Vijesti / Politika

Varaždinska županija

Održana 7. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

Održana 7. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije
Varaždinska županija

Evo koje su sve odluke donesene na današnjoj sjednici.

Pomoć poduzetnicima koji su pretrpjeli štetu od tuče, suglasnosti na temelju kojih će biti pokrenut projekt “Grad na termalnoj vodi Aquae Iasae – Varaždinske Toplice”, odnosno izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, osnivanje dva nova centra izvrsnosti za astronomiju i fiziku te strukovni centar izvrsnosti za promet, samo je dio odluka koje su vijećnici usvojili na današnjoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije.

Župan Anđelko Stričak podnio je izvješće o radu za prvo polugodište 2022. godine, koji je prihvaćen većinom glasova.

- Prva polovica ove godine obilježena je završetkom dva kapitalna objekta u obrazovanju, dovršetkom izgradnje i opremanja OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija, te rekonstrukcijom OŠ Veliki Bukovec. Zahvaljujući završetku ulaganja, u obje škole nastava je sada organizirana u jednoj smjeni. U proračunu smo osigurali dosad najveći iznos bespovratnih potpora putem javnih poziva, 6,6 milijuna kuna u poljoprivredi, što je dva milijuna kuna više nego 2020. godine, zatim 1,3 milijuna kuna za potpore u turizmu, a za udruge građana 1,6 milijuna kuna, što je 19 posto više sredstava za 24 posto više udruga. U zdravstvu su pri kraju građevinski radovi na izgradnji Nacionalnog rehabilitacijskog centra Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, dok su završeni građevinski radovi na objektima Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije Opće bolnice Varaždin. Pokrenuta je javna nabava za izgradnju Centralnog operacijskog bloka, najvećeg projekta u zdravstvu. Isto tako, traju građevinski radovi u sklopu dva projekta regionalnih centara kompetentnosti u poljoprivredi i zdravstvu. Suočili smo se i s nizom izazova, tučom, sušom, najtežom prometnom nezgodom, brigom za raseljene osobe iz Ukrajine, a u svim tim situacijama naše žurne službe su reagirale odlično, na čemu im još jednom zahvaljujem – rekao je župan Stričak.

S ciljem pomoći mikro, malim i srednjim poduzetnicima koji su pretrpjeli štetu zbog prirodne nepogode tuče u svibnju i lipnju ove godine, županijski vijećnici su jednoglasno usvojili Program dodjele potpora male vrijednosti gospodarstvu za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče na području Varaždinske županije u 2022. godini.

- Na temelju ovog Programa bit će raspisan Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti ukupne vrijednosti 6 milijuna kuna, pri čemu su sredstva osigurana u državnom proračunu – najavio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen.

Na javni poziv moći će se javiti poduzetnici s područja gradova Varaždin i Lepoglava te općina Veliki Bukovec, Mali Bukovec, Sveti Đurđ, Bednja, Donja Voća, Maruševec, Vinica, Petrijanec i Cestica, koji su prijavili štete na mehanizaciji i opremi, zgradama te solarnim panelima za gospodarsku djelatnost, odnosno na imovini koja nije osigurana, a štetu su prijavili sukladno odredbama Zakona.

U Varaždinskoj županiji djelovat će dva nova centra izvrsnosti – Centar izvrsnosti za astronomiju i Centar izvrsnosti za robotiku. Osnovani će biti na temelju izmjena Odluke o utvrđivanju mreže programa centara izvrsnosti, koje su vijećnici prihvatili jednoglasno. Dosad su daroviti i visokomotivirani učenici dodatna znanja iz astronomije i robotike stjecali u sklopu programa, a sada će se ti programi biti proglašeni centrima izvrsnosti. Uz to, izmjenom Odluke je u mrežu uključen i Strukovni centar izvrsnosti za promet koji će djelovati pri Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin, a na temelju inicijative Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

- U godinu dana, otkako je donesena Odluka o utvrđivanju mreže programa centara izvrsnosti, dogodilo se puno toga dobroga. Programi robotike i astronomije su nevjerojatno napredovali i dobit će svoju „samostalnost“, naši učenici su osvojili 18 medalja na međunarodnim natjecanjima, kao i silne nagrade na državnim maturama. Prije dva tjedna je moj zamjenik Robert Kelemen na Generalnoj skupštini Europskog vijeća za nadarene izabran u Glavni odbor, pa je sada među sedmero ljudi koji kreiraju politiku rada s nadarenima i naš čovjek iz Hrvatske, iz Varaždinske županije. To je izuzetno veliko priznanje. Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima, Varaždinska županija je prije 10-ak dana dobila domaćinstvo Europskog prvenstva u robotici. U lipnju sljedeće godine će oko 900 učenika iz cijele Europe doći u Arenu Varaždin i ovdje će biti tjedan dana. Sve to je rezultat ukupnog obrazovnog sustava i sustava centara izvrsnosti, koji će ovom odlukom biti bolji – rekao je dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport, koji 1. listopada odlazi u mirovinu.

Župan Stričak mu je zahvalio na marljivom radu i svemu što je napravio da obrazovni sustav bude bolji i kvalitetniji, na što su županijski vijećnici ustali i dr. sc. Huđeka ispratili dugotrajnim pljeskom.

Vijećnici su dali suglasnosti na dvije odluke o osnivanju prava građenja za korist Grada Varaždinske Toplice, i to za objekte Pučke kupelji te Arheološkog nalazišta.

- Objekt Pučke kupelji bit će prenamijenjen u Interpretacijski centar termalne vode Aquae Iasae, a  Arhelološko nalazište bit će uređeno s uključenom izgradnjom prezentacijskog prostora na ulaznom dijelu nalazišta, i to u sklopu projekta “Grad na termalnoj vodi Aquae Iasae – Varaždinske Toplice”. Projektom je planirano uređenje, interpretacija te prezentacija kulturne i prirodne baštine Varaždinskih Toplica. Prijavitelj projekta i nositelj građevinskih dozvola bio bi Grad Varaždinske Toplice, a partneri Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju i Varaždinska županija – navela je Ljubica Božić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje.

Da bi Grad Varaždinske Toplice, sukladno odredbama Zakona o gradnji dokazao pravni interes za izdavanje građevinske dozvole, odlukama Upravnog vijeća se osniva pravo građenja, bez naplate, na vrijeme od 25 godina. Vijećnici su sada dali suglasnosti na te odluke, a projekt se planira prijaviti na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „C1.6 R1-I 1 – Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti“ s ciljem izgradnje javne turističke infrastrukture.

Da bi Zavod za javno zdravstvo mogao realizirati projekt izgradnje nove zgrade, u kojoj će biti objedinjene sve njihove djelatnosti, tri zdravstvene ustanove potpisale su sporazum s ciljem uređenja imovinskopravnih odnosa. Vijećnici su dali suglasnost na odluke upravnih vijeća Opće bolnice Varaždin, Zavoda za javno zdravstvo i Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije o raspolaganju nekretninama u krugu varaždinske bolnice. Izrađen je Geodetski elaborat kako bi se formirale parcele i definiralo tko koristi koje nekretnine.

Sukladno novom Zakonu o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi, vijećnici Županijske skupštine usvojili su Odluku o osnivanju Kulturnog vijeća Varaždinske županije, čija će zadaća biti predlagati ciljeve kulturne politike Županije i mjere za njezino provođenje, davanje stručnih podloga i mišljenja, praćenja i razmatranja stanja u pojedinim područjima umjetničkog i kulturnog stvaralaštva, davanja prijedloga za poticanje njihova razvitka i unapređivanja te obavljanja drugih poslova sukladno zakonskim i podzakonskim propisima.

Vijećnici su dobili informacije o stanju gospodarstva Varaždinske županije u 2021. godini i prvom polugodištu 2022. godine. Većinom glasova prihvaćena su izvješća o radu za 2021. godinu Piškornice d.o.o. - Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske za 2021., Piškornice – sanacijsko odlagalište d.o.o., Garancijske agencije, Bukotermala i Zone Sjever d.o.o. Vijećnici su dali suglasnost ŽUC-u Varaždinske županije na izvještaj o izvršenju Financijskog plana za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2022., kao i suglasnost na II. Izmjene i dopune Financijskog plana za 2022. godinu. Usvojen je i Zaključak o davanju pozitivnog mišljenja investitoru trgovačkom društvu Prudnica d.o.o. radi podnošenja prijedloga za utvrđivanje interesa RH. Na sjednici su prihvaćene Strateške smjernice do 2030. godine i Plan razvojnih aktivnosti 2022. – 2027. zdravstva Varaždinske županije te drugi akti.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video