Vijesti / Politika

U OTVORENOM

Habijan o MOST-ovim referendumskim pitanjima: 'Mišljenja sam da nisu u skladu s Ustavom'

Habijan o MOST-ovim referendumskim pitanjima: 'Mišljenja sam da nisu u skladu s Ustavom'
HRT screenshot

Potpisi za pokretanje referenduma predani su jučer.

Predstavnici Mostovih referendumskih inicijativa predali su u ponedjeljak Hrvatskom saboru potpise prikupljene kako bi se pokrenuo referendum za ukidanje COVID-potvrda. Tema HRT-ove emisije Otvoreno bila je ima li dovoljno potpisa te hoće li se referendum uopće provesti.

Vezana vijest:

MOST POTPISI ZA REFERENDUME MOST 'Inicijativa je već polučila uspjeh, a vjerujemo da će i Covid potvrde ukinuti prije referenduma'

- Sindikatima koji su skupili oko 700 tisuća potpisa, njima je trebalo za to oko mjesec dana, a imaju nekoliko stotina zaposlenih. Nama je trebalo mjesec dana za više od 800 tisuća potpisa. Sigurni smo da imamo i višak potpisa, oni su nam odredili da moramo skupiti 368 tisuća potpisa, a po posljednjem popisu stanovništva ispada da imamo jednak broj birača kao i stanovnika. To pokazuje da imamo nesređen popis birača, pokazuje da su nam izbori koje održavamo nelegalni, ističe - kazao je Mostov Nikola Grmoja koji je dodao da je zanimljivo gledati i javnost i političare kako se boje referenduma.

- Postoji duh i mentalitet koji ne želi referendum. Naše političke elite su nesklone referendumskom izjašnjavanju građana. Nije ovo pobjeda Mosta već pobjeda svih onih volontera koji su se smrzavali na štandovima i svih onih koji su dali potpis i koje nitko nije dvije godine pitao što misle o upravljanju ovom krizom, to je ono što je sramotno - napomenuo je Mostovac.

Damir Habijan iz HDZ-a kaže da se zna procedura i hodogram, te da u ovom trenutku nije poznato je li prikupljeno dovoljno potpisa.

- Postoje institucije, idemo na Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koji će određeni zaključak poslati na plenarnu sjednicu, potom ide daljnja procedura, ističe dodajući kako je njegovo mišljenje da niti jedno niti drugo referendumsko pitanje nisu u skladu s Ustavom.

Arsen Bauk iz SDP-a kaže da se ne boje referenduma i napominje kako Vlade u pravilu nisu sklone referendumima.

- Političke elite, kako je rekao kolega Grmoja, sklone su određenim pitanjima koja su u skladu s njihovim programima, a nekim pitanjima nisu sklone. Što se tiče referenduma, mislim da će HDZ pokušati demontažu referenduma tzv. "salama taktikom", feticu po feticu. Odbor za Ustav, pa Sabor pa Vlada, pa Ustavni sud... I u konačnici moja je prognoza da referenduma neće biti. Ostat će sporno je li prvo pitanje u skladu s Ustavom ili ne.

Milorad Pupovac iz SDSS-a kaže da je priča oko referenduma poput priče iz Sabora gdje sve nalikuje na "freak show".

- Ako ćemo sve svesti na dosjetku, treba reći da je referendum ozbiljna stvar i zaslužuje ozbiljan pristup. To nije nešto što se treba koristiti za svakodnevnu političku igru. Mi od 2013. naovamo imamo situaciju gdje pojedine političke stranke sebe predstavljaju kao narodnu inicijativu. Mi ne znamo tko je organizacijski odbor, po ovom Zakonu bi to trebali znati - smatra Pupovac.

- Organizacijski odbor je jasan, oni su bili u Saboru s predsjednikom Sabora. Govoriti o tome da mi imamo inflaciju referenduma. Koliko ih se dogodilo od samostalnosti? Imali smo 2013. referendum o braku. Ne znam čemu toliko strah. "Freak show" je možda bio u Banja Luci gdje ste bili, poručio je Grmoja Pupovcu.

Podsjećamo, vlasti Republike Srpske paradom i proslavom su obilježili 9. siječnja koji u tom entitetu slave kao praznik, unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Pupovac je bio na proslavi na kojoj je Milorad Dodik,  međuostalim, usporedio BiH s "ustaškom državom". Znatni dio oporbe je žestoko kritizirao Pupovca zbog toga.

- Nismo čuli tko su organizatori, vidjeli smo istaknute članove koji zastupaju jednu stranku, govore o političkim elitama, a sebe predstavljaju kao predstavnike naroda. Kao da mi nismo birani od naroda. Kakvo god netko imao mišljenje, mene je narod isto birao, sastavni sam dio biranog predstavničkog tijela. Ide se redom kojim se treba ići, Odbor za Ustav pa ostali postupci u Saboru pa dolazi red na prebrojavanje, odgovara Pupovac.

Pitanja i njihovu ustavnost komentirao je u Otvorenom i ustavnopravni stručnjak Mato Palić s Katedre ustavnog i europskog prava Pravnog fakulteta u Osijeku.

- Što se tiče pitanja, sadržajno je i prvo i drugo pitanje protuustavno. Vidjet ćemo kako će se o tome izjasniti Ustavni sud, ako se utvrdi da ima dovoljno potpisa, ističe Palić.

- Dobro je da je u proceduri u Saboru novi prijedlog Zakona o referendumu, koji je prošao prvo čitanje, vraćen je po proceduri Vladi da sačini konačan prijedlog. Za pravilnu referendumsku regulativu trebalo bi intervenirati i u tekst Ustava, što zahtjeva konsenzus jer je potrebna 2/3 zastupnika. Trebalo bi propisati teme o kojima se ne može odlučivati na referendumu, treba paziti na nekakvu mjeru kako se ne bi išlo široko i restriktivno pa da prostor za referendum bude preuzak.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video