Vijesti / Politika

presica gradonačelnika

Gradom lebdjele čestice koje izazivaju kancerogene pojave? Izvještaj o kakvoći zraka došao još u svibnju

Gradom lebdjele čestice koje izazivaju kancerogene pojave? Izvještaj o kakvoći zraka došao još u svibnju
Siniša Sović/Foto Agencija Sjever/Varaždinski.hr

Bosilj i Marković naglasili su da će se kroz proračun osigurati sredstva za trajne mjerne stanice kakvoće zraka u gradu.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković danas su održali konferenciju za novinare na kojoj su govorili o aktualnim gradskim temama. 

Jedna od njih bila je o 'Izvještaju o mjerenju kakvoće zraka posebne namjene u Varaždinu'. Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Zagreb radio je ispitivanja zraka od 22. ožujka do 5. travnja 2021. godine u Varaždinu. 

Zamjenik Marković izvijestio je kako su prije desetak dana došli u tog dokumenta.

- Ti podaci tajno su se snimili još krajem ožujka i početkom travnja ove godine. Snimanje je obavio Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba – pojasnio je Marković i dodao:

- Ti podaci govore o lebdećim česticama u zraku tijekom 14 dana. Unutar tih čestica praćen je i benzopiren, čestica koja izaziva kancerogene pojave i one nisu dobre. U tom periodu one su bile dosta povišene u odnosu na dozvoljene. Taj dokument je zaprimljen u gradu 11. svibnja, dva tjedna prije prvog kruga izbora. Mi ga sada imamo i dat ćemo vam ga. To su indikativna mjerenja. Ta tvar nastaje od gorivih tvari, od ložišta ali može biti i od industrijskih spaljivanja. Mjerna stanica bila je na tajnoj lokaciji iza 'kučanske rampe', na području 2. mjesnog odbora – rekao je Marković. 

Naglasili su potrebu da se takva mjerenja obavljaju češće kroz sva godišnja doba te je najavio da će se kroz proračun osigurati sredstva za trajne mjerne stanice kakvoće zraka u Varaždinu.

- Znamo da su naši sugrađani te platforma Budimo grad upozoravali na pojave u industrijskim postrojenjima i zato ćemo osigurati sredstva za te trajne mjerne stanice. Bitno nam je da znamo kakav zrak udišemo cijelu godinu - rekli su Bosilj i Marković. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video