Vijesti / Politika

kaotična situacija u kazalištu

GLUMCI VARAŽDINSKOG HNK: 'Ne štitimo kriminal. Želimo umjetničko vodstvo dostojno naših sposobnosti'

GLUMCI VARAŽDINSKOG HNK: 'Ne štitimo kriminal. Želimo umjetničko vodstvo dostojno naših sposobnosti'
Dejan Henčić

'Potpuno nam je nerazumljiva karakterizacija naših stavova od platforme Budimo grad te ugrožavanje naših radnih i ljudskih prava', ističu.

Jučer smo pisali o navodima koje je iznijela platforma Budimo grad te o zaključcima sjednice Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu o neracionalnom trošenju financija te nezakonitostima na koje su naišli u svom tromjesečnom radu.

Vezana vijest:

jakovljević čehok neracionalno trošenje HNK U PRAVNOM NEREDU Prohiću raskinuta suradnja, nezakonito poslovanje u varaždinskom kazalištu?

Isto tako, Izvješće o obavljenoj reviziji u HNK pokazalo je kako su se trošili resursi, a Kazališno vijeće zatražilo je i dodatnu pravnu ekspertizu od Grada Varaždina.

Očitovanje smo tražili od bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka koji je Izvješće mogao pročitati krajem 2019. godine te intendantici Hrvatskog narodnog kazališta Jasni Jakovljević. Njihove odgovore objavit ćemo čim ih zaprimimo.

U međuvremenu, došlo je priopćenje u kojem su potpisani glumci iz HNK u Varaždinu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti, ali ne znamo odnosi li se potpis na apsolutno sve glumce iz ansambla ili samo manji broj. 

Neslužbeno doznajemo da je i veći broj glumaca bio nezadovoljan repertoarom i predstavama koje su planirane za sljedeću sezonu koja bi trebala biti predstavljena kroz nekoliko dana, pogotovo jer je već početak listopada.

- Zbog posljednjeg istupa platforme Budimo grad, na njihovoj službenoj Facebook stranici, a vezano uz vrlo opasnu karakterizaciju stavova dijela glumaca HNK u Varaždinu, a sve potpomognuto sa zluradim i ksenofobnim komentarima na istoj stranici, želimo obavijestiti javnost kako glumci HNK u Varaždinu samo žele umjetničko vodstvo dostojno naših sposobnosti, statusa Kuće te kulturne važnosti ovoga grada.

Glumci HNK u Varaždinu niti jednim svojim postupkom ili tvrdnjom nisu štitili mogući kriminal niti će ga ikada štititi. Upravo suprotno, ukazivali smo na sve nepravilnosti koje smo uočili u radu pojedinih službi Kazališta i novoizabranog Kazališnog vijeća te sa tim saznanjima upoznali i članove platforme Budimo grad, ali očito da te spoznaje nisu uzeli u obzir. Možemo se samo zapitati zašto.

Potpuno nam je nerazumljiva karakterizacija naših stavova od platforme Budimo grad te ugrožavanje naših radnih i ljudskih prava.

O ovom slučaju obavijestili smo Ministarstvo kulture i medija i gradonačelnika Grada Varaždina, gospodina Bosilja kao našeg poslodavca. Tražili smo zaštitu radnih i ljudskih prava te pristup sjednici Gradskog vijeća na kojoj bi se trebalo raspravljati o HNK u Varaždinu.

Sve detalje uz ovaj slučaj iznijet ćemo na press konferenciji koja će se održati u što skorije vrijeme te ćemo vas pravovremeno obavijestiti o održavanju iste. Zbog interesa javnosti molimo vašu nazočnost. Unaprijed hvala na objavljivanju ovog teksta.

Glumci HNK u Varaždinu - zaključak je priopćenja iz HNK u Varaždinu. 

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!