Vijesti / Politika

akcija europskih istražitelja

TKO JE ROBERT GOTIĆ? Istaknuti HDZ-ovac desetljećima je u građevinskom poslu, u prošlom sazivu bio je gradski vijećnik

TKO JE ROBERT GOTIĆ? Istaknuti HDZ-ovac desetljećima je u građevinskom poslu, u prošlom sazivu bio je gradski vijećnik
Facebook Mladež HDZ-a Grada Varaždina

Član HDZ-a od devedesetih, Gotić je u prošlom sazivu bio prozvan kao 'Čehokov držač lojtri', a protiv njega se pokrenuo i Sud časti u HDZ-u.

U jutarnjim satima započela je akcija Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u kojoj su uhićene tri osobe iz Varaždina. Uhićen je bivši gradski vijećnik s Nezavisne liste Ivana Čehoka i bivši direktor Varkoma Željko Bunić, zatim Stjepan Ptiček, bivši direktor Coninga i sadašnji direktor tvrtke Ecoenergy te bivši gradski vijećnik HDZ-a i direktor GK Grupe Robert Gotić.

Vezana vijest:

Aglomeracija, Ivan Ćehok, Željko Bunić, Robert Gotić neslužbeno Uhićeni Robert Gotić, Željko Bunić i Stjepan Ptiček, istraga Europskog tužitelja traje

Gotić je poznati varaždinski poduzetnik, istaknuti HDZ-ovac i predsjednik Uprave građevinske tvrtke GK grupe. U proteklom mandatu, kada je na mjestu gradonačelnika bio Ivan Čehok (od 2017. do 2021. godine) bio je gradski vijećnik iz redova HDZ-a te predsjednik Kluba vijećnika.

Početkom 2000-ih radio je kao inženjer građevine u inozemstvu u austrijskoj tvrtki Keller Grundbau. Član HDZ-a je od devedesetih godina. U Gradski odbor HDZ-a došao je 2016. godine kada je za novog predsjednika GO HDZ-a Grada Varaždina izabran Damir Habijan.

Kao što smo spomenuli, Gotić i njegova tvrtka odlično su (financijski) prošli u prošlom sazivu vijećnika u Gradskom vijeću Grada Varaždina. On je bio potpredsjednik gradske organizacije HDZ-a, a njegova tvrtka GK Grupa u srpnju 2019. godine dobila je posao od Varkoma na trasi A1 aglomeracije vrijedan 96 milijuna kuna. U svemu tome GK Grupa dobila je 66 posto posla. Prihodi GK Grupe s godinama su se rapidno povećavali. Prvotno od 2016. kada je prihod iznosio 24,2 milijuna kuna pa sve do 2020. kada je to iznosilo čak 125,3 milijuna kuna.

Vezana vijest:

Vijećnica, Čehok TRGOVANJE UTJECAJEM ILI SUKOB INTERESA? NOVE BROJKE 'Čehok je političku lojalnost vijećnika platio 86,8 milijuna kuna'

Također, u studenom 2019. varaždinski HDZ, na čelu s predsjednikom Damirom Habijanom, pokrenuo je postupak pred stranačkim Sudom časti upravo protiv svog člana Roberta Gotića. Naime, tada su kao razlozi navedeni nedolazak na sjednicu kada se odlučivalo o prijedlogu nagodbe o zamjeni zemljišta između Grada Varaždina i tvrtke T&H Invest te o Gotićevom glasanju suprotno odluci Kluba vijećnika HDZ-a kada je Gradsko vijeće odlučivalo o smjeni Denisa Mladenovića u Upravnom vijeću Gradskih bazena. I Anđelko Stričak i Damir Habijan tada su govorili da je potrebno zaštititi stranku.

U sjećanju je ostalo i sramežljivo dizanje ruke Roberta Gotića i komunikacija s tadašnjim gradonačelnikom Čehokom na sjednici Gradskog vijeća tijekom glasanja o smjeni Mladenovića u Upravnom vijeću.

Tijekom svog mandata u Gradskom vijeću Gotić je bio prozivan zbog sukoba interesa i poslova koja je njegova GK Grupa dobivala u sklopu projekta Aglomeracija, a tadašnji županijski nezavisni vijećnik Marijan Dominko nazvao ga je 'Čehokovim držačem lojtri'. Gotić je sve takve navode odbijao i govorio da poslove nikad nije dobivao preko politike, a da će se svim optužbama baviti njegovi odvjetnici.

Vezana vijest:

Marijan Dominko, Robert Gotić SUKOB INTERESA? Dominko prozvao Gotića, on odgovara: 'Nikad nisam dobivao poslove preko politike'

U travnju ove godine Gotić je u ime Uprave GK Grupe bio jedan od potpisnika Ugovora za rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Varaždin. Njegova tvrtka je izvođač tih radova, a tada je naglasio da 'živimo u vrlo izazovnim vremenima te da su cijene građevinskog materijala na početku cijelog postupka bile nešto sasvim drugo'. Uz to, tada je pozvao na 'kvalitetnu suradnju svih dionika u procesu Aglomeracije' te da će 'napraviti sve da se posao obavi na vrijeme'.

Posljednje što smo doznali, a u vezi je s današnjom akcijom europskih istražitelja je istraga protiv projekta na kojem je radila GK Grupa u sklopu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video