Vijesti / Politika

Korupcija političara

Habijan u 'Otvorenom' govorio o korupciji: 'Nebitno radi li se o 10, 100 ili milijun kuna. Nema nedodirljivih'

Habijan u 'Otvorenom' govorio o korupciji: 'Nebitno radi li se o 10, 100 ili milijun kuna. Nema nedodirljivih'
HRT Screenshot

Osvrt na slučajeve bivšeg međimurskog župana Posavca te gradonačelnika Kovača koji su prošli tjedan imali posla s USKOK-om.

Saborski zastupnik i predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan gostovao je u emisiji HRT-a 'Otvoreno' kod voditelja Mislava Togonala.

Tema emisije bila je 'Kako se boriti protiv korupcije političara'.

Glavne teme vrtjele u se oko slučajeva u Međimurju (uhićenja župana Matije Posavca i 'lažnih suza' Stjepana Kovača) te Kutini (USKOK ušao u gradsko poglavarstvo i počeo s izvidima kod gradonačelnika).

U početku Habijan je dodao da sudbinu oko stranačkog kolege u Kutini ne može komentirati jer se radi o tajnim radnjama USKOK-a te ih ne može komentirati te je naglasio da je to dokaz da je pravosuđe neovisno i da će obaviti svoj posao.

Što se tiče političke sudbine gradonačelnika, Habijan ističe da treba poštovati određenu hijerahiju, poštujmo, kaže 'stranačka tijela i Statut'.

Zatim se osvrnuo i na slučajeve Kovač i Posavec u Međimurju.

- Nije dobro da miješamo kruške i jabuke. Gospodin Posavec je i priznao svoju krivnju. Radi se o 10.000 kuna. Nebitno je je li 10, 100 ili milijun kuna. Kazneno djelo primanja mita je jasno propisano kaznenim zakonom. Kad se počini kazneno djelo, visina nije bitna, osim u izdržavanju kazne - kazao je Habijan.

Zatim se obratio SDP-ovoj Mireli Ahmetović koja je rekla da se nema potrebu, kao Habijan, zazivati neovisno pravosuđe da bi iskazala politički stav SDP-a takvim postupcima. Za kolegu Kovača rekla je, ako je istina da je iscenirao prijetnje smrću i suze, da je učinio najgluplji potez od kada se ona bavi politikom. 

- Kolegica Ahmetović se referirala na moju vjeru u neovisno pravosuđe. Zašto se ne osvrne na stranačke kolege koji su u kaznenom postupku. Neka počnemo od sebe. Nema nedodirljivih. Svi postupci u mandatu ove Vlade pokazuju da je pravosuđe neovisno - rekao je Habijan.

Mirela Ahmetović odgovorila mu je da SDP nikad nije imao problema, pa ni da se sam predsjednik SDP-a očituje o imenu i prezimenu SDP-ovog člana koji je postupio protiv zakona.

- Za razliku od SDP-ovih predsjednika, Andrej Plenković ima problem s tim pa kad ga upitaju što misli o slučaju koruptivnim radnjama u Kutini kod slučaja Babić, premijer se ponaša kao da on nije predsjednik HDZ-a i spušta to na županijski nivo te prebacuje temu na neke druge stvari. Plenković sam bježi od HDZ-a – odgovorila je Ahmetović Habijanu.

Cijelu HRT-ovu emisiju pogledajte ovdje.
 

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!