Vijesti / Politika

TEMA KOJA JE UZNEMIRILA GRAĐANE

SDP protiv kamenoloma: 'Rudarstvo je dio povijesti, Ivanec se treba brendirati kao planinarski grad'

SDP protiv kamenoloma: 'Rudarstvo je dio povijesti, Ivanec se treba brendirati kao planinarski grad'
Ilustracija - Ivica Galović / PIXSELL

Kažu da ne žele sudjelovati u bilo kakvom prepucavaju vezano uz ovu tematiku.

SDP Ivanec izražava oštro protivljenje najavi otvaranja kamenoloma Siljevec na obroncima Ivanščice, udaljenog svega 600-tinjak metara od ivanečkog administrativnog područja. Tema je to koja je proteklih tjedana pokrenula i građane i političare te se čini da baš nitko nije sklon ovome projektu.

- Ivanščica je planina bogata florom i faunom, koja uz netaknutu prirodu posjeduje i ogroman turistički potencijal. Odredište je brojnih planinara i ljubitelja prirode te je bogatim reljefom, hladom gustih šuma i mnoštvom puteljaka i staza stvorena za planinarenje. Rudarstvo je dio povijesti ivanečkog kraja, ali njegovo vrijeme je prošlo. Ivanec se krenuo brendirati kao planinarski grad i to je smjer u kojem treba ići i na čemu treba raditi. Potrebno je zaštiti prirodu, urediti vršni dio Ivanšćice, jednako kao i planinarske i biciklističke staze, te raditi na promociji Ivanščice kao destinacije poželjne za odmor, rekreaciju i uživanje u prirodi - istaknuo je Dalibor Patekar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odvoz kamenih frakcija iz budućeg kamenoloma obavljao bi se županijskom prometnicom kroz Suhu Željeznicu, a odatle cestom prema Pokojcu. U SDP-u smatraju da bi odvoz kamena izazvao ozbiljne posljedice za stanovnike Ivanečke Željeznice, ali i okolnih naselja koja se nalaze uz predviđenu prometnu trasu. Jednako tako gledajući konačno područje eksploatacije može se vidjeti da su ugrožena i popularna izletnička mjesta kao što su Pokojec, Milengrad, Belec, Šumi.

- SDP ne želi sudjelovati u bilo kakvom prepucavaju vezano uz ovu tematiku, a posebice smo protiv politiziranja navedene problematike, jer smatramo da takva vrsta „borbe" za interese naših sugrađana može izazvati samo negativan efekt kako po njih, tako i za sam Grad Ivanec. Jednako tako podržavamo bilo koji oblik peticije putem koje bi se jasno izrazio stav građana Ivanca, ali i šire okolice, posebice svih ljudi kojima je stalo do Ivanšćice i koji je žele zaštititi da ostane u ovakvom stanju u kakvom je sada. Međutim, peticija sama po sebi nije dovoljna u bilo kojoj formi, jer nema valjanu pravnu snagu, te nije obvezujuća. Stoga je potrebno provesti konkretne mjere kao što je zabrana prometa za kamione i teretna vozila kroz županijsku cestu koja prolazi Suhom Željeznicom. Cesta je sama po sebi u već poprilično lošem stanju, te ŽUC može poduzeti korake kojima bi uskratio pristupnu cestu kamenolomu Siljevec. Uz navedeno, pozivam i sve saborske zastupnike i zastupnice sa područja Varaždinske županije da zajednički, jasno i ne dvosmisleno upute apel prema nadležnom Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja kako bi se potrebne dozvole za otvaranje kamenoloma stavile izvan snage - istaknuo je Mihael Slunjski.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.