Vijesti / Politika

emisija hrt-a

Habijan u Otvorenom govorio o izmjeni Zakona o lokalnim izborima, osobe osuđene na zatvorsku kaznu neće se moći kandidirati

Habijan u Otvorenom govorio o izmjeni Zakona o lokalnim izborima, osobe osuđene na zatvorsku kaznu neće se moći kandidirati
HRT Screenshot

Naglasio je da je njegov stav stav o aktualnom varaždinskom gradonačelniku vrlo jasan, a da su u protekle četiri godine morali nekako funkcionirati jer su ga izabrali građani.

Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća, predsjednik varaždinskog HDZ-a i saborski zastupnik, gostovao je u emisiji Otvoreno u kojem je tema bila izmjena Zakona o lokalnim izborima.

Uoči svibanjskih izbora pooštravaju se uvjeti kandidiranja, a Sabor donosi izmjene Zakona o lokalnim izborima prema kojima će biti zabranjeno kandidiranje svima koji su osuđeni na zatvorsku kaznu od najmanje šest mjeseci ili uvjetno ili im je kazna zamijenjena radom za opće dobro.

Isto tako, pravomoćnom presudom za svako kazneno djelo lokalnim dužnosnicima automatski prestaje mandat, navodi HRT.

Habijan je rekao da ovo što Vlada i ministarstvo pravosuđa i uprave radi po pitanju izbornog sustava i izbornog zakonodavstva je nastavak reforme. Dodao je kako je dobro što su se sve političke opcije u hrvatskom saboru suglasile da je ovo bolji prijedlog od ovog koji je trenutno na snazi.

- Izmjene nisu velike. Odnose se na zabranu kandidiranja. U saborsku proceduru upućen je amandman koji se tiče osobe koje su pravomoćnom presudom osuđene za kaznena djela, a počinili su ih iz nehaja. Svima nam se može dogoditi da uzrokujemo prometnu nesreću iz nehaja i tada to kazneno djelo ne možemo tretirati kao i druga kaznena djela koja su obuhvaćena izmjenama – istaknuo je Habijan.

Voditelj emisije Damir Smrtić spomenuo je Habijanu da se aktualni gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok planira kandidirati na predstojećim izborima. Smrtić je kazao da Čehok čeka presudu Vrhovnog suda te upitao Habijana što bi se dogodilo da u predizbornoj kampanji gradonačelniku stigne presuda.

- Njega su izabrali građani prije četiri godine. Ja sam bio njegov protukandidat. U ovom trenutku postoje tri sudska postupka protiv gradonačelnika Čehoka. Prije dva tjedna bila je sjednica Vrhovnog suda. U slučaju da se ta presuda potvrdi i postane pravomoćna, po ovim izmjenama Zakona, on se ne bi mogao kandidirati, a ako je u kampanji, iz nje bi se morao povući. Ako bude izabran, onda na snagu stupa prestanak mandata – kazao je Habijan.

Osvrnuo se i na komentare gledatelja koji su ostavili komentare na društvenoj mreži Otvorenog.

- Tko o čemu, Damir Habijan o poštenju. Pa četiri godine je 'držal lojtru' gradonačelniku Varaždina Ivanu Čehoku koji ima nekoliko optužnica! - glasio je komentar Mihaele Novak, a Habijan ga je prokomentirao.

- Na prošlim izborima bio sam protukandidat gospodinu Čehoku. Nisam bio s njim u nikakvoj koaliciji. Njega su birali građani, što god ja o tome mislio. Onaj koji je stvorio probleme ne može ih riješiti. Moj stav o gospodinu Čehoku i njegovim optužnicama je vrlo jasan. Pitanje je pravosuđa jer se od 2011. godine vuku procesi protiv gospodina Čehoka. U tim uvjetima, osoba koja je izabrana za gradonačelnika, morate nekako s njom funkcionirati. To nije pitanje za mene, ni HDZ, nego za pravosuđe – naglasio je Damir Habijan.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video