Vijesti / Politika

grad ivanec

Jednoglasnom odlukom vijećnika izglasan rebalans proračuna Grada Ivanca težak 71,6 milijuna kuna

Jednoglasnom odlukom vijećnika izglasan rebalans proračuna Grada Ivanca težak 71,6 milijuna kuna
Grad Ivanec

Povećanje prihoda ostvareno je od poreza i prireza te od poreza na promet nekretninama.

Glavna teme 19. sjednice Gradskog vijeća Ivanec održane 14. srpnja u Kinodvorani u Ivancu, prema očekivanju, bile su treće izmjene i dopune Proračuna Grada Ivanca za 2022. godinu te projekcije za 2023. i 2024. godinu, a koje su u konačnici i jednoglasno usvojene.

Usvojenim rebalansom gradskog proračuna gradski je budžet povećan za 1,6 milijuna te sada iznosi 71,6 milijuna kuna.

Proračunom osigurana sredstva za sport, kulturu i komunalnu infrastrukturu

Izmjene i dopune proračuna ovoga puta radile su se u Programu građenja objekata i uređenja komunalne infrastrukture, Programu javnih potreba u kulturi te u Programu javnih potreba u sportu.

- Ekonomski poremećaji zahvatili su cijeli svijet, cijene su porasle, a sve to utječe i na naš proračun. Provedeni su postupci nabave za planirane projekte i ulaganja, sada vidimo kakve su cijene, kakva je situacija na tržištu i vidimo što možemo realizirati. Kreće ulaganje u skate park, opremanje prostorija NK Ivančice, a tu je i 180.000 kuna za odbojkaško igralište, inicijativa je pokrenuta još 2017. Sada je sve dogovoreno i kreće se s realizacijom, rebalansom su osigurana i sredstva za turističko – informativni centar u Muzeju planinarstva – istaknuo je gradonačelnik Batinić u svojem objašnjenju predloženih izmjena i dopuna.

Povećanje prihoda ostvareno je od poreza i prireza te od poreza na promet nekretninama.

Oporba o rebalansu

Mihael Slunjski u svojem je izlaganju po navedenoj točki obrazložio da će SDP rebalans podržati jer su predložene izmjene pretežno tehničke naravi, a projekti ostaju. Pozitivnim je ocijenio ulaganje u odbojkaško igralište.

Ispred Kluba vijećnika HDZ-a, HNS-a i HSU-a, Elvis Gotal je podržao ulaganja u sport i turizam. Predložio je veća ulaganja u kulturu, prvenstveno u Gradsku knjižnicu. Zatražio je pojašnjenje za neodobravanje sredstava po prijavljenim projektima te je izrazio skepsu na česte rebalanse Proračuna.

Nikola Sedlar (HNS) je poručio da će predložene izmjene proračuna podržati, a posebno je pohvalio veća izdvajanja za sport s naglaskom na početak ulaganja u odbojkaško igralište u Ivancu.

S navedenim se složio i vijećnik Ljudvek Cikač iz HDZ-a te je podržao i ulaganje u turističko – informativni centar, uređenje prostorija Nogometnog kluba Ivančice i planove za izgradnju sportskog centra.

Očitujući se na rasprave, gradonačelnik Batinić je pojasnio da je proračun dinamičan dokument, nemoguće je predvidjeti sve prihode, kao i realizaciju svih projekata jer se dobar dio projekta prijavljuje na javne pozive, rezultati se dugo čekaju, a sami kriteriji po pojedinim javnim pozivima Gradu Ivancu ne idu na ruku.

Posebno se osvrnuo na podnesene prijave za izgradnju, dogradnju i opremanje vrtića u Ivancu i Radovanu. Vijećnicima je objasnio da Grad gubi bodove zbog visokog indeksa razvijenosti (iznad 100%) te zbog visokog postotka upisane djece u vrtiće, čak 62%. 

- Što je u najmanju ruku nepošteno – zaključio je Batinić.

Nakon konstruktivne rasprave i velikog broja pohvala, posebno za ulaganja u sport, te zaprimljenih sugestija i prijedloga izmjene i dopune Proračuna jednoglasno su prihvaćene.

Glasanje o ostalim točkama dnevnog reda - jednoglasno

Na srpanjskoj sjednici potvrđeno je i Rješenje o izboru podpredsjednika Gradskog vijeća pa je na tu funkciju jednoglasnom odlukom imenovan Nikola Sedlar (HNS).

I preostale točke dnevnog reda donesene su jednoglasno pa je tako donesena Odluka o donošenju izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja groblja u Ivancu i Margečanu, Odluka o davanju koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova kao i Odluka o naknadama članovima Gradskog vijeća, radnih tijela Gradskog vijeća te predsjednika vijeća mjesnih odbora.

Izmijenjen dnevni red

Od planiranih jedanaest točaka dnevnog reda vijećnici su, na prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a, HNS-a i HSU-a, prihvatili da se s dnevnog reda makne donošenje Odluke o određivanju plaće gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, kao i Odluka o visini naknade za rad gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika.

Predloženu izmjenu dnevnog reda, a nakon što je to zatražio vijećnik Ivan Sedlar, ispred Kluba vijećnika objasnili su nedostatkom objašnjenja i analiza po navedenim točkama.

- Dostavljene  su sve potrebne analize i objašnjenja te nema nikakve potrebe za ponovnim stavljanjem navedenih odluka na dnevni red, to neću dopustiti – jasan je bio gradonačelnik Milorad Batinić.

Prema izmijenjenom dnevnom redu, a usvojenom na početku sjednice, glasalo se o devet točaka.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video