Vijesti / Politika

o izborima i korona-krizi

ČAČIĆ 'Siguran sam da su građani prepoznali našu borbu s koronavirusom'

ČAČIĆ 'Siguran sam da su građani prepoznali našu borbu s koronavirusom'
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Istaknuo je kako nikoga od kandidata za župana ne vidi kao prijetnju.

Varaždinski župan i predsjednik Reformista Radimir Čačić danas je za N1 televiziju komentirao lokalne izbore, koronakrizu, ali i o previranja oko izbora čelnika Vrhovnog suda.

Čačić se na početku osvrnuo na protukandidate na predstojećim lokalnim izborima.

- Ovakva konkurencija je dobra, koliko je snažna, vidjet ćemo na izborima. Zasad mi se čini da je situacija takva da ćemo imati jedno četiri ili pet kandidata, nisu svi još poznati. Znamo da ide gospođa Barbara Antolić Vupora, naslućujemo da ide gospodin Anđelko Stričak, a postoje najave za barem još dvoje - rekao je Čačić i napomenuo da nema nikog koga vidi kao prijetnju.

- Mi smo i prije četiri godine ovdje pobijedili u županiji. Ankete pokazuju da smo najjača regionalna stranka, jači čak i od IDS-a i HSS-a. Očekujem naravno pobjedu, očekujem da će građani prepoznati rezultate jer smo najuspješnija županija u povlačenju EU sredstava - dodao je.

Rješenje za Hrvatsku kreirano u Varaždinskoj županiji

Govoreći o situaciji s koronavirusom, Čačić jer istaknuo da svi znaju da je rješenje za cijelu Hrvatsku (za borbu s koronakrizom, op.a.) kreirano u ovoj županiji.

Čačić je kazao kako je utvrđeno da je 25 posto ljudi prokuženo.

- Dakle, nije to 10 puta više nego je to 1 i pol puta na broj koji su prebolili, dakle bitna je razlika. Očito je da opasnost još uvijek postoji, da o tome moramo voditi računa. Siguran sam da su građani prepoznali našu borbu s virusom - smatra Čačić.

Dumbović nastoji staviti nered pod kontrolu

Komentirao je i kritika na račun petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića.

- Izbori su pred nama. Sasvim je sigurno da taj organizacijski nered kojemu smo svjedočili treba staviti pod kontrolu. Sigurno je da Darinko na tome izričito i snažno inzistira. Sve ovlasti nema jer su ovlasti podijeljene između države i lokalne samouprave. Konkurentni naravno opravdano, manje opravdano, a nekad i potpuno lažno imaju primjedbe, to je njihovo pravo - rekao je Čačić.

Đurđević jako dobra kandidatkinja

Osvrnuo se i na prijepor oko odabira kandidata/kandidatkinje za predsjednika/predsjednicu Vrhovnog suda.

- Ja sam bio vrlo jasan. Dosad u zadnjih 20 godina beskonačno mnogo puta sam rekao da je najvećiproblem ove države nepostojanje povjerenja u sudstvu. To nepovjerenje ima snažne temelje. Sudstvo nam je do srži i politički, a i financijski novcem često dokazano korumpirano, to treba mijenjati. O tome sam razgovarao u niz navrata godinama i s Milanovićem, u nekoliko navrata i s Plenkovićem i s ministrom pravosuđa. Dali smo jedan prijedlog Zakona koji čeka da uđe u proceduru. Zasad, bilo je obećanja od Vlade da će i oni ubrzati procese. Do sada ne vidim rezulate - kazao je Čačić.

Čačić smatra da Milanović opravdano upozorava na probleme u pravosuđu.

- Rješenje će sasvim sigurno biti u kompromisu, nitko tu ne može nametnuti ništa. Mi smatramo da je Zlata Đurđević jako dobar kandidat, apsolutno podržavamo. Treba postupiti po Zakonu, a zakon mora biti temeljen na Ustavu. Ustav je najstariji pravni akt u ovoj zemlji, na Ustav se zakleo predsjednik i Ustav treba poštivati. Ako zakone u ovoj situaciji koja je pat pozicija treba u određeno mjeri korigirati, oni će se korigirati - rekao je Čačić zaključno za N1 televiziju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video