Vijesti / Politika

Varaždinska županija

Održana 20. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije, nagrada za iznimna postignuća ide Općoj bolnici

Održana 20. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije, nagrada za iznimna postignuća ide Općoj bolnici
Varaždinska županija

Na sjednici je prihvaćen prvi rebalans proračuna za 2021., kojim je došlo do manjih izmjena i dopuna u četiri od devet upravnih odjela.

Vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije su na današnjoj online sjednici donijeli odluku o dodjeli javnih priznanja u 2021. godini.

Nagrada za životno djelo Varaždinske županije se posthumno dodjeljuje Branku Kežmanu, iznimnom čovjeku i velikom promotoru Županije u zemlji i šire, dugogodišnjem predsjedniku Udruge vinogradara „Trsek“ koji je dao trajni doprinos promidžbi Županije.

Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju bit će dodijeljena Općoj bolnici Varaždin kao pravnoj osobi, koja se u proteklom izazovnom razdoblju uzrokovanom koronavirusom istaknula prilagođenom organizacijom rada bolničkog sustava i posebnim načinom zbrinjavanja pacijenata, a sve uz redovitu realizaciju brojnih projekta, te dr. Katici Čusek Adamić, spec. epidemiologije, voditeljici Epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, koja se iskazala izuzetnim trudom, doprinosom i odricanjem za dobrobit građana županije tijekom koronakrize.

Dobitnici nagrade za doprinos ugledu i promociji varaždinske županije u zemlji i svijetu su Udruga Varaždinsko bučino ulje, Udruga za zaštitu prirode i okoliša „Zasadi stablo, ne budi panj“ i Robert Kopjar.

Župan Radimir Čačić je podnio izvješće o radu za drugo polugodište 2020. godine, a ujedno najavio nove, velike i važne projekte.

- Unatoč pandemiji i krizi, Varaždinska županija je u suficitu od 36 milijuna kuna u odnosu na zatečeni manjak od 9 milijuna kuna, a realizirali smo ili se grade 860 milijuna kuna vrijedni projekti, dok je 940 milijuna kuna projekata u procesu pripreme. Ti projekti ne utječu na financijsko stanje Županije, sve možemo platiti, pri čemu se ne trebamo ni zaduživati. Međutim, želimo držati potencijal i sve buduće projekte također ćemo raditi na način da sutra ne opterećuju Županiju, nego da tijekom otplate budu pokriveni uštedama u energetici i drugim uštedama. Naša ulaganja su usmjerena na projekte koji još više i bolje mogu doprinijeti financijskom i razvojnom potenciju Županije. Među njima je projekt Bukotermal, korištenje geotermalnih energija, koji je vrijedan 630 milijuna kuna i najveći je naš projekt – rekao je župan Radimir Čačić. 

 

Izdvojio je i projekt izgradnje centralnog operacijskog bloka Opće bolnice vrijedan preko 400 milijuna kuna, a iznimno važan i kompleksan je projekt dogradnje i rekonstrukcije Glazbene škole u Varaždinu, a s ciljem uspostave glazbenog konzervatorija u suradnji sa Sveučilištem Sjever.

- U obrazovanju pripremamo projekte vrijedne više od pola milijarde kuna, među kojima je dogradnja i rekonstrukcija OŠ Ivanec, dogradnje područnih škola Nova Ves, Strmec i Svibovec Podravski, kao i izgradnja osam sportskih dvorana u područnim školama Črešnjevo, Remetinec, Cvetlin, Završje i Druškovec te osnovnim školama Bisag, Donja Voća i Vinica. U Srednjoj školi Ludbreg idemo s dogradnjom dvorane i školskih praktikuma i radionica, a više od 100 milijuna kuna bit će uloženo u dogradnju praktikuma u još tri srednje škole. Vrijedi istaknuti da pokrećemo i projekt uvođenja učionica budućnosti u škole u Županiji vrijedan 40 milijuna kuna – rekao je župan Radimir Čačić.

Župan Čačić je u 2020. godini dodijelio ukupno 20 potpora i 15 nagrada u ukupnom iznosu od 199.964,76 kuna, i to iz osobnog fonda. Riječ je o sredstvima ušteđenima zahvaljujući tome što se župan odmah na početku mandata odrekao plaće za profesionalno obavljanje dužnosti.

Prihvaćen je prijedlog o osnivanju javne ustanove Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije, a uz izvješće o radu Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“, prihvaćeno je i izvješće o radu Zaklade za pomoć djecu Vita.

– Zaklada je, unatoč pandemiji 2020. godine, prikupila rekordnu svotu od 172.075,74 kuna, temeljem donacija trgovačkih društava i ostalih pravnih osoba i fizičkih osoba. Sredstvima se pomoglo ukupno 41 korisniku, djeci oboljeloj od teških, rijetkih i malignih oboljenja što je najviše dosad. Iako je zbog nepredviđenih okolnosti bilo teško promovirati rad Zaklade za pomoć djeci Vita uživo kroz organizaciju brojnih humanitarnih aktivnosti i prikupljati donacije na taj način, njena je važnost prepoznata. U odnosu na 2019. godinu, zabilježen je porast prihoda od čak 130 posto, a porast broja korisnika od 17 posto – izvijestila je upraviteljica Zaklade Natalija Martinčević.

Na sjednici je prihvaćen prvi rebalans proračuna za 2021., kojim je došlo do manjih izmjena i dopuna u četiri od devet upravnih odjela. Među ostalim, povećana su sredstva za specijalističke liječničke preglede operativnih vatrogasaca (1,1 milijun kuna), a uz to je za nesmetanu provedbu EU projekata uređenja Županijske palače i „Responsible Green Destination Amazon of Europe“, ugovorenih početkom ove godine, osigurano dodatnih 1,5 milijuna kuna.

Vijećnici su usvojili odluku od izmjenama i dopunama Statuta Varaždinske županije, kojim je ovaj akt usklađen s novim Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.  Budući da novi Zakon propisuje broj članova predstavničkoga tijela u odnosu na broj stanovnika u županiji, na način da županije sa 100.000 do 200.000 stanovnika imaju 37 članova, broj članova Županijske skupštine je sa sadašnjih 41 smanjen na 37 vijećnika. Uz to, župan Varaždinske županije imat će ubuduće jednog zamjenika, kao što određuje Zakon za županije do 250.000 stanovnika.

I Odluka o naknadama vijećnicima i članovima radnih tijela Županijske skupštine Varaždinske županije usklađena je s izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Izmjenom Zakona izričito je utvrđeno da se naknada utvrđuje u neto iznosu po članu predstavničkog tijela, pri čemu za Varaždinsku županiju utvrđeno da ukupna godišnja naknada neto naknada po članu predstavničkog tijela ne smije iznositi više od 14.000 kuna.

Vijećnici su većinom glasova prihvatili prijedlog o prodaji paketa od 34.926 dionica Hidroinga d.d., što čini 17,5 % ukupnog portfelja Županije u tom Društvu, odnosno 25,03 % upravljačkih, redovnih dionica. Prodaja dionica obavit će se javnim prikupljanjem ponuda, a ako se prodaja realizira po početnoj cijeni od 90 kuna, prihod županijskog proračuna iznosio bi 3.143.340 kuna.

Izmijenjena je odluka o osnivanju trgovačkog društva Bukotermal te je prihvaćen kapitalni projekt uređenja zgrade Vodotornja, za koji će se Županija zadužiti u iznosu od 6 milijuna kuna, uz fiksnu godišnju kamatu od 1,28 posto te rok otplate od 8 godina. Usvojen je i niz izvještaja, među kojima i plan razvoja sustava civilne zaštite na području Varaždinske županije za 2021. godinu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video