Vijesti / Politika

neracionalno trošenje

HNK U PRAVNOM NEREDU Prohiću raskinuta suradnja, nezakonito poslovanje u varaždinskom kazalištu?

HNK U PRAVNOM NEREDU Prohiću raskinuta suradnja, nezakonito poslovanje u varaždinskom kazalištu?
Grad Varaždin/Varaždinski.hr/Zvonko Lončar

Varaždinskim kazalištem godinama se poslovalo nezakonito, bivši gradonačelnik imao je izvještaj iz 2019., ali nije reagirao. Kazališno vijeće, je uz izvještaj revizije, u tri je mjeseca djelovanja došlo do sljedećih zaključaka.

Tijekom ljeta održane su dvije sjednice Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, a još jedna (ili dvije) održane su prije nekoliko dana.

Teme su, osim onih uobičajenih vezanih uz usvajanje zapisnika, bila i dosta drugačijeg karaktera nego do sada.

U novom sazivu Kazališnog vijeća, nakon promjene gradske vlasti početkom lipnja, sjede Siniša Medved (član), Ksenija Krčar (članica), Monika Rusak (članica), Snježana Tramburovski (zamjenica predsjednika) te Marijan Varjačić kao predsjednik.

Prvo je 26. srpnja 2021. održana 28. sjednica Kazališnog vijeća u kojoj su doneseni zaključci da u HNK u Varaždinu već godinama vlada 'pravni nered', točnije od stjecanja statusa nacionalnog kazališta. Ističe se da se pravni nered odnosi na nepoštivanje Zakona o kazalištu i vlastitog Statuta.

- Posebno se to odnosi na po Zakonu obavezne funkcije poslovnog ravnatelja i umjetničkih ravnatelja, čije imenovanje do danas nije predloženo – navodi se u zaključku zapisnika sjednice.

Raskinut ugovor sa 'savjetnikom intendantice'

Prihvaćeno je i mišljenje pravne službe hrvatskog Sindikata djelatnika u kulturi. Ugovor o djelu koji je sklopljen sa savjetnikom intendantice Ozrenom Prohićem nazvan je simuliranim i ništavnim te su naložili da se pisanim putem ugovor raskine. To se i dogodilo na sljedećoj sjednici Kazališnog vijeća 17. kolovoza.

Istaknuli su da neće prihvatiti postojeće prijedloge i dogovore dosadašnjeg umjetničkog savjetnika za repertoar u 2022. godini.

Što se tiče financijskog poslovanja Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u prvih šest mjeseci 2021. godine, donijeli su Odluku o usvajanju izvješća o financijskom i programskom poslovanju i to uz ozbiljne prigovore.

Intendantica bez 'prihvatljivog objašnjenja'

Navode da su u HNK obavljani poslovi bez ikakve pravne osnove, tj. ugovora o režiji, za što im intendantica Jasna Jakovljević nije dala prihvatljivo objašnjenje.

Prigovor je Kazališno vijeće imao i u Izvješću o poslovanju gdje je izostalo izvješće o investicijama, tj. obnovi unutrašnjosti zgrade koje je intendantica dužna podnijeti Vijeću sa svim relevantnim podacima od početka investicija do danas i projekciju završetka. Za kraj, ističu da je i manjkavo izvješće o programu zbog izostanka prikaza uspjeha odnosno recepcije predstava stručnoj javnosti.

Na sljedećoj, 29. sjednici Kazališnog vijeća koja je održana 17. kolovoza, osim što je raskinut ugovor s umjetničkim savjetnikom Prohićem, navelo se da je s istim šest puta sklapan ugovor, odnosno svake godine od 2015.

Što se tiče 'pravnog nereda' s početka priče, Kazališno vijeće navelo je da je intendantica odgovorna za nepoštivanje zakona i Statuta HNK.

- Takvo neregularno stanje traje od prije sedam godina do danas. Kazališnom vijeću nisu poznate ni indicije da je itko onemogućavao intendanticu u provedbi zakona i Statuta. U slučaju da je itko to činio bila je dužna zatražiti pisanim putem formalnu intervenciju Ministarstva kulture putem upravnog nadzora u HNK Varaždin – ističu.

Na toj kolovoškoj sjednici Kazališno vijeće prihvatilo je Program rada i plan poslovanja za 2022. godinu.

Platforma Budimo grad danas se još detaljnije osvrnula na činjenicu da se varaždinskim kazalištem upravlja nezakonito i neracionalno. Osim što je utvrdilo Kazališno vijeće, od 2019. godine to službeno tvrdi i Odjel za unutarnju reviziju Grada Varaždina.

Čehok zataškao stvar, a imao reviziju na stolu 2019. godine?

Iz Budimo grad ističu da je bivši gradonačelnik Ivan Čehok istu stvar zataškao, a pitaju se hoće li sadašnji Neven Bosilj učiniti isto. Proračun Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu prelazi 13 milijuna kuna.

Navode da su prethodne gradske vlasti bile upoznate s neracionalnim trošenjem proračunskih sredstava, ali nitko nije imao političke volje rješavati probleme zbog podrške  ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i HDZ-a.

Kako Zakon o kazalištima propisuje da članovi kazališnih vijeća moraju biti ugledni umjetnici ili kulturni radnici, iz Budimo grad pitaju se kako to da je Vijećem u prošlom mandatu predsjedala Otilija Cvetko, bivša gradska vijećnica, članica HDZ-a, koja ima srednjoškolsku stručnu spremu tehnološke tehničarke.

Jedan od niza problema na koji se nailazi u HNK u Varaždinu je da nema poslovnog i umjetničkog ravnatelja, iako Zakon o kazalištima predviđa da radna mjesta. Ono najbliže umjetničkom ravnatelju imala je ravnateljica Jakovljević upravo u Ozrenu Prohiću koji je bio njen savjetnik sve do kolovoza kada je s njim raskinuti ugovor o djelu. Problem je, ističu iz Budimo grad, što je ugovor s Prohićem protivan Zakonu o radu jer se prema mišljenju sindikalnog pravnika očito radi o prikrivenom radnom odnosu.

- Prema mišljenju unutarnje gradske revizije, radi se o poslu za koji se zasniva radni odnos, umjesto sklapanja ugovora o djelu – ističu iz Izvješća.

Troškovi otpadali na gostujuće glumce, dok dio ansambla koji je plaćen miruje 

Problem su bili i troškovi honorara gostujućih glumaca, prema podacima revizije, neracionalno su se trošile financije, a da se glumački resursi HNK nisu koristili, a utvrđeno je i da su zaposlenici primali punu plaću i putne troškove za svoju nenazočnost na radu.

- Revizija zaključuje da utvrđene nepravilnosti dovode u pitanje zakonitost cjelokupnog poslovanja HNK i otvaraju pitanje odgovornosti intendantice za štetu koja je nastala (str. 82 Izvješća). Ujedno Kazališnom vijeću predlaže da od Državnog odvjetništva pribavi mišljenje o pravnoj kvalifikaciji utvrđenih nepravilnosti i eventualno poduzimanje pravnih radnji. (str. 83) – ističe Budimo grad u svojoj objavi.

Navode da je Kazališno vijeće zatražilo pravnu ekspertizu od Grada, a Budimo grad za kraj pita gradonačelnika Bosilja i gradske vijećnike hoće li i dalje skrivati od javnosti bezakonje u HNK i dozvoliti da se novci građana Varaždina troše nezakonito i neracionalno?

- Klub članova Vijeća platforme Budimo grad podnio je predsjednici Gradskog vijeća prijedlog da se na idućoj sjednici raspravi stanje u HNK u Varaždinu, da se od Državnog odvjetništva zatraži očitovanje o pravnoj kvalifikaciji nezakonitosti utvrđenih internom revizijom, kao i da vanjska revizija provjeri cjelokupno poslovanje u posljednjih šest godina – naveli su iz Budimo grad.

>>> Izvješće o obavljenoj reviziji HNK u Varaždinu 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video