Vijesti / Politika

'slučaj kazalište'

Bivši gradonačelnik o uzavreloj situaciji u HNK: 'Tražio sam da se uklone nedostaci, SDP će uništiti kazalište'

Bivši gradonačelnik o uzavreloj situaciji u HNK: 'Tražio sam da se uklone nedostaci, SDP će uništiti kazalište'
Foto: Fran Garafolic/Varaždinski.hr

Evo što kaže bivši gradonačelnik o situaciji u varaždinskom kazalištu te što je poduzeo kada je vidio izvješće revizije početkom 2020. godine...

Iz dana u dan akteri u priči oko varaždinskog kazališta istupaju i komentiraju situaciju u kojoj se Hrvatsko narodno kazalište našlo.

Podsjetit ćemo na kronologiju događaja. Ovog ljeta okupilo se novo Kazališno vijeće, na čelu s predsjednikom Marijanom Varjačićem te naložilo intendantici Jasni Jakovljević da se raskine ništavan ugovor s njezinim savjetnikom Ozrenom Prohićem. Prohiću je raskinut ugovor na sjednici u kolovozu, a Kazališno vijeće naglasilo je da je zateklo poslovanje u pravnom neredu zbog problema s neracionalnim trošenjem financija.

Istaknuli su da je Izvješće revizije iz 2019. godine u HNK u Varaždinu pokazalo da se već tada radilo o nezakonitom i neracionalnom trošenju proračunskih sredstava.

Umjesto odgovora iz HNK-a i očitovanja o cijelom slučaju, iz kazališta smo dobili dopis u kojem su potpisani 'Glumci HNK u Varaždinu' koji su tražili 'zaštitu ljudskih i radnih prava, uz napomenu da oni ne štite mogući kriminal'.

Gradonačelnik Neven Bosilj kazao je da se u početku nije želio miješati u cijelu priču, odnosno da su njemu predloženi novi članovi Kazališnog vijeća i da su oni ovlašteni za prijavu bilo kakvog kriminala ako on postoji. Ipak, zaključio je da će se s obzirom na interes javnosti i svakodnevne pozive morati uključiti u uzavrelu situaciju oko kazališta.

U cijelu priču uključena je i platforma Budimo grad, koalicijski partner SDP-a na vlasti u Gradu. Oni su se zapitali tko piše priopćenje u ime cijelog ansambla te pitaju zašto je bivši gradonačelnik Ivan Čehok 'zažmirio' na Izvješće revizije iz 2019. godine, odnosno zašto već tada nije ništa poduzeto iako se znalo za neracionalno i nezakonito trošenje resursa.

Bivšeg gradonačelnika, današnjeg gradskog i županijskog vijećnika, pitali smo kako komentira 'slučaj kazalište' te zašto nije postojala reakcija krajem 2019. godine kada je došlo sporno izvješće kojom se dokazuje postojanje neracionalnog trošenja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

Njegov odgovor prenosimo u cijelosti.

- Gradonačelnik i zamjenici bave se materijalnim i organizacijskim pitanjima, dočekala nas je 2017. spoznaja da je pozornica oštećena gotovo do te mjere da će se zabraniti nastupi na njoj. Dakle, od prvoga dana krenuli smo u obnovu kazališta i u tome uspjeli. Također, organizacijski uspjeli smo zadržati status nacionalnoga kazališta, što je bilo ozbiljno poljuljano.

Kad je riječ o financijskim i drugim pitanjima, to je u nadležnosti Kazališnoga vijeća. Svi koji iole razumiju djelovanje lokalne samouprave znaju da gradonačelnik nalogom šalje unutarnjega revizora u kazalište 2019. godine, što sam ja i učinio. Zašto je 2012. koliko se sjećam bila zadnja godina za koju se radila revizija morate pitati SDP koji je tada kao i danas drmao kulturom grada.

Napominjem da sam revizora poslao unatoč tome što je i Kazališno i Gradsko vijeće prihvatilo izvješće tijekom 2019., ali zbog učestalih upita odlučio sam da se napravi unutarnja revizija. Ja sam je pregledao negdje početkom 2020., razgovarao o tome da se upute i nalozi revizora prihvate i da se uklone nedostaci. Kako je odmah nakon toga došlo do lockdowna kazalište je bilo zatvoreno, a izvješće za 2020. prihvatilo je ovo Vijeće s većinom SDP/Budimo grad/Reformisti i ne znam je li postupano po uputama i nalozima unutarnjega revizora. Za mene je bilo najvažnije da se dovrši obnova, u čemu smo uspjeli, kao i da se ostvari program, da se predstave igraju u Hrvatskoj i inozemstvu i da budu nagrađene za kvalitetu, u čemu smo postigli više nego u sedam godina prije toga.

Jučer sam kao i vi pročitao izjavu Bosilja da je prepustio HNK koalicijskim partnerima, ne znam što to znači, odnosno to je notorna besmislica, a interakcija svih od radnika preko intendantice do Kazališnoga vijeća je loša. Kao što sam već više puta (pro)rekao, SDP i Budimo grad će uništiti ne samo kazalište nego i ostale institucije - odgovorio nam je Ivan Čehok. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video