Vijesti / Politika

u vrtlogu cjepiva

Plenković objasnio zašto Hrvatska dobiva manje cjepiva od drugih u EU i poručio Milanoviću da odraste

Plenković objasnio zašto Hrvatska dobiva manje cjepiva od drugih u EU i poručio Milanoviću da odraste
Robert Anic/Pixsell

- Hrvatska je dosad dobila oko 400.000 doza cjepiva, a procijepila sve skupa 300.000 ljudi, što prvom, a što drugom dozom - rekao je.

Premijer Andrej Plenković je u Bruxellesu kazao da je na sastancima s visokim dužnosnicima EU tražio da Europska komisija inzistira na bržoj isporuci cjepiva. 

- Hrvatska je naručila 6,8 milijuna doza zasad, spremni smo naručiti i više. A najvažnije je da ono što je naručeno dođe što prije, osobito u pogledu turističke sezone - kazao je Plenković. 

Kazao je da o isporuci cjepiva Europska komisija intenzivno razgovara sa svim proizvođačima. 

- Prva cjepiva Johnson&Johnsona trebala bi biti isporučena otprilike za mjesec dana - kazao je Plenković i dodao da je cilj svih da se to ubrza. 

- Hrvatska je dosad dobila oko 400.000 doza cjepiva, a procijepila sve skupa 300.000 ljudi, što prvom, a što drugom dozom - rekao je.

- Mi smo svi naručivali cjepiva od određene kompanije. To je ovisilo o informacijama koje smo imali o tome tko će prvi biti gotov. U trenutku kada smo naručili 2,7 milijuna doza AstraZenecinog cjepiva, prema tada dostupnim informacijama, činilo se da će njihovo istraživanje i odobrenje cjepiva biti prvo - kazao je Plenković i dodao da smo potom naručili Pfizer i BionTech i druga cjepiva. 

- Događa se da su neke od tih kompanija odobrene i to se dostavlja, ali poteškoće nastaju u proizvodnom procesu. To su enormne količine cjepiva koje se moraju proizvesti u kratkom roku, koje očito nisu dostatne u tim farmaceutskim kompanijama - kazao je te dodao da ćemo dobiti određene dodatne doze Pfizerovog i BioNTechovog cjepiva. 

Na pitanje da je austrijski kancelar Kurz danas govorio da postoji "baza tajnih dealova između država članica i proizvođača cjepiva" i da neke države ipak dobivaju više od drugih. On je rekao da su Nizozemska i Malta dobile neusporedivo više cjepiva po glavi stanovnika nego Bugarska i Hrvatska. 

- Ne bih rekao da ima nešto ispod stola - kazao je Plenković i dodao kako je koncept nabave EU išao za tim da su svi državljani EU jednakopravni i naglasio da je sada pravi problem proizvodnje. 

- Razlike se najviše odnose na to koje je cjepivo koja zemlja naručila. Ako je netko naručio više Pfizera, a oni su brži u proizvodni i isporuci, onda on dobiva više cjepiva. Ako neka druga kompanija ima problem u proizvodnom lancu, a baš ste od njih naručili više, ako oni kažu, oprostite imamo problem, kasnit ćemo tjedan, dva tri, onda taj broj varira. No, sve te razlike nisu prevelike - kazao je Plenković te dodao da je naš cilj da se isporuka ubrza i da što više sugrađana bude procijepljeno što prije. 

Poruka Milanoviću

Andrej Plenković je poslao poruku predsjedniku Milanoviću u vezi njegovog prijedloga Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda:

- Grow up, respect the law. 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video