Vijesti / Politika

PROJEKTI

BRZA CESTA DO KRAPINE 'Do kraja godine natječaj za prvu dionicu, od Varaždina do Tužnog'

BRZA CESTA DO KRAPINE 'Do kraja godine natječaj za prvu dionicu, od Varaždina do Tužnog'
Varazdinski.hr, PIXSELL

Župan Stričak najavljuje ključne projekte nove vlasti...

Zagorska brza cesta projekt je koji bi prvi mogao krenuti s realizacijom, rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak za VTV Televiziju. On predviđa da bi već krajem ove godine mogao biti raspisan natječaj za izgradnju prve dionice, od Varaždina do Tužnog.

- Među ključnim projektima prioritet je svakako Zagorska brza cesta, od Varaždina preko Ivanca i Lepoglave do Krapine. Već krajem godine bit ćemo u poziciji raspisati natječaj za izgradnju prve dionice - najavio je Stričak.

Spoj dviju autocesta

Riječ je o projektu o kojem se govori već dugi niz godina, prvi puta je svoje mjesto u nacionalnim strateškim dokumentima našao još 1999. godine. Sada je korak do početka realizacije. 

Cesta je to koja će kao transverzala spojiti autoceste Zagreb-Macelj (A2) i Goričan-Zagreb (A4) te istovremeno rasteretiti državnu cestu koja povezuje Varaždin sa zapadnim dijelom Varaždinske županije. Brza cesta ide od varaždinske obilaznice kod Poljane Biškupečke, nastavlja se sjeverno od naselja Tužno i Črešnjevo pa ide pokraj Cerja Tužnog i Stažnjevca, sjeverno od Ivanca do Lepoglave te nakon toga do Bednje i dalje prema Zagorju... 

Brza pruga

Osim toga projekta, Stričak je ponovno spomenuo i projekt famozne brze pruge. No za taj projekt kaže da je nužno odraditi još mnogo predradnji prije njezine realizacije.  

Nabrojao je još nekoliko projekata koje smatra ključnima u ovome mandatu. Jedan od njih je Podravska brza cesta, koja bi trebala Varaždin povezati sa Slovenijom. A tu je i sjeverna obilaznica oko Varaždina, koja počinje u Hrašćici, prelazi dravski kanal i spojit će se jednog dana na istočnu obilaznicu Nedelišća. 

- Puno je projekata, ali ovo su po meni prioriteti, daleko su odmaknuli i najprije ih možemo pokrenuto - najavio je župan.

Od Bolnice do Šaulovca

Pobrojimo još neke projekte koje je spomenuo župan kao važne: centralni operacijski blok u Općoj bolnici Varaždin, Sveučilišni kampus FOI-a, Glazbena škola, geotermalna elektrana u Malome Bukovcu, revitalizacija Arboretuma opeka, investicije u dvorac Šaulovec, koji postaje Centar izvrsnosti Varaždinske županije...

Centar Civilne zaštite

Tu je i jedan novi projekt. Riječ je o regionalnom centru Civilne zaštite.

- Svi smo svjesni koliko je bitna sigurnost. Ranije smo to pitanje olako doživljavali, jer je sve bilo u redu. Ali kad se dogodi eksces, nepogoda, krizna situacija, tada uviđamo koliko su nam ti dijelovi sustava iznimno bitni. Našu domovinu trenutno pogađaju tri krize. Jedna je korona kriza, druga migrantska kriza, treća je ta da ćemo nekoliko godina sanirati posljedice razornih potresa u Sisku i Zagrebu. Zato mislimo da je potrebno staviti naglasak na opremanje i osposobljavanjue svih sastavnica zaštite i spašavanja. Mi bismo voljeli da centar bude u Varaždinu - iznio je ideju Stričak.

Kod Gornjeg Kneginca

Dodao je da se razgovara sa svim dionicima te da bi krajem godine mogli biti određeni projektni zadatak i lokacija. Zasad se spominju dvije mogućnosti, jedna je na istočnoj varaždinskoj obilaznici, druga je na granici Grada Varaždina i Općine Gornji Kneginec. 

- Tu prolazi stara magistrala, minutu dvije je do autoceste, tu prolazi oblizanica, s te obilaznice gradit će se brza cesta prema Ivancu, Lepoglavi i dalje prema Krapini, tu će ići i Podravska brza cesta prema Sloveniji, istocno od toga prema Podravini, tu je srce svih tih prometnih pravaca - tumači župan. 

Što se tiče financija, dodaje da je zasad prerano o tome govoriti. Prvo treba napraviti projektni zadatak.
 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video