Vijesti / Politika

NAKON PRVIH GODINU DANA

Bosilja ne brine što nema većinu u Gradskome vijeću: 'Politika je umjetnost mogućeg'

Bosilja ne brine što nema većinu u Gradskome vijeću: 'Politika je umjetnost mogućeg'
Varazdinski.hr

Hoćemo li idućeg proljeća na izbore? O tome će odlučiti Budimo grad i Davor Patafta.

Nakon što je ovoga mjeseca isteklo prvih godinu dana mandata nove varaždinske gradske vlasti, sasvim se jasno može ustvrditi da su u proteklom razdoblju gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković izgubili stabilnu većinu u Gradskome vijeću. Koalicija iliti programska suradnja između SDP-a, Reformista i platforme Budimo grad nije dugo trajala. Presudna je bila Bosiljeva odluka da izravno imenuje stranačkog kolegu Brunu Istera za direktora Varkoma. Žrtvovao je time gradonačelnik stabilnu većinu u Gradskome vijeću, ali i natovario si dodatne probleme, koji ga prate i danas. Naime, Nezavisna lista Ivana Čehoka, koja je zapravo trenutno jedina prava oporba u Vijeću, prije nekoliko dana upozorila je na službeni stav pristigao iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da je direktor Varkoma imenovan nezakonito.

Pola godine do proračuna

No nije to jedino što bi trebalo mučiti gradsku vlast. Pred sobom ima još nekoliko mjeseci, a tada je na redu izglasavanje proračuna za iduću godinu. Ključni je to dokument o čijem prihvaćanju ili neprihvaćanju ovisi kako će se dalje odvijati politička situacija u gradu. Naime, ne izglasa li se proračun, održat će se prijevremeni izbori za Gradsko vijeće. Pritom gradonačelnik i zamjenik ostaju gdje jesu. Zasad se čini da jedino vijećnici Reformista stoje uz Bosilja bez većih negodovanja, barem ih ne možemo čuti artikulirane u javnosti. Sve ostale političke opcije će trebati dodatno uvjeravati da podrže novi proračun.

Stričak jedno, Habijan drugo

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako sada stvari stoje, HDZ prema javnosti komunicira dvojaku politiku. Županijski šef stranke i župan Anđelko Stričak nedavno je izjavio da Bosilj, ako želi podršku, mora jasno pokazati da ima većinu u Gradskome vijeću. S druge strane, gradski šef Damir Habijan ne smatra da je to presudno za podržavanje proračuna.

- Naravno da je na Bosilju da definira većinu, ali to nije naš problem. Za našu podršku nekom budućem proračunu bit će bitno prije svega jesu li realizirani projekti koji su nama bitni, a koji su dogovoreni prilikom izglasavanja proračuna za ovu godinu. S prijašnjom vlašću Ivana Čehoka imali smo problem da su se ti naši projekti uvijek prebacivali u sljedeću godinu. Realizacija naših projekata je, dakle, jedan uvjet, a drugi je, naravno, kako izgleda prijedlog proračuna - iznosi svoj stav Habijan.

Županija i Grad ipak dobro surađuju 

Zamjeniku gradonačelnika Miroslavu Markovića ne sviđa se što se Stričak uopće upleo u priču o većini u Gradskome vijeću.

- Stričak je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a, a ne gradske. Ne mora on odlučivati tko je većina ili nije. Smatramo da je suradnja između Grada i Županije dobra i želimo i dalje surađivati sa Županijom dobro kao i do sad.
U tom smislu ne vidimo problem - tumači Marković odnose na relaciji SDP-HDZ.

Bosilj ide od odluke do odluke

I Bosilj i Marković ne vide neki naročiti problem u tome što nemaju stabilnu većinu.

- Politika je umijeće mogućega - kaže Bosilj. - Vidjeli ste da je rebalans donijet jednoglasno. Mi imamo projektnu suradnju sa svima. Nemamo jasnu većinu u Gradskom vijeću, ali sve nužne odluke uspjeli smo izglasati. Očekujem da će i dalje postojati odgovornost kod svih političkih subjekata u gradu, da odlučuju pojedinačno o pojedinim točkama dnevnog reda - govori Bosilj kako on vidi daljnje funkcioniranje u političkoj areni. 

Ne boje se ni izbora

Marković se pak ne boji čak ni izbora. 

- Ako će trebati ići na izbore, ići će se. Ali do glasanja o proračunu ima još dosta i smatram da nema potrebe dizati tenzije u političkom spektru - odgovara Marković Stričaku.

Većina s HDZ-om i Pataftom

Istina je, do izglasavanja proračuna još je pola godine, ali čini se kao da se figure na ploču već sada počinju slagati. Ako Bosilj i uspije privoljeti HDZ, trebat će mu još jedan glas. Naime, brojke govore kako Nezavisna lista Ivana Čehoka ima šestero vijećnika, SDP petero, Budimo grad četvero, HDZ troje, Reformisti dvoje i dvadeset i prvi vijećnik je nezavisni Davor Patafta. Za izglasavanje proračuna potrebno je jedanaest glasova, a SDP ih s Reformistima i HDZ-om ima deset. 

Taj jedanaesti glas Bosilj bi mogao dobiti od Davora Patafte. Ovaj nezavisni vijećnik teško da bi mogao raditi ikakve probleme gradonačelniku nakon što je izglasana nagodba s tvrtkom T&H Invest, uz koju je vezan. No Bosilj kao da ne želi javno reći da SDP ima većinu u Gradskome vijeću na temelju suradnje s HDZ-om i Pataftom. 

Dvije struje unutar platforme Budimo grad

Stoga bi mu podrška platforme Budimo grad ipak nešto značila. A za ostvariti većinu dovoljni bi čak bili glasovi samo dijela vijećnika te platforme. Kako bi se pri izglasavanju proračuna mogao postaviti Budimo grad, teško je u ovome trenutku reći. Unutar platforme očigledno postoje dvije struje. Jedna, predvođena Hrvojem Petrićem, sklonija je tvrđem pristupu i primjeni istih kriterija u odnosu prema sadašnjoj vlasti kao što su bili oni u odnosu prema bivšoj. Druga struja, okupljena oko Dubravke Novak i Ivana Obadića, znatno je mekša i sklona je progledati Bosilju kroz prste za pojedine stvari. 

Budimo grad bez unutarnjih pravila

Hrvoje Petrić si je pak svoju poziciju dodatno zakomplicirao glasovanjem za odluku uz koju je bio interesno vezan. Tada ga platforma nije mogla sankcionirati jer uopće nije imala mehanizme za tako nešto. Čini se da u nadolazećem razdoblju ovu političku opciju očekuje znatno preciznije definiranje pravila igre koja vrijede unutar organizacije. 

Marković napao samo dio platforme

Naravno da bi SDP-u bilo u interesu da mekša struja prevlada, jer bi si time olakšali politički život. Možda u tome svjetlu treba promatrati i nedavni istup Miroslava Markovića u kojem se kritički osvrnuo na Petrićevo djelovanje, istovremeno naglasivši da s nekim drugim članovima platforme gradska vlast korektno surađuje. Bilo je to prvi puta da je Marković ili Bosilj svoju kritiku prema platformi Budimo grad dijele na dvije perspektive. Riječ je o poruci koja može samo dodatno narušiti odnose u platformi.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video