Vijesti / Politika

ŠTO ĆE BITI S VARTEKSOM I NJEGOVIM ZEMLJIŠTEM

Bosilj o Varteksu: 'Ne želimo imati twilight zonu u široj gradskoj jezgri'

Bosilj o Varteksu: 'Ne želimo imati twilight zonu u široj gradskoj jezgri'
Zvonko Lončar; Mia Horvat/Pixsell

Uprava je proteklih dana pisala i Plenkoviću, kaže gradonačelnik.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj kaže da je u kontaktu s novom upravom Varteksa i vjeruje da će na kraju prevladati razum i da će ova tekstilna tvrtka prebroditi probleme u kojima se nalazi. 

- Nužno je da se dogovore vjerovnici Varteksa, prije svega ona dva najveća privatna vjerovnika. Banke su spremne maknuti svoje kolaterale kako bi se prodao dio nekretnina, ali ti vjerovnici se ne mogu dogovoriti oko podjele desetaka milijuna kuna iz ugovora koji doslovce samo čekaju da budu potpisani - rekao je Bosilj za VTV Televiziju

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upozorava da vremena nema mnogo jer, ako se ne krene dalje u nekom razumnom roku, investitori će odustati i situacija će biti znatno teža. 

- Koliko znam, ovih dana uprava Varteka pisala je i premijeru Plenkoviću te mu predstavila problem. Među bankama je i HBOR, državna banka, koja može napraviti određene ustupke. S druge strane su ti vjerovnici, a jedan od njih zaista koči ovaj proces - objašnjava Bosilj pozicije. 

Postavlja se pitanje što se događa u slučaju najcrnjeg scenarija za Varteks.

- Ako se dogodi to da Varteks ode u bankrot, onda propada državni strateški projekt. To znači da zemljište opet postaje industrijsko, nema više namjenu kao što je sada predviđeno, da je polovina zemljišta osigurana za stambenu izgradnju. Osim toga, tada će i to zemljište vrijediti znatno manje.

Varteks je privatna tvrtka, no i Grad ima interes ovdje, upravo zbog toga jer je riječ o velikom zemljišnom kompleksu u južnom dijelu grada. 

- Interes Grada nije da imamo nekakvu twilight zonu u široj gradskoj jezgri, nego da tamo imamo normalno novo naselje sa stanovima i s nekim sačuvanim zgradama industrijske arhitekture. Tamo trebaju biti i trgovački centri, oni su prvi ušli u priču i preko njih Varteks može dobiti prijeko potreban kapital za nastavak prozivodnje - kaže Bosilj, koji i dalje vjeruje u sretan kraj ove priče. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video