Vijesti / Politika

POTPISI ZA REFERENDUME

MOST 'Inicijativa je već polučila uspjeh, a vjerujemo da će i Covid potvrde ukinuti prije referenduma'

MOST 'Inicijativa je već polučila uspjeh, a vjerujemo da će i Covid potvrde ukinuti prije referenduma'
Robert Anić/Pixsell

Članovi Mosta iznijeli su podatak da je prikupljeno 410.533 potpisa za inicijativu 'Odlučujmo zajedno' i 409 219 potpisa za inicijativu 'Dosta je'.

Dvije referendumske inicijative "Odlučujmo zajedno" i "Dosta je stožerokracije" predale su danas Hrvatskom saboru potpise prikupljene za raspisivanje referenduma s ciljem ukidanja COVID potvrda i Stožera te za odlučivanje dvotrećinskom većinom u Saboru o epidemiološkim mjerama.

Predstavnike ovih dviju inicijativa u 12 sati primio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Članovi Mosta iznijeli su podatak da je prikupljeno 410 533 potpisa za inicijativu "Odlučujmo zajedno" i 409 219 potpisa za inicijativu "Dosta je".

Nakon predaje potpisnih knjiga i zahtjeva za raspisivanjem referenduma Hrvatskome saboru, saborski zastupnici Mosta i članovi organizacijskog odbora obje inicijative zahvalili su svim građanima koji su sudjelovali u ovim inicijativama.

Čelnik Mosta Božo Petrov poručio je nakon predaje potpisa da očekuju da nadležni prebroje potpise i iniciraju referendum bar u jednakom vremenu u kojem su oni prebrojali.

- Sada je riječ na Vladi. Neka budu barem jednako efikasni kao mi - rekao je Petrov.

Nino Raspudić istaknuo je da su protiv sebe imali kompletnu vladajuću garnituru, ali i neke medije koji su nekorektno izvještavali o tome.

- Nasuprot onog što su nam imputirali, cijelo vrijeme smo brinuli o zaštiti zdravlja građana. Mi smo krenuli u ovu inicijativu mjesec dana nakon što je objavljeno istraživanje da i cijepljeni mogu prenijeti zarazu. Molili smo, nitko nas nije slušao, tvrdoglavo su inzistirali na Covid potvrdama - kazao je Raspudić pa dodao da vjeruje da su imali još tjedan dana, da bi imali još i veći broj.

- Doći će vrijeme kada će se analizirati nakane i djelovanje svih ovih mjeseci. Mnogi će se zasramiti sve onoga što su govorili i činili - smatra Raspudić.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja poručio je da je ovo moralna pobjeda svih koji su bili dio ove inicijative.

- Ja ću samo kratko o tome da smo mi osjetili nekakav trenutak pa smo išli profitirati. Da to nije tako, pokazuje činjenica da jedini grad u koji Covid potvrde nikad nisu uvedene, pa ni kada imamo zakon koji kažnjava dužnosnike koji to ne provode, je grad Sinj, gdje je gradonačelnik naš Miro Bulj. Mnogi su se junačili, ali na kraju su kleknuli i morali su popustiti - rekao je Grmoja.

Marija Selak Raspudić istaknula je da je ova inicijativa već polučila uspjeh.

- Mnogo strože i besmislenije potvrde koje su se najavljivale, nisu stupile na snagu. U interesu hrvatskih građana je da se ukinu diskriminatorne, nelogične Covid potvrde. U Hrvatskoj imamo veliki broj zaraženih zbog činjenice da su još uvijek na snazi Covid potvrde. Premda one ne opravdavaju svoju svrhu, građani koji trenutno ne mogu ostvariti svoja osnovna prava hrle u ordinacije da bi se i službeno testirali, troše velike hrpe novca na testove...

Vjerujemo da je došlo vrijeme da se Covid potvrde sada ukinu, a ono što treba ostati je zaštita naših najranjivijih skupina građana, dakle testiranje ispred ustanova zdravstvene skrbi i ustanova gdje se nalaze stariji i nemoćni. Prestanimo maltretirati ljude, trošiti milijune, ukinimo covid potvrde koje nisu epidemiološki opravdane - istaknula je Selak Raspudić.

Na pitanje hoće li se Covid potvrde ukinuti i prije održavanja referenduma, Selak Raspudić je odgovorila da vjeruju da će doći do njihovog ukidanja "jer se vladajućima ne sviđa verzija u kojima referendum ispada kao šamar svojoj politici", te dodala da će im biti drago kad god se to dogodi, što prije to bolje. Jandroković: Vjerojatno će se ići na Ustavni sud Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ukratko je okupljenim novinarima izložio da je primio je predstavnike dviju referendumskih inicijativa koji su sukladno zakonu podnijeli zahtjev i donijeli prikupljene potpise. Formirano je zajedničko povjerenstvo, a nakon što se napravi primopredaja, dodao je Jandroković, uputit će zapisnik o primopredaji i zahtjev prema Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a potom slijedi provjera broja i vjerodostojnost potpisa.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video