Vijesti / Politika

EPILOG POLITIČKOG NESLAGANJA

BUDIMO GRAD IZAŠAO IZ KOALICIJE Puklo je na - (ne)transparentnim natječajima

BUDIMO GRAD IZAŠAO IZ KOALICIJE Puklo je na - (ne)transparentnim natječajima
Varazdinski.hr

Treba li Bosilj sada strahovati za većinu u Gradskome vijeću? Čini se da ne treba.

Platforma Budimo grad više nije dio vladajuće koalicije u Gradu Varaždinu odnosno danas su obznanili da izlaze iz sporazuma sa SDP-om. No, osim što vladajuća garnitura nema formalnu većinu u Gradskom vijeću, čini se da do nikakvih većih potresa u funkcioniranju vlasti ne bi trebalo doći.

- Odbijanje transparentnih natječaja, koji su bili dio sporazuma, nama je dovoljan razlog da izađemo iz tog odnosa, i samim time on za nas više nije važeći - rekla je Dubravka Novak, dodajući da transparetnost za njih nije 'samo jedna od stvari' iz sporazuma, već je ultimativna.

Osvrnula se na riječi gradonačelnika Nevena Bosilja, koji ih je prozvao za 'destrukciju', a koalicijski partneri iz Reformista spočitavali su im i 'nepreuzimanje odgovornosti'.

Vezana vijest:

SDP, bosilj, marković, grbin PROBLEMI U POZICIJI Bosilj prozvao Budimo grad zbog destruktivnosti: 'Ako netko misli postavljati ultimatume...'

- Ako je naše inzistiranje na jasnim, javnim i transparentnim natječajima te inzistiranje na zakonitosti rada trgovačkih društava i postavljanje pitanje odgovornosti onih koji su kršili zakon - 'destrukcija', ako je to 'prelaženje granica' i 'zagađenje medijskog prostora', onda mi to jesmo činili, i činit ćemo odsad i nadalje. Mi mislimo da je sve to baš suprotno, mi mislimo da ne bi trebalo biti granica u poštivanju zakona - iznijela je Novak stav platforme.

Nabrojala je i niz stvari koje je inicirao Budimo grad, kao odgovor onima koji tvrde da samo kritiziraju.

- Na isključivo našu inicijativu uvedena je treća zona parkiranja, u provedbi je ostvarenje potpuno transparentnog poslovanja i trošenja novca u Gradu Varaždinu i pravnim osoboma kojima je Grad osnivač, postavljanje najmanje dvije mjerne stanice najavljeno je za sljedeće proračunsko razdoblje, uvođenje participativnog proračuna 2022. godine je pokrenuto, provođenje revizija u Gradu i pravnim osobama unatrag četiri godina je u jednom dijelu u tijeku, preoblikovanje trgovačkih društava, smanjenje brojeva članova nadzornih odbora, smanjenje naknada... Sve to provedeno je na našu inicijativu - dio je stvari koje je nabrojala.

Ono, dakle, na čemu je puklo su - natječaji. Odnosno izostanak natječaja.

- Ne slažemo se s natječajima za rukovodeća mjesta koji se ne objavljuju na portalima specijaliziranima za to, ne slažemo se s politički izmanipuliranim natječajima, neprihvatljivi su nam politički pritisci na nadzorne odbore i upravna vijeća, protivimo se postavljanjima na pozicije političkim imenovanjima, ne prihvaćamo nikakvu netransparentnost u zapošljavanju, takve stvari su potpuno suprotne našim ciljevima te bilo tko se time služi ili se želi služiti, ne može imati našu potporu - rekla je Dubravka Novak.

Budimo grad tako prestaje biti dio sporazuma, iliti koalicije, ali čini se da većih potresa u radu Gradskog vijeća ne bi smjelo biti. Dogodilo se tek to da gradonačelnik Neven Bosilj nema više 'bianco podršku' platforme, ali za dovoljan broj ruku za većinu odluka ne bi trebao strahovati. 

Zanimalo nas je što će se točno praktično promijeniti, osim što Budimo grad više nije dio sporazuma.

- Više neće biti koordinacija kao dosad odnosno više neće biti radnih sastanaka na kojima smo usklađivali, glasali, tražili neka rješenja. To će sada izostati i naprosto glasati za ono što smatramo dobrim - rekla je Novak.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video