Vijesti / Politika

PROJEKT VRIJEDAN 70 milijuna kuna

VARAŽDINSKE TOPLICE Započela izgradnja pročistača u sklopu Aglomeracije

VARAŽDINSKE TOPLICE Započela izgradnja pročistača u sklopu Aglomeracije
Aktualno.hr

U Varaždinskim Toplicama započela je izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda vrijednog 21,5 milijuna kuna + PDV, koji se provodi u sklopu projekta sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždinske Toplice.

U Varaždinskim Toplicama započela je izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda vrijednog 21,5 milijuna kuna + PDV, koji se provodi u sklopu projekta sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždinske Toplice.

Radi se o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) II. stupnja pročišćavanja, kapaciteta 6.500 ES, kojim će se pročistiti sve prikupljene otpadne vode sustava odvodnje i prikupljene septičke otpadne vode s Aglomeracije Varaždinske Toplice. Višak mulja proizvedenog na UPOV će se zgušnjavati bez potrošnje kemikalija te voziti na daljnju obradu na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Varaždin, što će dodatno doprinijeti optimalnoj iskorištenosti kompletne infrastrukture na širem prostoru u operativnoj fazi.

Aglomeracija Varaždinske Toplice, vrijedna 70.557.709,70 kuna, prva je koja će biti završena na našem području, a da je riječ o velikom projektu o kojem se u Varaždinskim Toplicama govorilo godinama, potvrdila je gradonačelnica Dragica Ratković.

- Za vrijeme mojeg mandata na područje Varaždinskih Toplica stiglo je više od 350 milijuna kuna sredstava za investicije. Jedna od njih je i ova omogućena sredstvima Europske unije i uz svesrdnu pomoć Vlade i resornih ministarstava. Bilo je i onih koji su bili skeptični, a svi oni ljudi koji su u privredi znaju da to nije jednostavno, pogotovo kad su u pitanju europski novci gdje mora biti 100 posto sve točno i ispravno. Sustav sanitarne odvodnje je pri kraju, druga faza je pročistač čija je izvedba u punom jeku. Da ne bi stali samo na tome, u odličnoj suradnji s Hrvatskim vodama pripremamo sljedeći projekt, a to je Aglomeracija Leskovec – Slanje. Kad to napravimo, krenut ćemo na drugu stranu našega grada, a poslije svega imat ćemo zdrav i uređen okoliš, čistu Bednju – rekla je gradonačelnica naglasivši kako je to preduvjet za daljnji razvoj zdravstvenog turizma.

Direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić kazao je kako su radovi krenuli početkom godine, a trebali bi biti završeni do kraja godine.

- Prije godinu i pol potpisan je ugovor za ovaj uređaj, kao najvažniji objekt unutar Aglomeracije Varaždinske Toplice. To bi na kraju trebao biti jedan od najvažnijih projekata za zaštitu okoliša na području grada Varaždinskih Toplica – naglasio je Bunić i zaželio izvođaču radova dobar napredak, a stanovnicima Varaždinskih Toplica strpljenje za vrijeme izvođenja radova.

Uime izvođača radova obratio se predsjednik Uprave tvrtke Esotech d.d. Marko Škoberne.

- Varkom je firma koja je našem ESOTECH-u dala prvu mogućnost za afirmaciju na području Republike Hrvatske. Nakon faze projektiranja, upravnog postupka i ishođenja građevinske dozvole, ušli smo u realizaciju ovog projekta koji je za našu tvrtku prioritet i siguran sam da će biti očekivane kvalitete i završen u očekivanom roku – kazao je Škoberne.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak dodao je kako svaka investicija veseli, posebice kada je vezana uz zaštitu okoliša, odnosno za zaštitu tla i voda.

- Ova je investicija bitna i iz gospodarskog aspekta, odnosno turističkog potencijala grada Varaždinskih Toplica. Naime, ako u današnje vrijeme ne primjenjujete visoke standarde zaštite okoliša, teško da možete biti turistička destinacija, a Varaždinske Toplice su upravo to, kad govorimo ne samo o području Varaždinske županije, već i cijelog sjevera Hrvatske. Naravno, investicija je bitna i za lokalno stanovništvo. Kad sagledamo u cjelini, ovo je veliki iskorak za daljnji razvoj grada Varaždinskih Toplica. Svakako vrijedi istaknuti da je ovo još jedan od primjera zahvaljujući kojem je itekako vidljivo da je vertikala od lokalnih sredina, preko županijske pa sve do državne razine upravo u ovom mandatu zaživjela i daje rezultate - istaknuo je zastupnik Stričak.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video