Vijesti / Politika

ZBRINJAVANJE OTPADA

Bosilj: 'Inzistiram da se uvedu manje kante za miješani otpad'

Bosilj: 'Inzistiram da se uvedu manje kante za miješani otpad'

Nove kante imale bi 60 litara, dvostruko manje od postojećih.

Čistoća, nakon dugog niza godina, posluje na pozitivnoj nuli, kaže gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj. 

- Ono što smo mi tamo naslijedili, to je bilo prestrašno. Počevši od onih 2.000 tona plastike, u krugu poduzeća, koje je sada napokon krenulo. Uspjeli smo dobiti 200 kuna manju cijenu od prethodne ekipe, što je ušteda od 400.000 kuna. S kompostanom u Koprivnici također smo uspjeli dogovoriti povoljnije uvjete. Uspjeli smo zaustaviti ono što se radilo do sad, a to je da su se minusi pokrivali trošenjem depozita koji je Čistoći pripao prilikom razdvajanja od Varkoma. Oni su potrošili svih 20 milijuna kuna toga depozita, a lani su poslovali s minusom. Sada je prvi puta da to nije tako - iznio je situaciju Bosilj za VTV Televiziju.

Polupodzemni spremnici kod svih zgrada

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kaže da je u tijeku priprema infrastrukture, koju je nužno imati gotovu kako bi se mogle uvesti promjene u sustavu prikupljanja otpada, a onda nakon toga mijenjati i struktura cijene.

- Svi višestambeni objekti bit će opremljeni polupodzemnim spremnicima. Oni će imati indikatore popunjenosti, tako da Čistoća neće dolaziti po otpad ako je spremnik tek polupun. I svaki stanar će dobiti svoj čip-ključić, kako bi se znalo tko je i kada ubacivao otpad - opisuje gradnačelnik kako bi to trebalo funkcionirati.

Za kuće manje kante

Jedna njegova ideja odnosi se i na promjene u individualnim kućanstvima, iako, kaže, uprava Čistoće s tim nije najsretnija.

- Inzistiram da se uvede jedna manja kanta od 60 litara za 'crni' otpad. Tako da oni građani koji stvaraju manje otpada ne bi morali doma četiri tjedna čuvati otpad, kao što to sada čine, već bi ga mogli predati svaka dva tjedna - najavio je Bosilj. 

Promjena strukture cijene

I onda, kaže, kad se postavi infrastruktura, moći će se mijenjati iznosi  fiksnog dijela cijene i varijabilnog dijela cijene. To bi značilo da će oni koji stvaraju manje mješovitog otpada onda imati i bitno niže račune od onih koji nisu toliko temeljiti u selekciji.

- No treba vremena da se ustroji sustav. I onda više neće biti onih ružnih kontejnera. Varaždin će izgledati kao jedna prava srednjoeuropska metropola - Bosiljeva je vizija. 

Problemi sa sortirnicom

U tijeku su radovi na izgradnji sortirnice, ali bit će kašnjenja jer je na tome mjestu pronađena hrpa smeća.

- Imamo probleme jer onaj koji je radio projekt i geomehanička ispitivanja, nije to napravio kako treba. Zbog toga sad imamo prijepor s Fondom, jer zbrinjavaje tog smeća stvara neplanirane troškove. Projekt je iz 2020. godine i sad nas Fond pita kako smo sad našli taj otpad ako su sva ispitivanja kod izrade projekata provedena. Kako bismo to riješili, na sjednici Gradskog vijeća bit će predloženo da se u rebalansu proračuna osigura četiri milijuna kuna kako bismo riješili taj problem s pronađenim otpadom - najavljuje Bosilj rješenje.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video