Vijesti / Politika

NOVI EKSCES

IVKOM KAŽNJEN ZBOG VARAŽDINSKOG SMEĆA Batinić poručuje: Rampa u Jerovcu ostaje spuštena!

IVKOM KAŽNJEN ZBOG VARAŽDINSKOG SMEĆA Batinić poručuje: Rampa u Jerovcu ostaje spuštena!
Facebook

Osim kazne, Ivkom je dobio i nalog da mora preuzeti otpad iz Varaždina i još 14 gradova i općina...

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i dalje čvrsto ustraje na odluci da odlagalište u Jerovcu ne može i neće primiti otpad varaždinski otpad odnosno, preciznije rečeno, otpad grada Varaždina i još 14 gradova i općina, a koji prikuplja tvrtka Čistoća.

Vezana vijest:

Poljana, otpad, Bosilj, Ćorić SASTANAK ČISTOĆE S NAČELNICIMA KRIZA ESKALIRALA Problem varaždinskog otpada sada može riješiti samo ministar Ćorić

Naime, u traženju rješenja krize koja je zadesila te jedinice lokalne samouprave nakon što je Čistoća prestala odvoziti otpad jer nije imala ugovorene kapacitete s odlagalištima, Ministarstvo je još u prosincu uputilo nalog Ivancu da preuzme varaždinski otpad, na što se ivanečki gradonačelnik oglušio i poručio da se to neće dogoditi, čak i po cijenu održavanja prosvjeda građana. Istog je stava i danas. 

Batinić se danas požalio na pritiske kojima je izložen i Grad Ivanec i gradska komunalna tvrtka Ivkom, koja upravlja odlagalištem u Jerovcu. Sasvim konkretno, Ivkom je dobio kaznu od 100.000 kuna, a direktor Ivkoma Edo Rajh kažnjen je s 25.000 kuna! Tu im je kaznu odrezao inspektor zaštite okolipa Robert Rocek, poručili su iz Grada Ivanca. 

Mora preuzeti otpad

Osim toga, inspektor je Ivkomu poslao i rješenje kojim mu  naređuje da u roku od 8 dana na odlagalištu u Jerovcu mora početi preuzimati otpad iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Beretinca, Cestice, Gornjeg Kneginca, Petrijanca, Sračinca, Trnovca Bartolovečkog, Vinice, Vidovca, Jalžabeta, Svetog Ilije, Svetog Đurđa te iz Malog i Velikog Bukovca.

Na pada mu na pamet

No Batinić odgovara da se to neće dogoditi.

- Ne pada mi na pamet otvoriti rampu na jerovečkom deponiju za ijednu kantu tuđeg smeća, a kamoli za tisuće tona otpada iz drugih 15 gradova i općina! Poručujem političkim akterima koji stoje iza ovoga: rampa u Jerovcu za tuđi otpad ostaje spuštena! – kategoričan je Batinić.

Dokumenti govore drugačije?

Poziva se na dokumente iz kojih proizlazi da ne postoji zakonska osnova temeljem kojeg bi ičije smeće, osim iz šest JLS-ova ivanečkoga kraja, moglo u Jerovec.

Riječ je, kaže, o brojnim ugovorima, studijama, projektima, planovima, elaboratima, planovima gospodarenja otpadom, o Dinamici zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH, o dozvoli za gospodarenje otpadom...

Iz svih njih, smatraju u Gradu Ivancu, jasno se iščitava da u Jerovcu nikad nije bila predviđena, a ni planirana mogućnost prihvata smeća iz drugih JLS-ova.

Politički pritisak

- U kontekstu svih događanja oko problematike tzv. varaždinskog smeća, smatram da su kazne izrečene Ivkomu i njegovu direktoru, kao i naredba o tome da se Jerovec mora otvoriti za varaždinsko smeće, donesene pod političkim pritiskom. Najavljujem pravnu bitku jer ovakva ucjena i prisila na tvrtku Ivkom, na Grad Ivanec i na nezavisnog gradonačelnika koji je izabran demokratskom voljom većine građana, sramota je i za državu koja se kiti epitetom pravne, kao i za moralni integritet političkih aktera koji stoje iza ove priče – oštar je Batinić. 

Čudi se Bosilju

Dodao je da su već pokrenuti odgovarajući postupci u cilju zaštite interesa građana, Grada i Ivkoma.

- Čudi me da gradonačelnik Varaždina smatra da je sasvim u redu problem vlastitog smeća riješiti tako da ga, u najdoslovnijem smislu te riječi, prebaciš 'preko plota', susjedima u Ivanec, pa neka se oni pobrinu za njega! Isto tako, griješe svi oni koji misle da im komfor ministarske fotelje daje za pravo da s visine svoje političke pozicije demonstriraju moć na način da jednim potezom pera i političkim imperativom određuju sudbinu ljudi na terenu, a da istovremeno te iste građane nitko o tome ništa ne pita – poručuje ivanečki gradonačelnik.

Krhki mir s mještanima

Upozorava ivanečki gradonačelnik da građani koji žive u Jerovcu, Dubravcu i okolici već niz godina trpe zbog 'suživota' sa smećem, smanjena im je vrijednost nekretnina, umanjena kvaliteta života.

- Jedva smo s njima dogovorili krhki mir i razumijevanje temeljeno na dogovoru da će se Jerovec zatvoriti odmah nakon otvaranja Regionalnog odlagališta u Piškornici, a koje je trebalo biti otvoreno još prije nekoliko godina. Odakle vam pravo da sada kršite sve potpisane ugovore, studije i planove i uznemirujete ih najavom dovoza golemih količina vanjskog otpada, da dižete tenzije i proizvodite loše raspoloženje među narodom? Sve vas, koji ste hrabri pred mikrofonima i pred TV kamerama, a koji problem varaždinskog smeća, nakon tolikih godina u kojima ste mogli, ali ga niste riješili, sada prebacujete nama, pozivam da dođete u Jerovec, da stanete pred građane i da njima date racionalno objašnjenje za pritisak koji vršite. A što se tiče stava izvršne vlasti Grada Ivanca, kao i svih stranaka koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća, građanima poručujem da mogu biti mirni. Rampa u Jerovcu ostaje spuštena i nikakve kazne, prijetnje i ucjene to neće promijeniti – zaključuje Milorad Batinić.

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.