Vijesti / Politika

IMENOVANJA

PROMJENE U ČISTOĆI Ovo će biti novi članovi nadzornog odbora ove komunalne tvrtke

PROMJENE U ČISTOĆI Ovo će biti novi članovi nadzornog odbora ove komunalne tvrtke
Varaždinski.hr

Bosilj ne skriva da od novog nadzornog odbora očekuje - smjenu direktora Davora Skroze.

Uprava varaždinske Čistoće za 30. srpnja sazvala je Skupštinu ovog trgovačkog društva, a jedna od točaka o kojima će se tom prilikom odlučivati je opoziv članova sadašnjeg nadzornog odbora i imenovanje novog. Gradonačelnik Neven Bosilj odaslao je Čistoći dopunu dnevnog reda s prijedlozima tih dviju odluka.

Dosadašnji članovi nadzornog odbora bili su Miljenko Ernoić, Kristina Mirčetić Petrin, Lovorka Gotal Dmitrović, Aurelija Šemiga, Zlatko Zuber, Vjeran StrahonjaAleksandro Žnidar i Stjepan Denžić (te Srečko Skrbnik kao predstavnik zaposlenika). Samo jedno od tih imena nalazi se i u prijedlogu imenovanja novih članova.

Bosilj za nove članove nadzornog odbora predlaže Vjerana Strahonju, Bojanu Marčelan, Vitomira Premura, Juraja Rožića, Damira Đopara, Vladimira Kolarića, Mladena Benjaka i Ivana Novaka.

Kolarić, Benjak i Novak predstavnici su ispred Petrijanca, Novog Marofa i Ludbrega, triju od brojnih jedinica lokalne samouprave koje su suvlasnici Čistoće. Grad Varaždin ima udio od 51 posto i prvih pet imena je izbor koji predlaže Bosilj nakon konzultacija provedenih s koalicijskim partnerima iz platforme Budimo grad i Reformista.

Dr. sc. Vjeran Strahonja je sveučilišni profesor i gradski vijećnik u prošlome sazivu, koji je kao član postojećeg nadzornog odbora često čak i javno upozoravao na određene poteze uprave Čistoće s kojima se nije slagao. U novome sazivu on bi trebao biti predsjednik nadzornog odbora.

Bojana Marčelan je odvjetnica, a doc.dr.sc. Vitomir Premur sveučilišni nastavnik s Geotehničkog fakulteta. Juraj Rožić javnosti je poznat kao predsjednik Mjesnog odbora Biškupec, nezavisan je, ali je na proteklim lokalnim izborima bio na listi Reformista. Naposljetku, tu je i ime Damira Đopara, koji je po zvanju diplomirani kriminalist. 

Vezana vijest:

Neven Bosilj KRIZA S OTPADOM BOSILJ OŠTRO 'Direktor Čistoće mora odgovarati za nerad, nesposobnost i bahatost'

Gradonačelnik Bosilj javno je nekoliko puta ponovio da od novog nadzornog odbora očekuje smjenu direktora Davora Skroze, kojeg proziva zbog nekooperativnosti i nesposobnosti. Pritom bi problem mogao biti ugovor koji Skroza ima potpisan, a koji mu garantira istu plaću bez obzira na radno mjesto sve do 2025. godine, a ako napusti tvrtku, mora mu se isplatiti plaća i za naredne četiri godine, sve do 2029. 

Inače, procedura kojom će biti imenovan novi nadzorni odbor u suprotnosti je sa smjernicama koje je lokalnim dužnosnicima u svibnju ove godine uputilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Ono, naime, smatra da bi sva imenovanja u upravna tijela i nadzorne odbore gradskih tvrtki trebalo prethodno izglasati predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave odnosno, u ovome slučaju, Gradsko vijeće Grada Varaždina. 

No gradonačelnik se, doznajemo, odlučio oglušiti na te smjernice, jednako kao što je to učinio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, protiv kojeg je Povjerenstvo pokrenulo postupak sredinom lipnja. Tomašević je tada iznio pravno mišljenje da su smjernice Povjerenstva u nesuglasju sa Zakonom o trgovačkim društvima i Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi.   

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.