Vijesti / Politika

LOKALNI IZBORI 2021.

SDP IMA RJEŠENJE ZA BALE Bosilj i Marković najavili što će napraviti kad preuzmu upravljanje Gradom

SDP IMA RJEŠENJE ZA BALE Bosilj i Marković najavili što će napraviti kad preuzmu upravljanje Gradom
Varaždinski.hr

Također su zamolili Čehoka da sad potkraj mandata ne čini ništa što bi moglo biti teret novome Gradskom vijeću.

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Varaždina Neven Bosilj i kandidat za njegovog zamjenika Miroslav Marković u subotu 13. ožujka su u Brezju održali konferenciju za novinare na kojoj su se osvrnuli na aktualnu situaciju s baliranim otpadom, odustajanje gradske vlasti od integralne nagodbe i moguća rješenja.

Kandidat za zamjenika gradonačelnika Miroslav Marković naglasio je četiri izgubljene godine mandata ove gradske vlasti gradonačelnika Ivana Čehoka i, kako je potcrtao, njegovih koalicijskih partnera HDZ-a i Lige za Varaždin Davora Patafte, po pitanju rješavanja problema bala.

- Sad već više od 15 godina ovo brdo baliranog smeća, ovo ruglo stoji ovdje kao duboki ožiljak na licu našeg prelijepog Varaždina. Ovo je spomenik sramote Ivana Čehoka i njegovih interesnih partnera kojima je pohlepa za ekstra profitom bila važnija od zdravlja i općeg dobra Varaždinki i Varaždinaca - rekao je Marković.

Dodao je da Čehok nije riješio problem, kao što je 2017. obećavao u predizbornoj kampanji, već je u svojem mandatu napravio sve kako bi spasio sebe od zatvora, radeći pritom protiv interesa građana i Grada.

- Iako je u međuvremenu nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, Čehok je umjesto ostavke nastavio svoju misiju pogodovanja onima s kojima je sjedio na optuženičkoj klupi - kazao je Marković.

- To je na kraju kulminiralo najsramotnijom odlukom Gradskog vijeća u povijesti, izglasavanjem famozne 'integralne nagodbe', za koju je glasalo 13 vijećnika s njegove liste i HDZ-a. Glasali su iako smo mi u SDP-u tražili da se od toga odustane pa i da se u krajnjem slučaju raspiše referendum na kojem bi se građani izjasnili o toj nagodbi. Ništa od toga nije bilo prihvaćeno, a SDP-ovi vijećnici bili su izloženi konstantnim pritiscima i uvredama od strane vladajućih, uz svesrdnu podršku predsjednika Gradskog vijeća i varaždinskog HDZ-a Damira Habijana. A njegova posljednja izjava da 'on ima osjećaj da Gradsko vijeće ni u jednom trenutku nije imalo sve informacije' i da 'gradski vijećnici donose odluku na temelju onoga što im prezentira izvršna vlast' nevjerojatno je poražavajuća i diletantska upravo za njega, pravnika koji je trebao štititi dignitet Gradskog vijeća i njegovih vijećnika - naglasio je kandidat za zamjenika varaždinskog gradonačelnika.

- Jedino što možemo zaključiti nakon ovog Habijanovog istupa je da on ništa ne zna, ali nas uvjerava da će problem riješiti upravo HDZ i njihov kandidat za gradonačelnika. Umjesto da su postupili prema jedinom mogućem zakonskom rješenju, Habijan i HDZ su odlučili podržati integralnu nagodbu i time su od koalicijskog partnera postali suučesnici u Čehokovim prljavim rabotama. I sada nakon svega govoriti o vertikali vlasti i rješenjima zaista je vrhunac HDZ-ovog licemjerja i farizejstva. Građanima je dosta praznih priča i žele da se ovo konačno riješi. Rješenje postoji - zaključio je Marković.

Rješenje za problem varaždinskog baliranog otpada iznio je SDP-ov kandidat za gradonačelnika Neven Bosilj. Onj je istaknuo da je osnova na kojoj će rješavati problem bala dopis Ministarstva zaštite okoliša i energetike, danas Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

- Ministarstvo je propisalo hodogram s 11 točaka kojih se iz nekog razloga sadašnja vlast nije željela pridržavati. Odmah po dolasku u Vijećnicu ćemo pokrenuti izradu novog programa sanacije. Ovaj koji je izrađen bio je isključivo pogodovanje da bale završe u obližnjem MBO-u. Moramo imati program sanacije koji predviđa sve moguće vrste obrade. Takav program sanacije će biti podloga za raspisivanje javnog natječaja. Cijeli postupak koji je propisalo Ministarstvo ćemo provesti do kraja godine. Koliko će trajati samo rješenje, ne mogu prejudicirati, ali znat ćemo na koji način ćemo zbrinuti bale i kako će se to odraditi - rekao je Bosilj.

Kandidat za gradonačelnika Varaždina kazao je da je od 2005. do danas cijela jedna generacija Varaždinaca završila svoje školovanje, a bale su i dalje na istom mjestu.

- Ne želimo daljnje generacije opterećivati tim problemom. 40 posto sufinanciranja prihvatljivih troškova je preuzelo na sebe Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša. Ulazimo u ITU, a raspitali smo se u Bruxellesu i kod stručnjaka za EU projekte, možemo aplicirati na sredstva tog fonda. Vjerujemo da ćemo ove bale uspjeti riješiti na način da ti neće građane Varaždina koštati nikakvih novaca - kazao je Bosilj.

- Za servisnu cestu u Brezju Grad Varaždin ima dobivena sredstva iz EU fondova, a mora ju realizirati u godinu dana. Cesta prolazi kroz bale. Ta ceste jer bitna jer će ovdje biti novi Varaždin, 77 parcela, gospodarska zone Brezje. Gradonačelnik Čehok je u četiri godine mandata uspio prodati svega 4 parcele. Sva četiri investitora su varaždinske tvrtke, što je dobro, imaju organski rast i trebaju prostor da se dalje šire. Ali tim tempom bi nam trebalo 77 godina da se popuni ova gospodarska zona. Mi imamo investitore koji se javljaju i zona će biti kotač zamašnjak koji će promijeniti izgled ovog grada, a osnovni preduvjet je da se te bale riješe što proje i na jedni mogući zakonski način - zaključio je Bosilj.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je ugovor iz 2008. valja raskinuti, dok je koncesiju iz 2013. Gradsko vijeće već stavilo van snage. Za novo rješenje, kojim je sad krenula gradska vlast, rekao je da nije pravo vrijeme te zamolio gradonačelnika Ivana Čehoka da ne čini ništa i ne ostavlja novi teret budućoj gradskoj vlasti.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video