Vijesti / Politika

DVOKORAK

BOSILJ O BALAMA 'Nisam ja Heraklo da za jedan sat očistim smeće koje se nakupljalo 20 godina'

BOSILJ O BALAMA 'Nisam ja Heraklo da za jedan sat očistim smeće koje se nakupljalo 20 godina'
Varazdinski.hr, PIXSELL

Ipak: natječaj za bale u srpnju, odabir u rujnu, početak micanja bala krajem godine.

Balirani otpad u Brezju gradonačelnik Neven Bosilj nazvao je Augijevim štalama, pokušavajući ilustrirati složenost problema koji se nalazi pred njim.

- Ali nisam ja Heraklo da mogu preusmjeriti dvije rijeke i za jedan sat očistiti smeće koje sa nakupljalo dvadeset godina - rekao je Bosilj za VTV Televiziju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ipak, smatra da je na dobrom putu. Prvi korak je bio izglasavanje integralne nagodbe, koja bi trebala biti potpisana ovoga petka 13. svibnja. Sada, kaže, slijedi rješavanje bala. Hodogram je dogovoren s Fondom za zaštitu okoliša, očekuje se da ta ustanova sufinancira 40 posto potrebnog iznosa. Za preostalih 60 posto Bosilj najavljuje zaduživanje Grada.

40 posto od Fonda, ostalo zaduživanjem

- Čak ne moram imati osigurana sredstva u proračunu. Osnovao sam povjerenstvo za provođenje javnog natječaja za rješavanje bala, sredinom srpnja on bi trebao biti raspisan. Bit će to uvjetni natječaj odnosno odluka će postati važeća kad nam Ministarstvo financija da suglasnost - objašnjava model financiranja Bosilj. 

Grad tako čeka dvije suglasnosti; onu za sufinanciranje 40 posto iznosa daje Upravno vijeće Fond i Vlada RH, dok Vlada RH mora dati zeleno svjetlo za zaduživanje u preostalom dijelu. 

- Tekst natječaja već se brusi, kroz desetak dana trebalo bi biti prethodno savjetovanje o prijedlogu teksta natječaja, sredinom ljeta natječaj bi mogao biti rapisan, a na jesen bismo mogli izabrati onoga tko bi mogao riješiti taj problem s balama - otprilike je definirao rokove gradonačelnik. 

On vjeruje da će bale iz Brezja krenuti ove godine i da ih kroz najviše dvije godine više neće biti. 

'Nesretna koncesija'

Spomenuo je Bosilj i koncesiju za bale, koju je 2013. godine izglasalo Gradsko vijeće u vrijeme kad je na čelu Grada bio Goran Habuš.

Vezana vijest:

Neven Bosilj, Petar Pripuz, bale, MBO NOVO RJEŠAVANJE BALA BOSILJ RAZGOVARAO S PRIPUZOM 'U roku od dvije godine maknut ćemo bale'

- Zbog te nesretne koncesije sam i ovih dana bio na razgovoru u C.I.O.S. grupi i ta nam koncesija i dalje visi kao omča oko vrata - kazao je Bosilj. 

Zbog te je koncesije, koja nikad nije realizirana, odnosno zbog izgubljene dobiti C.I.O.S. tužio Grad, no sada gradonačelnik ne govori ništa o tome kako se to uklapa u ovo novo rješenje koje najavljuje. Koncesija je stavljena izvan snage, no spor je još uvijek opterećenje, a tu je i još uvijek važeći ugovor za zbrinjavanje bala s T&H Investom iz 2008. godine. Taj poslovni odnos, naime, nije obuhvaćen integralnom nagodbom koja je nedavno izglasana na Gradskom vijeću.

Više opcija? 

U prijašnjim istupima u vezi problema baliranog otpada Bosilj je govorio o nekoliko opcija rješenja koje će ponuditi vijećnicima. To sad više ne spominje, o natječaju se govori kao o gotovoj stvari. 

Najviše je bure u javnosti izazvala mogućnost da Grad kupi MBO pogon u Brezju, a do danas još uvijek nije javno komunicirano da bi ta opcija bila odbačena.

Ugovor s Mirkom Jozić

Vezana vijest:

Mirka Jozić novi problemi za gradsku vlast Bosilj osnovao povjerenstvo za bale, jedno ime veže se za aferu koju istražuje USKOK

Štoviše, ovih je dana u javnost procurio ugovor između Grada i tvrtke XP Ured, čija je direktorica Mirka Jozić, u javnosti poznatija kao 'bivša Bandićeva pročelnica'.

Ugovor je to kojim se definira njezin rad na vođenju projekta zbrinjavanja baliranog otpada, a u opisu zadatka stoji 'kupnja MBO pogona za Grad Varaždin'.

Spornim se može činiti i to što će voditelj tima primjerice imati izravnog utjecaja na provođenje natječaja. Za taj posao Grad plaća navodno 120.000 kuna godišnje. 

Poslovna tajna

Vezana vijest:

bale, Neven Bosilj, Mirka Jozić Bosilj reagirao: 'Ugovor s Mirkom Jozić nije nikakav tajni ugovor'

Taj je ugovor sklopljen 20. siječnja 2022. godine, a u njemu se spominjen još jedan ugovor, potpisan 18. listopada 2021. između Grada i Mirke Jozić. Taj dokument nosi naziv 'Ugovor o zaštiti poslovne tajne'.

Koji je razlog za takav poslovni pristup tijela javne vlasti i postoji li uopće zakonska mogućnost za tajnovitost u poslu koji će porezne obveznike koštati više od stotinu milijuna kuna, pitanja su to na koja gradska vlast tek treba odgovoriti javnosti. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video