Vijesti / Politika

emisija 'otvoreno'

Habijan u obračunu s Grmojom i o aferi u INA-i: 'Nije on osoba koja će nekome suditi'

Habijan u obračunu s Grmojom i o aferi u INA-i: 'Nije on osoba koja će nekome suditi'
HRT Screenshot

'Grmoji nedostaje pravnog znanja pa to prekriva floskulama i demagogijom', rekao je šef varaždinskog HDZ-a.

Šef varaždinskog HDZ-a i saborski zastupnik Damir Habijan gostovao je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. Tema su bile Afera INA i budućnost upravljanja tom kompanijom. 

U Otvorenom su još sudjelovali Nikola Grmoja (MOST), Hrvoje Zekanović (HDS) i Mišel Jakšić (SDP). Grmoja i Zekanović su nastavili svoju raspravu iz Hrvatskog sabora. 

Grmoja je rekao kako se u Saboru dogodio nesporazum.

- Ne znam zašto su se neki prepoznali u ovome što sam rekao. Ja ne mislim da je gospodin Zekanović glupan, mislim da je jedan od većih hrvatskih prosvjetitelja. Ja sam govorio o glupanima koji brane HDZ, ako su se neki u tome prepoznali, to nije moj problem - rekao je te dodao: 

- U trenutku kada nam iz najvažnije energetske kompanije nestaje milijarda nije vrijeme da se bavimo odvlakačima pažnje, nego je vrijeme da se fokusiramo na lopove i one koji su ih instalirali. Drago mi je da u oporbi postoji suglasnost i dovoljno hrabrih ljudi koji su spremni ovu priču s Inom istjerati do kraja - istaknuo je Grmoja. 

Hrvoje Zekanović rekao je da što se njega tiče u studiju ih je samo troje.

- Stolica na kojoj je trebao sjediti ćuprijaš ostala je prazna. Danas je jedan gospodin, kojem neću ni ime spomenuti, pokazao svoje pravo lice u Saboru i koliko je kulturan. Most i Božo Petrov i taj mali crni basetni, malo deblji gospodin, oni su odgovorni što će svaki hrvatski građanin dati 500 kuna da se podmiri dug koji je napravio Most kada je inzistirao na arbitraži. Dva puta sam razgovarao s Karamarkom i pitao da mi kaže o čemu se radi. Karamarko je napravio jedinu grešku - nije potjerao te ćuprijaše iz koalicije nego je on otišao. Jasno je rekao da nikakvih 550 milijuna nikada nije spomenuo. Jedini prijedlog koji je Tomislav Karamarko dao je da se odustane od arbitraže - da Mol odustane od svoje, a Hrvatska od svoje. Sve ostalo su insinuacije - rekao je Zekanović.

Damir Habijan rekao je da je s Grmojom ponekada teško komunicirati jer mu nedostaje pravnog znanja.

- On to zna, ali demagogijom i floskulama to pokušava prikriti. Protiv sam masovnog saslušanja na sjednici Nacionalnog vijeća jer u zadaćama koje su taksativno navedene ne postoji mogućnost, nije dopušteno da Nacionalno vijeće bilo koga saslušava. Postoji mogućnost da se pozove određene osobe koje mogu dati određeno mišljenje. Ja sam u Nacionalnom vijeću 6-7-8 mjeseci i smatram da kao pravnik, legalist moram postupati po odlukama Sabora - kazao je. 

- Ako je o nekom predmetu pokrenut sudski postupak, onda istražnog povjerenstva nema. Mi imamo postupak koji je krenuo. Je li imamo ustanovljene institucije u čijim je rukama ovaj postupak - imamo i one rade svoj posao. Nije Nikola Grmoja osoba koja će nekom suditi. Postoje za to institucije - istaknuo je Habijan.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video