmišljam samo o poslu i trudim se da tvrtka ima rezultate – suzdržano će Adanić.

No pravo je pitanje zbog čega Ministarstvo gospodarstva ne raspisuje natječaj za predsjednika uprave jedne od najprofitabilnijih hrvatskih javnih tvrtki. Otkako je Dragan Kovačević naprasno smijenjen zbog sumnje da je primio 1,9 milijuna kuna mita, Janaf vodi ratni gradonačelnik grada Varaždina i nekadašnji bliski suradnik Jadranke Kosor u Ministarstvu branitelja za kojeg javnost uglavnom pamti da je nećak Ankice Tuđman.

Kako doznaju 24sata iz pouzdanih izvora nikada nije bio prvi izbor premijera Andreja Plenkovića za ovu funkciju, a bez njegova blagoslova nema punog mandata. Naravno, šef Janafa birat će se javnim natječajem no politika takva mjesta ne prepušta slučaju.

- Odluka o objavi javnog natječaja za izbor predsjednika Uprave društva Jadranski naftovod d.d. nije donesena. Gospodinu Adaniću se može produžiti mandat za najviše šest mjeseci ili do provedbe natječaja – službeni je odgovor Ministarstva gospodarstva na pitanje kada će se raspisati javni natječaj.

Tjedam dana nakon upita u 24 sata doznali su da bi ovaj tjedan Vlada trebala samo produžiti privremeni mandat Adaniću, a nema zakonske prepreke da se tako produžava u nedogled. To nikome nije u interesu, no zbog čega se odlučuju na takvo rješenje imamo objašnjenje od pouzdanog izvora bliskog upravi Janafa i Vladi.

- Plenković se više ne želi dovoditi u situaciju da na takve pozicije sjedaju kompromitirani ljudi. Nitko se još nije ohladio od 15 smjena ministara u prošloj Vladi. Kako se morao riješiti ljudi koji nije htio, možete biti sigurni da će im se znati odužiti. Pogledajte Podravku. Sve je radio kako bi Martina Dalić ostala u Vladi no javni pritisak je bio presnažan, ali joj se Podravkom odužio. Tako će se odužiti i Damiru Krstičeviću – kaže im izvor.

Navodno bi upravo njega premijer volio vidjeti na čelu Janafa. Njihov izvor pojašnjava kako je to razlog zbog kojeg Adanić dobiva po šest mjeseci jer mora proći godina dana od Krstičevićeva odlaska s mjesta Ministra obrane kako bi se zadovoljila zakonska forma. 

Kako doznaju Adanić nije bio ni kao privremeno rješenje prvi izbor.

- Premijer je bio skloniji Vladislavu Veselici, no kako su unutar Janafa, a i šire počele kružiti neugodne priče koje ne bi dobro sjele javnosti da se objave, premijer se očito nije htio dovesti u situaciju da opet mora nekoga pravdati pa je izabrao jednostavnije rješenje u vidu Adanića – kaže izvor za 24sata

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video