Vijesti / Politika

PRED NOVOM ODLUKOM

'POPRAVAK' INTEGRALNE NAGODBE Bale idu na natječaj, a dogovori oko zemljišta ostaju po starom

'POPRAVAK' INTEGRALNE NAGODBE Bale idu na natječaj, a dogovori oko zemljišta ostaju po starom
Varaždinski.hr, PIXSELL

'Krenuli smo sada ovim putem jer moramo ukloniti bale do ljeta 2022. godine', kaže Čehok.

Varaždinski gradski vijećnici ovoga petka 26. ožujka opet će raspravljati o tzv. integralnoj nagodbi odnosno njezinoj izmjeni.

Prema materijalima koji su dostavljeni vijećnicima, u odnosu na ono što je izglasano u srpnju prošle godine mijenja se to što zbrinjavanje baliranog otpada prestaje biti dio nagodbe. Sve ostalo, a to su odluke vezane uz zemljišta, ostaju na snazi, a Grad će to platiti 22,5 milijuna kuna.

Vezana vijest:

Vijećnica, bale GRADSKO VIJEĆE NAGODBA TEŠKA 250 MILIJUNA KUNA Odluka je prošla, Strahonja jedini protiv

Balirani otpad tako će se, kako je već najavio gradonačelnik Ivan Čehok, riješiti putem novog natječaja. Pritom se van snage stavlja odluka Gradskog vijeća iz srpnja 2020. kojom bi se konzumirao ugovor iz 2008. potpisan s T7 VIS-om (današnjim T&H Investom). Njemu je, podsjetimo, na sjednici u srpnju pridodan dio kojim se u posao uključuje i tvrtka CE-ZA-R iz C.I.O.S.-grupe. I to se isto stavlja van snage. Također, iz modela rješenja izlazi i gradska tvrtka Čistoća, preko koje se trebalo realizirati zbrinjavanje baliranog otpada.

- Mi ne možemo provesti novi natječaj ako imamo dva pravna posla. Koncesiju iz 2013. je Gradsko vijeće već ranije stavilo van snage, a ugovor iz 2008. sada raskidamo. Nakon što Ministarstvo do danas nije odlučilo o suglasnosti da Grad da jamstvo za Čistoću, krenuli smo ovim putem jer moramo ukloniti bale do ljeta 2022. godine - kaže gradonačelnik Ivan Čehok.

Integralna nagodba nikad življa!

Pritom negira oporbena tumačenja da je integralna nagodba propala.

- Ne samo da nije mrtva, nego nikad nije bila življa! U njoj je pisalo da se nakon šest mjeseci traži drugi model. Ove tvrtke su rekle da se neće žaliti na natječaj. Model bez jamstva im nije dobar i slažu se da Grad ide na novi natječaj, da se ne sudi s Fondom, koji bi to trebao sufinancirati - tumači gradonačelnik. Za razliku od Bosilja, Habuša i velikih pravnih stručnjaka, koncesija je značila da im je Fond oduzeo 35 milijuna kuna, koje sam ja imao potpisane - osvrće se Čehok na prošla vremena.

VIS vraća avans

Ako Vijeće potvrdi ovaj prijedlog nagodbe, svi pravni sporovi koji postoje u odnosima između Grada Varaždina i Varkoma te tvrtki T&H Invest, CE-ZA-R i povezanih društava, postaju stvar prošlosti.

Sve strane se odriču svih mogućih prava iz ugovora iz 2008. godine, a T&H Invest (bivši T7 VIS) vraća primljeni avans od 9,5 milijuna kuna.

C.I.O.S.-u 7,5 milijuna kuna

Ono pak što traži C.I.O.S. putem tužbe za nerealiziranu koncesiju iz 2013. riješilo bi se, prema prijedlogu, sudskom nagodbom u sklopu koje bi Grad platio 7,5 milijuna kuna.

Nakon što se pokazalo da prvotno izglasanu nagodbu nije moguće realizirati, Grad je sada krenuo putem koji je propisalo resorno ministarstvo, a to je ono što je oporba cijelo proteklo vrijeme govorila da je nužno. To je otprilike put koji je i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Neven Bosilj najavio na nedavnoj konferenciji za novinare.

Bosilj sada kaže da će se o novom prijedlogu gradske vlasti očitovati u utorak, a Čehok tvrdi da njegov i Bosiljev prijedlog nisu isti.

Vezana vijest:

Bosilj, Marković, Lukavečki LOKALNI IZBORI 2021. SDP IMA RJEŠENJE ZA BALE Bosilj i Marković najavili što će napraviti kad preuzmu upravljanje Gradom

- Da je SDP mogao to učiniti, onda bi to ministar Zmajlović proveo. Ali nije, natječaj mu je srušen. SDP to zna, ali ipak zaziva jednostrane raskide. Ako se ne sklopi nagodba, ako se dvostrano ne utvrde prava i obveze, onda će se druga strana opet žaliti. Habuš, SDP i vrhunaravni pravni stručnjaci Grada nikad nisu imali dokumente koje mi sad imamo. Sad imamo plan sanacije i sve ostalo što je potrebno. A da se realizirala njihova koncesija iz 2013., ostalo bi im još 30.000 tona otpada. To se ne može zvati sanacijom! To im je rekao i ministar - iznosi Čehok.

Cijena veća?

Rizik novoga natječaja je da cijena zbrinjavanja može biti veća. Gradonačelnik kaže da to ne može unaprijed znati.

- Neću unaprijed govoriti prije natječaja, ali u Marišćini je cijena zbrinjavanja preko 1.200 kuna po toni. No natječaj je preduvjet da dobijemo 100-postotno financiranje. Pritom ne možemo raspisati natječaj za odlaganje. Ne može se to zakopati, gluposti pričaju oni koji to tvrde. Pa mi bismo to onda još 2008. napravili. Razloga zašto se ne može taj otpad zakopati ima niz, već se o njima govorilo, od zakonskih, okolišnih, preko direktiva, uredbi, onog DOC-a u otpadu... - nabraja Čehok.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video