Vijesti / Politika

zaštita prirode

Korak bliže proglašenju Ivančice prvim Parkom prirode na sjeveru, Habijan predao inicijativu ministru Ćoriću

Korak bliže proglašenju Ivančice prvim Parkom prirode na sjeveru, Habijan predao inicijativu ministru Ćoriću
HDZ/Zoran Stanko

Inicijativu su podržali i ostali saborski zastupnici iz županije te župan Čačić i gradonačelnik Ivanca Batinić.

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan u srijedu je u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja ministru Tomislavu Ćoriću službeno predao inicijativu s potpisima potpore za pokretanje postupka proglašenja Parka prirode Ivančica, Strahinjčica i Maceljsko gorje.

Predaji potpisa prisustvovali su i saborski zastupnik Anđelko Stričak te državni tajnik Mario Šiljeg.

- Sretan sam što je i formalno pokrenuta inicijativa kao što sam obećao i očekujem da sjeverozapadni dio Hrvatske napokon dobije svoj prvi park prirode. To će uvelike doprinijeti većoj zaštiti prirode Ivančice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja. Važno je građanima objasniti da proglašenje parka prirode neće imati negativne posljedice na lokalno stanovništvo jer se u parku prirode i dalje mogu obavljati postojeće gospodarske djelatnosti koje su u skladu sa zaštitom – rekao je Habijan te istaknuo kako će proglašenje imati pozitivan učinak na lokalno stanovništvo u smislu korištenja turističkih potencijala i plasmana autohtonih lokalnih proizvoda, a moći će se aplicirati i za dobivanje sredstava EU fondova za potrebe razvoja samog parka.

Zahvalio je na angažmanu državnom tajniku Šiljegu kao i svim potpisnicima inicijative.

Inicijativu su svojim potpisima podržali zastupnici Anđelko Stričak, Željko Pavić, Natalija Martinčević, Predrag Štromar, Barbara Antolić Vupora i Siniša Hajdaš Dončić, gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek i gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić te župan Varaždinske županije Radimir Čačić i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

- O tome koliko je dobra ova inicijativa kolege Habijana najbolje govori činjenica da su je svojim potpisom podržali brojni saborski zastupnici, gradonačelnici i župani. Briga o zaštiti okoliša ovih područja koje se inicijativom želi zaštiti, kao i ostalih dijelova prirode koji su kategorizirani nižom razinom zaštite, i dalje će nam biti prioritet – rekao je zastupnik Anđelko Stričak.

Proglašenjem parka prirode za područje Ivančice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja doprinijelo bi ne samo očuvanju bioraznolikosti navedenog prostora, nego bi dodatno osiguralo opstojnost jedinstvenih krajobraznih elemenata i kulturne baštine navedenog prostora koji je od izuzetnog turističkog i edukativnog potencijala.

To bi u konačnici rezultiralo mogućnošću za poboljšanje životnog standarda lokalnog stanovništva kroz razvoj ekološke poljoprivrede, brendiranje lokalnih proizvoda, pružanje usluga turizma i lakše apsorpcije EU fondova.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video