Vijesti / Politika

PRVI DIO DVOKORAKA

NAGODBA JE POTPISANA, NA REDU SU BALE 'Na jesen ćemo imati izvođača koji će zbrinuti balirani otpad'

NAGODBA JE POTPISANA, NA REDU SU BALE 'Na jesen ćemo imati izvođača koji će zbrinuti balirani otpad'
Varazdinski.hr

'A sad idemo riješiti bale', kaže Neven Bosilj.

Danas u prijepodnevnim satima u Varaždinu je potpisan ugovor o nagodbi između Grada Varaždina i tvrtke T&H Invest te ostalih povezanih tvrtki i ustanova. Riječ je o, s gradske strane, Varkomu i Gradskim stanovima, a sa strane T&H Investa u nagodbi sudjeluju još tvrtke Prvi faktor, VIS Promotex i VADOM Ulaganja.

Vezana vijest:

VIS Promotex GRADSKO VIJEĆE NAGODBA JE PROŠLA T&H Invest dobiva 64 milijuna kuna - dio u novcu, dio u zemljištima

Prijedlog nagodbe izglasalo je Gradsko vijeće na svojoj sjednici 14. travnja. Bio je to već treći prijedlog nagodbe u vezi ovih sporova, od čega su prva dva donijeta u vrijeme bivše gradske vlasti Ivana Čehoka. No nijedan prijedlog nije došao do točke stavljanja potpisa na dokumente. Ovom nagodbom rješava se osam ugovora i osam sudskih sporova, rekao je nakon potpisivanja gradonačelnik Neven Bosilj, i stječu se uvjeti za sljedeći korak, a to je zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju. Naime, kako je već ranije Bosilj rekao, treća strana u ovoj sveobuhvatnijoj priči, C.I.O.S.-grupa, nije željela sudjelovati u ovome dijelu nagodbe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ove ugovore koje smo sad riješili nagodbom potpisao je prije više od deset godina tadašnji gradonačelnik, iako za njih nije imao osigurana ni proračunska sredstva i danas se vode i kazneni postupci protiv njega zbog toga. Samo na odvjetničke troškove Grad je potrošio 12 milijuna kuna svih ovih godina - rekao je Bosilj.

'Predizborna patka'

Kritizirao je poteze bivše vlasti, rekavši da u četiri godine nisu napravili ništa. 

- Postojala je floskula vezana uz nagodbu iz ožujka prošle godine, no to je bila predizborna patka, jer nitko tu nagodbu nije želio potpisati. Mi smo u godinu dana ispregovarali i riješili nagodbu - ističe Bosilj.

Ponavno ističe da je Gradu iznad glave 'visio mač' težak 140 milijuna kuna. 

- U četiri godine nije maknuta ni jedna bala i nije riješen ni jedan spor. Osim onoga koji je Grad namjerno izgubio od Ekos Holdinga, težak 27,5 milijuna kuna, gdje smo zemljište platili više od 300 eura po kvadratu - prisjeća se gradonačelnik.

Vezana vijest:

Ivan Čehok, POS O ZEMLJIŠTU ZA POS 'Ako Ekos pristaje na 26 milijuna, ne mogu dozvoliti da nas ovrše za 30 milijuna! Time bih počinio kazneno djelo'

Gordijski čvor

Za ovu nagodbu kaže da je laicima gotovo nemoguće objasniti kakav je to gordijski čvor bio koji je trebalo prerezati.

- Grad plaća 16,8 milijuna kuna za zemljišta koja dobiva. Varkom dobiva natrag povrat avansa iz 2008., kojeg proslijeđuje u Grad. Gradski stanovi dobivaju zemljišta na kojima će moći, tamo iza kučanske rampe, i dalje razvijati stanogradnju. Grad dobiva zemljišta u Jalkovcu koja su nam potrebna da se možemo spojiti na obilaznicu i izmaknuti kamionski promet iz Poljane i Jalkovca. Pritom Grad nije kupio zemljišta koja su nam bila beskorisna, kao na primjer ono na Banfici, gdje ide glavni kolektor, te dio u Ulici Vilka Novaka, kojii nismo željeli uzeti jer ispod ide visokonaponski dalekovod - u kratkim crtama skicirao je osnovne dijelove nagodbe Bosilj.

Sufinanciranje Fonda

Što dalje? Grad ima osam dana da plati drugoj strani 16,8 milijuna kuna. A nakon toga, kaže Bosilj: - Idemo riješiti bale. Očekuje mnoštvo opstrukcija na tom putu. 

- Ipak, vjerujem da ćemo tijekom ljeta imati raspisani natječaj, a tijekom jeseni imati odbranog izvođača koji će riješiti varaždinske bale - najavljuje.

Dio sredstava za bale trebao bi osigurati Fond za zaštitu okoliša, zasad sve ide u dobrom smjeru, što su nedavno potvrdili i predstavnici Fonda. 

Što s ugovorom iz 2008. 

Od pravnih sporova i dalje su tu oni vezani uz ugovor za zbrinjavanje bala iz 2008. te izgubljenu dobit koncesionara vezano uz koncesiju uz 2013. U nagodbi koja je danas potpisana ugovor iz 2008. nije stavljen van snage, tek je iznijeta obostrana namjera mirnog rješavanja spora.

- To zato jer prava iz tog ugovora nisu ostala samo na tvrkti T&H Invest, već su nekim njihovim ugovorima prenesena na tvrtke koje nisu željele biti dio ove nagodbe - tumači Bosilj, očigledno govoreći o C.I.O.S-u. On smatra da u tom sporu Grad stoji dobro.

Olakšanje za Varkom

Direktor Varkoma Bruno Ister kaže da je ovo velika stvar i za tu tvrtku. Varkom dobiva natrag avans za bale, koji prebacuje Gradu i izvlači se iz ovoga posla, rekao je. 

- Ovime se Varkom rješava tereta koji je bio prvenstveno računovodstveni. Više nas se neće moći vezivati uz bale. Jer mi se balama ne smijemo baviti, prema Zakonu o vodnim uslugama - rekao je.

Čije su bale

No, tko bi trebao biti novi posjednik bala, za sad se ne zna. To će biti Grad ili neka gradska tvrtka, ali ne Varkom. 

- Mi nismo zapravo ni bili. U registru je zapisano 'Varkom Radna jedinica  Čistoća', koja odavno ne postoji - kaže Ister.

Natječaj traži obradu

Zna se već i kako će izgledati natječajna dokumentacija za bale. Tražit će se obrada otpada, postupci R1 i R3.

To znači da je MBO pogon u Brezju potencijalni ponuditelj. No gradska vlast, kaže, vjeruje da će biti širi krug ponuđača.

Nova analiza bala - ne

Ister također kaže da su vrlo brzo odbacili mogućnost da rade novu analizu bala, budući da su prethodni nalazi bili kontradiktorni. A oni neposredno utječu na to mogu li se bale odložiti na odlagalište ili se moraju prethodno obraditi, što opet bitno utječe na cijenu. 

- Dosad su se dobivali su se rezultati kako je kome trebalo. No sve ukazuje na to da je DOC iznad dozvoljenog. Tako da mislimo da bismo izgubili na vremenu kada bismo krenuli u tome smjeru. To biste napravili ako ne želite riješiti stvar - kaže Bruno Ister. 

POS ide dalje

Ravnatelj Gradskih stanova Roman Veršić također je jedan od potpisnika nagodbe. On kaže da je zadovoljan jer Gradski stanovi ne moraju izdvojiti nikakva sredstva, a dobili su zemljište. 

- Zamijenili smo zemljište na Banfici, na kojem se ne može graditi, za puno kvalitetnije zemljište u Ulici Vilka Novaka, gdje će se moći nastaviti POS-izgradnja. Planovi se rade, radi se nova POS-lista, oko 100-tinjak ljudi se prijavilo. Interes je velik, tako da moramo osigurati gradilišta za nastavak daljnje gradnje - najavljuje Veršić daljnje poteze.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video