Vijesti / Politika

SASTANAK ČISTOĆE S NAČELNICIMA

KRIZA ESKALIRALA Problem varaždinskog otpada sada može riješiti samo ministar Ćorić

KRIZA ESKALIRALA Problem varaždinskog otpada sada može riješiti samo ministar Ćorić
Varaždinski.hr, PIXSELL

Bosilj ima i ponude Univerzala i CE-ZA-R-a, ali Skroza nije siguran bi li to bilo zakonito.

Danas je u Domitrovcu održan hitni sastanak direktora Čistoće Davora Skroza s predstavnicima općina i gradova u kojima ova komunalna tvrtka odvozi otpad. Riječ je 15 jedinica lokalna samouprave, no nisu svi bili prisutni na sastanku.

Skroza je iznio da prema rješenju inspektorata Čistoća više ne smije dovoziti miješani komunalni otpad u pretovarnu stanicu u Poljanu Biškupečku te da ima rok od 30 dana da zbrine otpad koji je sada tamo nalazi, a riječ je o količini od oko 600 tona. Ako Čistoća to ne učini, prijeti joj gubitak dozvole za gospodarenjem otpadom.

Vezana vijest:

Franjo Puškadija OTPAD NA RUBU GRADA NEZADOVOLJSTVO RASTE 'Ako se problem ne riješi, istovarit ćemo smeće pred Vijećnicu!'

Dakle, pojednostavljeno, to bi u praksi značilo da od sutra Čistoća više neće moći prikupljati 'crnu kantu' odnosno miješani komunalni otpad od građana. Koliko dugo će ta kriza trajati i do koje razine će eskalirati, teško je predvidjeti. 

Na sastanku se spominjalo nekoliko rješenja, a čini se da će ovaj problem morati riješiti ministar Tomislav Ćorić. No Čistoća je rekla da ministarstvo dosad nije surađivalo. Ipak, za srijedu je dogovoren sastanak, na kojem bi sa Ćorićem trebali razgovarati gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

- U srijedu u 14 sati imam dogovoren sastanak kod ministra Tomislava Ćorića. Zamolio sam i župana Anđelka Stričaka da mi se pridruži. Iz nalaza inspekcije razvidno je da sam počinio prekršaj kad sam sklopio sporazum s Općinom Davor i Općinom Koprivnički Ivanec, jer je na razini ministarstva određeno da se otpad s područja Varaždinske županije mora odvoziti u Jerovec - kaže Bosilj. Zapravo, ispada da je i dosadašnji odvoz 5.000 tona otpada u Garešnicu, temeljem sporazuma koji je sklopio bivši gradonačelnik Ivan Čehok, također bio prekršaj. 

No gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić ne pušta varaždinski otpad u Jerovec. Još prije pola godine zaprijetio je 'događanjem naroda' ako se ostvari taj scenarij. Bosilj kaže da je podnio prijavu inspektoratu zbog toga. 

- Oni imaju još 52.000 tona slobodnog kapaciteta do otvaranja regionalnog centra, a nama treba 6.000 tona do kraja godine - iznosi brojke varaždinski gradonačelnik.

Dodaje da je i Garešnica zainteresirana nastaviti preuzimati varaždinski otpad, ali, kaže, ministar mora donijeti tu odluku. 

Dakle, jedna je opcija da Ćorić 'natjera' Jerovec da preuzme otpad koji bi prema važećim dokumentima morao preuzeti, a druga je da ministar odobri da varaždinski otpad može na neko drugo mjesto u Hrvatskoj. Osim Garešnice u igri je navodno i Ogulin.

Ima i treće rješenje, bitno skuplje od deponiranja. 

- Pribavio sam ponude od Univerzala i CE-ZA-R-a, za MBO. Neka Čistoća vozi tamo. Ali Skroza opet filozofira, kaže da mora provjeriti je li to zakonito. A zakonito je ljudima ostaviti pune kante ispred kuća?! - negoduje gradonačelnik.

Kako kaže, dok je cijena deponiranja otpada u Piškornici bila 350 kuna po toni, Univerzal je u ponudi naveo cijenu od 990 kuna, a CE-ZA-R od 1.179 kuna

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video