Vijesti / Politika

MOŽEMO! I BUDIMO GRAD

Možemo! podržalo Budimo grad: 'Varaždin se mora othrvati korupcijskoj hobotnici koja ovdje postoji'

Možemo! podržalo Budimo grad: 'Varaždin se mora othrvati korupcijskoj hobotnici koja ovdje postoji'
Zvonko Lončar

Političke platforme iskazale su međusobnu potporu...

Politička platforma Možemo! podržala je danas političku platformu Budimo grad. Saborski zastupnici Sandra Benčić i Vilim Matula u društvu Dubravke Novak, kandidatkinje Budimo grad za gradonačelnicu Varaždina, obišli su balirani otpad u Brezju i Kučansku rampu, a nakon toga održali su zajedničku konferenciju za novinare na varaždinskom Korzu.

- Posebno mi je zadovoljstvo da su danas s nama Sandra Benčić i Vilim Matula, dvoje saborskih zastupnika koji su vrlo aktivni i iznimno glasni i jasni i to na mjestu gdje se odlučuje o Hrvatskoj, na mjestu gdje se ljudi zalažu za pretpostavke za bolje i uređenije društvo, za vladavinu prava. Posebnu zahvalu upućujem Vilimu Matuli koji je nedavno u Saboru upozorio na naš varaždinski problem – bale. To nisu samo nagomilane eko-bombe na ulazu u grad, već i sinonim za sumnjiv i upitan način ugovaranja poslova, političke i ekonomske manipulacije na štetu građana – uvodno je rekla Dubravka Novak.

Istaknula je kako je začuđujuće da o problemu bala nisu govorili saborski zastupnici iz Varaždinske županije već iz Zagreba te je ukazala na sličnosti Možemo! i Budimo grad.

- Možemo! je u nama prepoznao borbu i zalaganje za iste ciljeve i iste postulate kojima želimo da se vodi grad, odnosno država. Važna nam je odgovornost i transparentnost u javnim natječajima, zapošaljavanju, a posebno u proračunu. Vezuje nas i participativnost i uključivanje građana u oblikovanje proračuna i donošenje odluka. Također smatramo da je važna struka te želimo vladanje gradom zamijeniti upravljanjem. Želimo društvo bez korupcije, nepotizma, namještenih natječaja, manipulacija te želimo i neovisne medije. Ne sumnjam da ćemo u budućnosti i dalje surađivati na brojnim projektima na dobrobit i Varaždina i cijele zemlje – rekla je Novak.

Saborska zastupnica Sandra Benčić istaknula je kako je zadovoljna što može podržati Budimo grad.

- Naš politički DNA je zapravo isti. Mi smo se godinama okupljali oko lokalnih problema koji muče građane te smo se pokušavali zajednički boriti protiv korupcije s jedne strane i za bolje upravljanje s druge strane. Nakon dugog niza godina građanske borbe uvidjeli smo da bez izlaska na političku scenu i preuzimanja upravljanja tim gradovima nećemo daleko doći jer su korupcijske hobotnice toliko čvrste i toliko jake da ih zaista samo kroz borbu u političkoj areni možemo skinuti.

Dodala je kako su obišli problematične točke u Varaždinu pri čemu je poseban naglasak stavila na blairan otpad u Brezju.

- Moram reći da sam šokirana razinom ekocida koji se tamo događa, zgranuta sam nedavanjem pažnje takvoj situaciji. Ovo je jedna od najtežih takvih situacija koju sam vidjela, i po svojoj dugotrajnosti i po tome da gradska vlast ne odaje ninakoji način da se tim problemom bavi. Takve probleme imamo i u drugim dijelovima Hrvatske i formula je uvijek ista, takve eko-bombe uvijek nastaju zbog sprege gradske uprave i polukriminalnog miljea koji je svoje pipke pustio u područje upravljanja otpadaom te imate situacije da stotine milijuna kuna odlaze njima iz gradskih proračuna, a da građani zauzvrat dobiju tempirane ekološke bombe. Situacije s balama mora se riješiti pod hitno, ona predstavlja zdravstveni problem jer se nalazi blizu vodozaštitnog područja. To nije nešto što možemo ignorirati te ćemo sva znanja koja imamo iz drugih gradova prenijeti i kolegama iz Varaždina. Ponudit ćemo održivo i brzo rješenje za saniranje tog nelegalnog otpada.

- Sretni smo što postoji ekipa koja je neucjenjiva, nije umočena u korupcijske afere i koja može ponuditi i nudi puno bolji model upravljanja gradom. Jer Varaždin to zaslužuje i mora se othrvati korupcijskoj hobotnici koja i ovdje postoji. Moramo izabrati one ljude koji će ostvarivati javni interes, a ne vlastiti privatni interes ili interes nekog polukriminalnog miljea – zaključila je Benčić.

Saborski zastupnik Vilim Matula kratko se obratio prisutnima.

- Zadovoljstvo mi je biti ovdje i želim reći samo jedno: Zbudimo se i budimo grad. Potpuno ista stvar je i u Zagrebu, potpuno ista priča. Pokojni gradonačelnik Zagreba zajedno s HDZ-om, kao što i ovdje gradonačelnik Čehok zajedno s HDZ-om i nekolicinom nazovi poslovnih ljudi, zaguti sve, i druge moguće poslovne ljude i sve ljude koji rade i žele živjeti od svog rada. Ne dopustite to, imate mogućnost na lokalnim izborima, izaberite Budimo grad – zaključio je Vilim Matula.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video