Vijesti / Politika

HNK u Varaždinu

Iz Budimo grad se pitaju: 'Koji su to anonimni glumci odlučili zastupati cijeli ansambl?'

Iz Budimo grad se pitaju: 'Koji su to anonimni glumci odlučili zastupati cijeli ansambl?'
Facebook Budimo Grad/Ilustracija

Tema varaždinskog kazališta, njegovog poslovanja, Kazališnog vijeća, odnosa uprave i glumaca iz dana u dan je sve oštrija.

Pod potpisom 'Glumci HNK u Varaždinu' jutros smo zaprimili priopćenje u kojem navode da niti jednim svojim postupkom ili tvrdnjom nisu štitili mogući kriminal niti će ga ikad štititi.

Navode da im je nerazumljiva karakterizacija njihovih stavova od Budimo grad te se ugrožavaju njihova radna i ljudska prava, a od gradonačelnika Nevena Bosilja su tražili zaštitu radnih i ljudskih prava. Cijelo priopćenje 'Glumaca HNK u Varaždinu' možete pročitati ovdje.

Sada su se iz platforme Budimo grad javili te naglasili da 'pravo na nezakonit rad nije ljudsko pravo'.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

- Nepotpisane objave koje su na varaždinske medije stigle s jedne od službenih email adresa HNK u Varaždinu, a u njima se iznosi cijeli niz neistina i manipulacija, dokaz su nužne i hitne potrebe sređivanja stanja u toj središnjoj kulturnoj instituciji našeg grada. Potrebno je konačno uvođenje zakonitog poslovanja kojim će se zaštiti dostojanstvo i pravo na rad svih zaposlenih umjetnika i djelatnika.

Vezana vijest:

jakovljević čehok neracionalno trošenje HNK U PRAVNOM NEREDU Prohiću raskinuta suradnja, nezakonito poslovanje u varaždinskom kazalištu?

Pravo na dostojanstven rad je temeljno ljudsko pravo. Pravo na nerad nekih to nije. A nezakonit rad sigurno nije ničije pravo.

Ova svojevrsna medijska ofenziva upravo je ostvarenje prijetnje o kojoj smo jučer pisali, kada smo objavili cijeli niz dokaza i opravdanih sumnji da se kazalištem već godinama upravlja nezakonito te da se iz političkih i drugih, još uvijek neotkrivenih, razloga, ta nezakonitost, intendantice Jasne Jakovljević, kontinuirano štiti.

Za razliku od netočnih i proizvoljnih tvrdnji nepotpisanih pojedinaca koji su odlučili istupati u ime „ansambla“, na što nemaju ni pravo, niti za to imaju legitimitet, mi naše tvrdnje dokumentiramo i obrazlažemo. Kako je iz jučerašnjih izjava Gradonačelnika Bosilja vidljivo da političke volje za otklanjanje nezakonitosti u HNK u Varaždinu nema, to ćemo sami nalaz revizije u ponedjeljak dostaviti DORH-u na daljnje postupanje.

Platforma Budimo grad se apsolutno slaže sa željom da HNK u Varaždinu napokon dobije vodstvo dostojno statusa, važnosti i ugleda naše kazališne kuće. Prvi korak u tom postupku je upravo postavljanje zakonitosti i racionalnosti kao vodećeg načela poslovanja i djelovanja.

Ne možemo razumjeti zašto bi itko bio protiv uvođenja reda u kazalište te se bunio protiv njegovog zakonitog poslovanja, a upravo se to događa. Osim ako postoje neki drugi motivi, kojima zadržavanje pravnog, financijskog i organizacijskog nereda, odgovara - napisali su iz Budimo grad.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!