Vijesti / Politika

pitanja u saboru

Hoće li biti realiziran projekt brze pruge Varaždin – Zagreb? 'Ne postoji ništa sporije od HŽ-a'

Hoće li biti realiziran projekt brze pruge Varaždin – Zagreb? 'Ne postoji ništa sporije od HŽ-a'
Damir Spehar/Pixsell/Varaždinski.hr

Martinčević je naglasila da svejedno taj projekt napreduje jako sporo.

Saborska zastupnica Natalija Martinčević (Reformisti) u srijedu je u Hrvatskom saboru postavila pitanje Olegu Butkoviću, ministru mora, prometa i infrastrukture.

Vezana vijest:

Radimir Čačić, brza pruga, HŽ brza pruga Radimir Čačić: 'Brza pruga od Čakovca do Zagreba je strateški interes Hrvatske, sitne lokalne interese ćemo maknuti'

Tema je bila ubrzanje realizacije projekta brze pruge Čakovec – Varaždin – Lepoglava – Zagreb.

Taj projekt ušao je u program Vlade, ali nova županijska vlast, navodi Martinčević, promijenila je prioritete u vezi te pruge te dala prednost cesti.

Zastupnica je pitala kada će biti ugovoreno kompletno projektiranje kako se ne bi doveli u situaciju da se izgube europska sredstva, odnosno da projekt od 400 milijuna eura (85 poto financiran od strane EU) padne u vodu.

Butković je naglasio da su tehnička rješenja dostavljena EU i da se do kraja godine očekuje pozitivan odgovor Europske komisije o prihvaćanju projekta i mogućnosti financiranja.

Naglasio je da će neovisno o njihovom odgovoru do sredine listopada HŽ infrastruktura raspisati natječaj za kompletnu izradu projektne dokumentacije, a natječaj će biti koncipiran po pravilima EU fondova kako se nebi nepotrebno gubilo vrijeme i kako bi se ubrzala realizacija projekta.

Martinčević je naglasila da svejedno taj projekt napreduje jako sporo.

- Htjela bih ipak upozoriti na nekoliko činjenica, a to je da je ovaj projekt do sada napredovao iznimno sporo, bez obzira na činjenice koje ste naveli. Isto tako još jednom upozoravam kako su se prioritetni projekti za Varaždinsku županiju promijenili te Vas molim da na to pripazite. Treća stvar je da ne postoji ništa sporije od Hrvatskih željeznica i to u svakom pogledu, pa tako i u pogledu pripreme dokumentacije. Stoga od Vas kao resornog ministra, ali i od premijera Plenkovića tražim da pratite što se događa s ovim projektom, kako nam ne bi promakli rokovi i kako se ne bi doveli u situaciju da zbog nepripremljene dokumentacije izgubimo ova sredstva - istaknula je Martinčević.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video