Vijesti / Politika

TRGOVANJE UTJECAJEM ILI SUKOB INTERESA?

NOVE BROJKE 'Čehok je političku lojalnost vijećnika platio 86,8 milijuna kuna'

NOVE BROJKE 'Čehok je političku lojalnost vijećnika platio 86,8 milijuna kuna'
Varazdinski.hr

Platforma Budimo grad objavila je cjelovite podatke o iznosima koje su u svoj džep stavili gradski vijećnici u prošlome sazivu.

Pisali smo nedavno o primanjima koja su varaždinski gradski vijećnici u prošlome sazivu ostvarili tijekom trajanja mandata. Brojke koje su tada javno objavljene odnosile su se samo na isplate iz gradskog proračuna, ne računajući naknade za njihov rad, ali iz podataka nije se vidjelo jesu li vijećnici poslovali i s gradskim ustanovama i tvrtkama. No danas je platforma Budimo grad objavila i ostatak podataka, iz kojih se vide i ostale isplate. 

Vezana vijest:

Božo Soldo, Robert Gotić OBJAVLJENI PODACI KAKO SU BIVŠI VIJEĆNICI POSLOVALI S GRADOM Najviše inkasirali Gotić i Soldo

- Konačno smo saznali koliko košta politička lojalnost. Osamdeset i šest milijuna i osamsto tisuća kuna u četiri godine. Ili, da vam olakšamo, 86,8 milijuna kuna. Toliko su gradski vijećnici i njihovi poslovni subjekti dobili u prošlom mandatu od Grada, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba u vlasništvu Grada. Naravno, uz to su primili i vijećničku naknadu - poručuje Budimo grad.

Od aronije do aglomeracije

Osvrću se i na dio onoga na što je novac potrošen. 

- Za što smo potrošili ove novce? Za razne stvari. Npr. za robu za reprezentaciju. Za što je potrošeno iz nekog razloga 13.237,00 HRK za sok od aronije. Koji baš slučajno proizvodi jedan gradski vijećnik. Ali potrošilo se mnogo više na protokolarne poklone, donacije i subvencije. Neki su za to dobili i preko 150.000,00 HRK. Trošilo se, naravno, i na ključeve i bravarske usluge. I to čak 81.962,25 HRK. Neki su prodali zemljište gradu za 160.333,33 HRK za cestu. Iako nije uobičajeno da se za cestu otkupljuje cijela parcela. Ali ponekad se rade i iznimke. Stotine tisuća kuna su potrošene na razna idejna rješenja i projektnu dokumentaciju. A zanimljivo je da je gradu potreban i koordinator investicijskih projekata. Od preko 100 zaposlenih ljudi u gradu očito nitko nije sposoban koordinirati investicijske projekte. Pa smo ovu uslugu dodatno platili 162 tisuće kune. Slučajno baš gradskoj vijećnici s liste Ivana Čehoka - nabrajaju iz platforme. 

Vijećnici koje spominju su Vlado Sevšek (Liga za Varaždin) u vezi soka od aronije, te Čehokove vijećnike Danijela Kuserbanja, koji je obavljao bravarske usluge, zatim Stjepana Cepanca, koji je Gradu prodao zemljište, Božu Soldu,  koji je radio projekte, te Mirnu Amadori, koja je bila koordinator projekata. 

Rekorder Gotić

No najveći iznos stoji uz ime HDZ-vog vijećnika Roberta Gotića. 

- Najviše je ipak dobio, vjerovali ili ne, potpredsjednik gradske organizacije HDZ-a i gradski vijećnik Robert Gotić. Odnosno njegova tvrtka GK grupa. Zanimljivo je i kada je GK grupa dobila najveći dio kolača vrijedan 79,8 milijuna kuna. U lipnju 2019. godine odnosi između HDZ-a i tadašnjeg gradonačelnika Ivana Čehoka su napeti. HDZ je odbio poduprijeti nagodbu između Grada s T&H Investom na 19. sjednici Gradskog vijeća. Nakon propasti nagodbe stvari se mijenjaju. U srpnju 2019. godine GK grupa i zajednica ponuditelja dobiva posao od Varkoma na trasi A1 aglomeracije vrijedan 96 milijuna kuna (GK grupa je dobila 66% posla). Nakon toga mijenja se i stav HDZ-a glede nagodbe te se iduće godine izglasava integralna nagodba od 180 milijuna kuna. Integralna nagodba za koju se Ivan Čehok borio rukama i nogama, i zbog koje je bio spreman dijeliti naš novac šakom i kapom - tumači odnose Budimo grad.

Prihodi GK grupe

Skreću pažnju i na kretanje prihoda GK grupe kroz godine.

- Koliko je bio važan taj posao za GK grupu? Odgovor je vrlo jednostavan. Godine 2016. prihodi GK grupe iznose 24,2 milijuna kuna, 2017. godine 29,1 milijun kuna, 2018. 29,8 milijuna kuna, 2019. 85,1 milijun kuna, a 2020. godine prihodi GK grupe skaču na 125,3 milijuna kuna. Prilično značajan rast, zar ne? Možda je sve ovo slučajno, kao što je slučajno i Aquatehnika odvedena u predstečaj. Jer odbijanjem Ivana Čehoka da se Aquatehnika proda 2017. godine, ona je izgubila mogućnost da sudjeluje na poslovima Aglomeracije. I zbog toga je došlo do raskidanja ugovora sa slovenskim izvođačem koji je prvi dobio posao na trasi A1. Ugovora koji je bio jeftiniji čak 29,1 milijuna kuna od ugovora koji je sklopila GK grupa. Robert Gotić je na 13. sjednici Gradskog vijeća, kada se raspravljala situacija oko Aglomeracije nakon raskida ugovora sa slovenskom tvrtkom, rekao "ja sam bio prvi koji je uvijek govorio zakaj dajemo Janezima posao". Sada znamo i zašto - stoji u objavi platforme.

Preletači Dreven i Dušak

Budimo grad postavlja pitanje radi li se u ovim slučajevima o 'kupovini vijećnika bez stida'. 

- Da li su svi ovi poslovi dobiveni slučajno ili ne, zahvaljujući tome jer u Varaždinu imamo manjak bravara, proizvođača aronije, ili se radi o nečemu drugome, zaključite sami. Kada pogledamo gole činjenice onda sve to izgleda vrlo ružno. Ali treba cijelu ovu situaciju staviti u jedan širi kontekst. Da li bi bivši gradonačelnik stvarno „kupovao“ gradske vijećnike? Kako bi vam pomogli oko ovog pitanja, podsjetiti ćemo vas da su Josip Dreven i Vesna Dušak u prošlo gradsko vijeće ušli na listi HNS-a. Josip Dreven je bio bliski suradnik Gorana Habuša, Vesna Dušak kandidatkinja HNS-a za zamjenicu gradonačelnika. Nakon što je Ivan Čehok pobijedio na izborima, iznenada su se našli u klubu Čehokovih vijećnika. Josip Dreven je u prošlom mandatu primio 187 tisuća kuna neto, dok je kćer od Vesne Dušak zaposlena u Čistoći - iznose detalje.

Kazneno djelo?

Kažu i da bi se možda ove situacije mogle smatrati kaznenim djelom trgovine utjecajem, s obzirom da je "teško ne vidjeti vezu između političke lojalnosti i dodjeljivanja poslova iz gradske blagajne". 

- Ali nema sumnje da se ovdje radi o sukobu interesa u kojem privatni interes utječe ili može utjecati na nepristranost gradskih vijećnika u obavljanju javne dužnosti. Zato će Platforma Budimo grad izaći uskoro u javnost s nizom mjera kojima se ovakve situacije ne bi više mogle ponoviti - najavljuju iz platforme.

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video