Vijesti / Politika

parlamentarna većina

ČAČIĆ O BEROŠU 'S njim nemamo nikakav problem, osobno se angažirao kod problema s respiratorima'

ČAČIĆ O BEROŠU 'S njim nemamo nikakav problem, osobno se angažirao kod problema s respiratorima'
Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Čačić jučer nije bio na koalicijskom sastanku, no kaže da nije riječ o trzavicama, nego o neodgodivim obvezama...

Parlamentarna većina sa svih će svojih 76 ruku braniti ministra zdravstva Vilija Beroša kad na dnevni red saborske sjednice dođe oporbeni prijedlog za njegovo razrješenje. Jučer se to moglo čuti nakon koalicijskog sastanka na kojem, tvrde naši sugovornici, nije bilo ni spomena o bilo kakvim trzavicama u koaliciji, iako se ovih dana neslužbeno govorilo o Plenkovićevu nezadovoljstvu zbog nekih izjava prvog reformista Radimira Čačića koje su išle u smjeru rekonstrukcije Vlade.

Da oporbena inicijativa za Berošev opoziv neće proći, nakon sastanka je poručio i premijer Plenković.

Nije mislio na ministre

- Ne znam kada će biti formalizirana, ali Vlada će na to odgovoriti, to će završiti kao i dosadašnje inicijative – poručio je Plenković. Što se tiče Čačićevih izjava, ponovio je da nije znao da Reformisti imaju problem s bilo kojim ministrom.

Na koalicijskom sastanku prvi reformist jučer nije bio, no objasnio nam je da se ne radi o trzavicama u koaliciji, nego o neodgodivim obvezama koje je zakazao prije nego što je Plenković 'u zadnji tren' sazvao koalicijski sastanak. Čačić tvrdi da nikada nije zagovarao rekonstrukciju Vlade te da su njegove izjave pogrešno protumačene.

- Zaključci su izvedeni iz teksta u kojem je netko govorio o rekonstrukciji Vlade, a mene su zvali vezano uz Beroša. Rekao sam kako tu ima i bezobraznih i nesposobnih te da ćemo, kad takvi prijeđu granicu, to i reći, prvo interno u okviru koalicije, što i radimo, a zatim i javno ne bude li pomaka. Ali to nisu ministri, nego strukture ispod, neki državni tajnici i sl... Pogotovo Beroš nije taj, s njim nemamo nikakav problem, korektno surađujemo, a u COVID krizi osobno se angažirao kad smo imali probleme s respiratorima – kazao nam je jučer Čačić.

Iako oporbeni prijedlog za Berošev opoziv smatra legitimnim i očekivanim s obzirom na blizinu lokalnih izbora, poručuje da od toga neće biti ništa.

Kad je riječ o neslužbenim informacijama da zbog njegovih čestih iskakanja iz okvira kad je riječ o stavovima koji prevladavaju u koaliciji HDZ traži 'rezervne ruke' koje bi im mogle osigurati većinu u Saboru dođe li do raskida s Reformistima, Čačić uzvraća da u politici nije od jučer, stoga zna da je moguće da će se HDZ, zatreba li mu, osloniti na neke oporbene zastupnike, no i upozorava da se onda više 'ne bi moglo govoriti o čistoj političkoj slici i Vladi s neupitnim legitimitetom'. Što se tiče nagađanja da bi Plenkoviću većinu ubuduće mogao osiguravati HSU, kaže da je projektna suradnja oko nekih stvari dobrodošla i poželjna, ali da se u glasanju o povjerenju ministrima više ne bi moglo govoriti o projektnoj suradnji, nego o koaliciji. A jedini zastupnik HSU Silvano Hrelja u Sabor je došao na SDP-ovoj listi pa bi njegov prelazak u redove vladajućih, kaže Čačić, bio direktna prijevara birača.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!