Vijesti / Politika

ZIMA NA PRAGU

Grijanje preko kotlovnica: 'Bojim se da će zima biti teška'

Grijanje preko kotlovnica: 'Bojim se da će zima biti teška'
Varaždinski.hr, PIXSELL

Grad je odlučio pomoći građanima koji se griju preko kotlovnica.

Usred energetske krize i općeg poskupljenja stanari u zgradama koji se griju preko kotlovnica u dodatnim su problemima. Računi za grijanje i toplu vodu i u normalim vremenima bili su visoki, a prije nekoliko mjeseci dočekali su ih novi šokovi. O tim problemima pisali smo već, a u međuvremenu je Grad Varaždin odlučio dijelom amortizirati taj udar na kućne budžete građana.

Vezana vijest:

Trakošćanska, grijanje STARI PROBLEM SAD JE JOŠ VEĆI Stanari na kotlovnicama u strahu čekaju sezonu grijanja, cijene su im narasle više od 100 posto!

- To je jedan problem koji postoi zbog lošeg Zakona u toplinarstvu. Stanari tih zgrada plaćaju puno veće račune jer kotlovnice, koje su u vlasništvu Termoplina, a ne Vartopa, nisu godinama rekonstruirane. Sada se na to nadovezala energetska kriza. Bojim se da će ova zima biti teška - rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u emisiji Aktualac Radija Novi val.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, dodao je, Grad je pronašao model kako pomoći sugrađanima. 

- Odluka Vlade ide u dobrom smjeru kako bi se zaštitilo građane, a Grad pokriva još 10 lipa po potrošenom kilovatsatu. S ovim mjerama ne bi bitno rasli računi - kaže Marković.

Podsjetio je na to da su neke zgrade ovaj problem riješile tako da su prešle na etažno grijanje. No to je suprotno smjernicama Europske unije, koja zagovara moderne kotlovnice. Neki stanari se žele pojedinačno izdvojiti iz grijanja preko kotlovnica, ali za to trebaju potpise svih sustanara. 

- Tako da su tamo strahoviti problemi, ljudi se svađaju međusobno, opužuje se Vartop, i mi smo tamo zatekli problematično stanje. Ja se ipak nadam da će ova zima, s ovim mjerama, nekako proći, no do iduće sezone grijanja to se mora riješiti - zaključio je Marković.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.