Vijesti / Politika

odgovor bosilju

ČEHOK O DUGU PREMA ARENI 'Čemu sad ovo kukanje zbog nečega što je bilo navedeno u dokumentima primopredaje'

ČEHOK O DUGU PREMA ARENI 'Čemu sad ovo kukanje zbog nečega što je bilo navedeno u dokumentima primopredaje'
Zvonko Lončar

Gradonačelnik Neven Bosilj danas je otkrio prve 'kosture'. Evo što mu je na to odgovorio bivši gradonačelnik Ivan Čehok...

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik mu Miroslav Marković održali su danas konferenciju za medije na kojoj je istaknuto kako je od prošle gradske vlasti ostalo dugovanje prema tvrtki T.P.N. Drava, s kojom Grad Varaždin ima sklopljen JPP ugovor zbog Arene Varaždin, u iznosu od 12,3 milijuna kuna.

Vezana vijest:

Neven Bosilj, Miroslav Marković stanje proračuna PRVI 'KOSTURI' Bosilj i Marković: 'Naišli smo na dug od skoro 13 milijuna kuna'

Istaknuto je kako je dug nastao zbog jednostrane promjene ugovornih obveza zbog kojih je Grad Varaždin umjesto ugovorenih 3,2 milijuna kuna plaćao 2 milijuna kuna mjesečne zakupnine.

Bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je kako je sve to navedeno u službenim dokumentima u primopredaji i da smanjenje zakupnine nije nova tema.

- Još 2014. godine je tadašnji gradonačelnik Goran Habuš dobio jednu analizu da je moguće smanjiti troškove, no oni nisu ništa poduzimali. Kad smo preuzeli upravljanje Gradom Varaždinom, mi smo odmah prionuli tome da se to smanji i kad je došla koronakriza mi smo poslali obavijest preko odvjetnika da smatramo kako bi i privatan partner trebao snositi teret krize, s obzirom da je dvorana zatvorena. Imali smo oko toga pregovore i sporove, ne pravne naravni nego smo se sporili oko iznosa.

Analiza četiri eksperta

Čehok je istaknuo kako je prvo naručena analiza četiri eksperta (strojar, električar, infrastruktura i financije) koji su zaključili da je bilo manjkavosti u upravljanju Arenom Varaždin i da Grad Varaždin ima pravo na smanjenje zakupnine.

- Tu se onda krenulo u pregovaranje ima li prostora da se smanji zakupnina. Potpuno je jasno i potpuno je legitimno.

No mjesečne rate zakupnine nisu smanjivane, ističe Čehok, sve do početka lockdowna.

- U vrijeme kad smo dobili prve rezultate naručene analize četiri eksperta i s početkom lockdowna krenuli smo u promjenu plaćanja. Tu analizu, čini mi se, radili su stručnjaci koji su nekad vodili gradnju Arene. Njihova analiza je pokazala da i oni nisu neke svoje obaveze odradili i da postoji mogućnost smanjenja tih obroka. Ako dvorana ne radi, ne možemo onda plaćati isto. To je zdrav razum. No oni su to tumačili da mi ipak moramo plaćati, ali ćemo nakon spora to smanjivati. Rekli smo da ćemo plaćati toliko smanjeno koliko se sad u lockdownu smanjuju standardi kvalitete pa ćemo onda kad se dogovorimo o točnom iznosu, radi li se o 50 ili 55 milijuna kuna, to obračunati. Nema tu nikakvog skrivanja, ne bismo radili taj dokument da smo imali plan bilošto skrivati.

Nakon analize četiri eksperta, koju je naručio Grad Varaždin, naručena je i nezavisna analiza tvrtke Alternativni modeli nabave koju su prihvatili i Grad Varaždin i T.P.N. Drava i u kojoj je navedeno kako je smanjenje zakupnine moguće. No ta analiza završena je tek u svibnju ove godine, dok se u smanjenje zakupnine krenulo godinu dana prije.

- U analizi koju je Marković pokazao vidljivo je da postoji mogućnost da mi u sljedećih 11 godina smanjimo ukupnu zakupninu za oko 50 milijuna kuna.

Jednostrano smanjenje zakupnine

Na pitanje zašto je Grad Varaždin krenuo u smanjenje zakupnine bez privole druge strane, Čehok je rekao kako je drugoj strani upućen dopis i mišljenje odvjetnika jer su postojale osnove za smanjenje.

- Prvo su razmišljali, pa su odbili pa konzultirali... Nismo mogli doći do finala, analize koja je danas pokazana u Gradskoj vijećnici, u jednom danu. Nema tu sile, dvorana ima otplatu još 11 godina, sve što se mi dogovorimo da će se smanjivati, to će se smanjivati kroz tih 11 godina. Marković je danas i sam priznao da analiza ima privolu obiju strana. Mi smo morali doći do analize s kojom će se obje strane složiti. Sad se pogrešno stječe dojam da se tek sada ide pregovarati. Ide se pregovarati, ali o tome kako će se tih 50 milijuna kuna smanjiti. Dosad smo pregovarali o tome da se to može i na koji način, a sad će se pregovarati u kojem roku će se to smanjenje realizirati i što se hoće ili neće raditi.

Marković je također kazao kako je u analizi tvrtke Alternativni modeli nabave navedeno da 'Grad Varaždin nije imao pravo pozivati se na višu silu i jednostrano mijenjati ugovor'.

- Ako koronakriza nije viša sila, onda ne znam što je. Imamo i mišljenje našeg odvjetnika koji kaže da ako nisu svi standardi ispunjeni, a nisu ispunjeni ako je dvorana zatvorena, onda imamo pravo na smanjenje zakupnine.

'Izraz dobre volje'

Na konferenciji za medije zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković istaknuo je i kako su po nalogu tadašnjeg zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara, nakon primanja analize tvrtke Alternativni modeli nabave u svibnju 2021. godine, dvije rate plaćene u punom iznosu, 3,2 milijuna kuna po rati.

- Te rate su plaćene zato što su privatni partneri rekli da se slažu s analizom koja kaže da se zakupnina treba smanjiti za 51 milijun kuna i zato što se koronakriza smiruje pa Arena kreće u otvaranje. Mi smo kao izraz dobre volje odlučili platiti pune iznose. Ako krećete u pregovore kako ostvariti smanjenje, morate pokazati dobru volju.

Čehok smatra da tih 12 milijuna kuna nije nikakav problem već je potrebno taj iznos samo uključiti u smanjenje zakupnine u iznosu od 50 milijuna kuna.

- Umjesto da kažu hvala za posao koji su trebali odraditi još 2014., jer tada je već postojala analiza Željka Bunića i Zlatana Avara koju su poslali Habušu. U tom smanjenju od 50 milijuna bude se i tih 12 negdje zglihalo. Mi smo 2017. godine pronašli dugovanje prema državi u iznosu od 35 milijuna kuna tako da ne razumijem čemu sad ovo kukanje zbog nečega što je bilo navedeno u dokumentima primopredaje – zaključio je Čehok.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!