Vijesti / Politika

ŽO SDP-a Varaždinske županije

Antolić Vupora: 'Stav SDP-a je jasan, u parku prirode nema mjesta kamenolomu'

Antolić Vupora: 'Stav SDP-a je jasan, u parku prirode nema mjesta kamenolomu'
SDP Varaždinske županije

Predsjednica županijskog SDP-a napominje kako će takva potencijalna invazivna proizvodnja uništiti šumski prostor, zaprašiti i onečistiti prirodu.

Saborska zastupnica iz III izborne jedinice  i predsjednica ŽO SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora, nakon velike medijske pozornosti ali i otpora građana vezano uz potencijalno ostvarenje kamenoloma u Siljevcu na Ivanščici, ponovila je jasan stav SDP-a da u budućem parku prirode nema mjestu kamenolomu.

O cijelom slučaju Antolić Vupora je i služeno zatražila stav Vlade RH-a odnosno premijera Andreja Plenkovića od kojeg ujedno traži odgovore na ključna pitanja.

Naime, na samom rubnom području do grada Ivanca vrše se istražne radnje, bušenja i sondiranja u cilju otvaranja kamenoloma na šumskom području Veliki Siljevec u Općini Budinščina u Krapinsko-zagorskoj županiji. Radi se o području koje bi jednog dana trebalo biti sastavni dio parka prirode Ivanščica,

- Dobronamjerno upozoravam premijera na moguću devastaciju u Varaždinskoj županiji s obzirom da je eksploatacija kamena predviđena na površini od 44 hektara odnosno 600-tinjak metara od naselja Ivanečka Željeznica. Sve to nalazi se u srcu ekološke mreže NATURA 2000, kao i budućeg parka prirode Ivančica čija je procedura za proglašenje u tijeku - ističe saborska zastupnica iz redova SDP-a. Dodaje kako se radi o temi koja se tiče velikog broja građana.

- Sasvim je legitimno da od premijera i ja kao saborska zastupnica ovog kraja, ali i brojni građani, traže odgovore na pitanja kada su pokrenute istražne radnje za otvaranje kamenoloma, na čiju inicijativu su pokrenute i u kojoj se fazi trenutno nalaze? Tu je i ključno pitanje da li otvaranje kamenoloma zadovoljava sve ekološke propise i standarde? - pitanja su Antolić Vupora koja su već poslana na adresu premijera.

Nadalje, napominje kako će takva potencijalna invazivna proizvodnja uništiti šumski prostor, zaprašiti i onečistiti prirodu i tako onemogućiti razvoj bilo kakve vrste turizma kao i ekološke proizvodnje, a isto tako, potaknut će iseljavanje stanovništva s tog područja. Osim toga, napomenula je saborska zastupnica, posljedice bi mogle biti još veće.

- Potencijalno miniranje moglo bi imati pogubne posljedice na podzemne izvore vode na Ivančici, a to bi bila katastrofa epskih razmjera – zaključila je Antolić Vupora te dodala kako je jasan stav SDP-a ne kamenolomu posebice ne u sklopu parka prirode. To je nedavno i jasno pokazala kada je zajedno sa stranačkim kolegom i načelnikom Općine Maruševec, Marijom Klapšom, potpisala peticiju protiv otvaranja kamenoloma.

Jedinstven stav SDP-a oko pitanja kamenoloma potvrdio je i gradski vijećnik Grada Ivanca Mihael Slunjski koji je u više navrata izrazio zabrinutost oko najave potencijalnog otvaranja kamenoloma.

- U SDP-u smatramo da u Ivancu moramo stvarati uvjete održivog gospodarskog i društvenog razvoja. Trebamo stvarati uvjete kvalitetnog života u ovim krajevima koji bi privlačili mlade obitelji da dolaze u naš kraj. Otvaranje kamenoloma ne samo da bi bio veliki udarac tim našim težnjama već bi uzrokovao i raseljavanje dijela Ivanca koje bi bilo izravno ugroženo - zaključio je Slunjski.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video