Vijesti / Politika

OBRAZOVNI SUSTAV

Čehok predlaže: Besplatna školska prehrana za sve učenike!

Čehok predlaže: Besplatna školska prehrana za sve učenike!
Varaždinski.hr

Smatra da bi njegov prijedlog trebao biti prihvaćen jednoglasno u Gradskom vijeću.

Gradski vijećnik Ivan Čehok danas je na konferenciji za novinare iznio ideju, koja će biti predstavljena i na sjednici Gradskog vijeća, da se donese odluka kojom bi Grad osigurao besplatnu školsku prehranu za sve učenike. 

U ovome trenutku Grad koristi sredstva iz Europskog socijalnog fonda za osiguravanje prehrane za oko 20 posto školske djece koja se, prema europskim kriterijima, nalaze iza praga siromaštva. Također, Grad subvencionira dio prehrane za sve, a ostalo plaćaju roditelji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čehok je iznio brojke koje pokazuju da je iz Europskog socijalnog fonda osigurano oko 800.000 kuna, subvencija koju daje Grad iznosi oko 1 milijun kuna, a roditelji plaćaju oko 1,7 milijuna kuna. 

- Grad tako izdvaja oko 2 milijuna kuna, a s još 2,8 milijuna mogao bi podimiriti troškove prehrane za svu djecu - kaže Čehok.

On smatra da se taj novac u proračunu lako može osigurati.

- Tako se ne bi više ne događa je u jednoj školi djeca imaju jedan tip prehrane, a u drugoj školi drugi tip prehrane. Prema informacijama koje dobivamo od roditelja, prehrana je u u nekim školama bolja, u nekima je lošija, u nekima je hrana kuhana, u nekima nije. Ovime bi se taj problem riješio - smatra Čehok. 

Smatra da je to minimum potreban da dijete može ostati u školi, napraviti zadaću, pohađati fakultativne aktivnost. 

- Netko može pitati zašto ova mjera pokriva i djecu roditelja koji imaju veće plaće. Odgovor je da to nije mjera koje ide prema roditeljima, to je pravo djeteta, pravo na besplatno školovanje, pravo da u svim školama imaju jednake šanse i mogućnosti - poručio je. Smatra da bi njegov prijedlog trebao biti prihvaćen konsenzusom u Gradskom vijeću.

Također je iznio nezadovoljstvo što je Grad prijavio samo jedan vrtić na natječaj Ministarstva. Riječ je o vrtiću u Hrašćici. 

- Zašto nismo Koprivničku, zašto nije završen projekt Dravske? Neki gradovi prijavili su po šest, sedam, deset vrtića, i to jedan mali. Mislim da smo tu podbacili - ocjena je Ivana Čehoka.

Cijelu konferenciju za novinare možete pogledati u nastavku.

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.