Vijesti / Politika

OCJENA PRVE ČETVRTINE MANDATA

Čehok o Bosiljevih prvih godinu dana: 'Troše kao age i begovi. I gule građane umjesto da im pomognu'

Čehok o Bosiljevih prvih godinu dana: 'Troše kao age i begovi. I gule građane umjesto da im pomognu'
Varaždinski.hr

Bivši gradonačelnik nije našao ni jednu lijepu riječ za reći o sadašnjem.

Varaždinski gradski vijećnik Ivan Čehok danas se osvrnuo na prvih godinu dana mandata nove gradske vlasti Nevena Bosilja i Miroslava Markovića. Čehok smatra da u godinu dana u gradu nije napravljeno ništa, ali da su demokratski standardi na najnižim razinama.

'Pali su demokratski standardi'

- Ne poštuju se demokratske procedure. Možemo nabrajati unedogled, a posljednji slučaj vezan je uz najavu izgradnje podvožnjaka prema Wissertovoj ulici. Nitko građanima toga dijela grada nije rekao da Wissertovu planiraju pretvoriti u najprometniju gradsku ulicu i nije ih pitao što o tome misle. Kao što se građane u Poljani nije pitalo kad se tamo dovozilo smeće, kao što ih se ne pita za ovu plastiku koja je deponirana, a najgore je što mi u ovome trenutku vjerojatno prvi put u povijesti imamo potpuno nezakonit proračun - nabrojio je Čehok neke od zamjerki.

'Nemilice drobe naš novac'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Smatra bivši gradonačelnik da nova gradska vlast ne raspolaže racionalno financijama.

- Gradska vlast troši kao age i begovi, nemilice troše i drobe naš novac. Tisuće primjera je za to. Više od 200.000 kuna za proslavu Praznika rada, 120.000 kuna gospođi Jozić, 1,5 milijuna kuna za Špancirfest, dok smo mi nekad, kad su bili najveći festivali, davali oko 500.000 kuna, 1,5 milijuna kuna za medije, 800.000 kuna pokroviteljstava i niz drugih stvari na koji se troši novac bez ikakvoga smisla - kaže.

'Građani će jedva spajati kraj s krajem'

Osvrnuo se i na inflaciju, smatra da bi gradska vlast trebala pomoći građanima. 

- Ako se ovako nastavi, građani će jedva spajati kraj s krajem. Umjesto da gradska vlast na bilo koji način pomogne građanima, ona ih guli i dere do kosti. Već znamo da su okolne općine dobile od Čistoće 40 posto veće iznose računa, to će se dogoditi građanima Varaždina u srpnju. Treba očekivati ogroman udar na građane koji su u kotlovnicama. Jednako tako i u individualnim kućanstvima. Prije toga su već poskupjeli groblje i grobne usluge, javni prijevoz je otišao gore. Direktor Varkoma je sad rekao da ove godine neće podizati cijenu vode, što zapravo znači da će iduće - nabraja Čehok.

'Mogli smo pomoći ljudima s kotlovnicama'

Dodaje da je njihov prijedlog bio da se 9 milijuna kuna od dobiti Termoplina preusmjeri u energetsku obnova zgrada i grada.

- Ali o tome nitko nije htio slušati. Mogli smo pomoći ljudima s kotlovnicama. Mogli smo napraviti u Trakošćanskoj novu kotlovnicu, sredstva za rekonstrukciju Vartop je imao osigurana, no oni su ta sredstva Vartopu uzeli i mi ćemo imati ogromne socijalne poteškoće u devetom i desetom mjesecu - najavljuje probleme s početkom jeseni.

'Wissertova je smiješan projekt'

Kritičan je i prema učinjenom u izgradnji infrastrukture i prometnica.

- Ne događa se apsolutno ništa. Dobili ste jučer ove sličice podvožnjaka u Wissertovoj. To je jedan smiješan način da se problem riješi, to je objekt koji je potpuno neprimjeren, tu će prometno zagušenje biti veće nego što je sad. Neće se moći u svim smjerovima; kada dolazite s istoka, onda ćete moći samo desno prema kolodvoru, a kad idete prema istoku, onda ćete moći samo iz pravca Zagreba. Vrtjet ćete se na rotorima da biste mogli u svim smjerovima. Takvo rješenje u Hrvatskoj ne postoji. Osim toga, nema dogovora s HŽ-om oko toga da se zgrade ruše, nema dogovora oko toga da se ulazi u prostor kolodvora - ne sviđa se Čehoku novi projekt, nakon što je odbačen onaj stari, njegova vijećnika Bože Solde.

'Nemaju ni jedan europski projekt'

Upozorio je da nova gradska vlast nema ni jedan novi europski projekt, dok je u njegovom mandatu povučeno 1,2 milijardi kuna, s Aglomeracijom.

- Bosilj kaže da će Grad iduće godine biti spreman da u idućim godinama povuče 200 milijuna kuna. To je premalo, to je neambiciozno, to je lijenost i nesposobnost - njegova je ocjena.

'Nemaju izborni legitimitet'

Povrh svega, Čehok smatra da ova vlast nema izborni legitimitet.

- Koalicija s Budimo grad je pukla, Reformisti tvrde da SDP ništa nije napravio, ali ostaju s njim u koaliciji jer su dobili sinekure. Jedino što Bosilja spašava je podla, tiha koalicija s Habijanom, koji ga i dalje brani. Imamo vlast s ozbiljnim političkim poremećajem, a kad ih se uhvati u laži, kao recimo kod zapošljavanja Brune Istera, onda Bosilj patološki zamrzne stvarnost, kaže 'meni nije bitno što kaže državni tajnik, što kaže zakon, ja i dalje mislim da je to u redu'. Ako je nešto nezakonito, onda si to dužan ispraviti - negoduje Čehok. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.