Vijesti / Politika

anitkorupcijsko vijeće sabora

HDZ se protivi održavanju sjednice Anitkorupcijskog vijeća. Habijan: 'HDZ se ničega ne boji, ali…'

HDZ se protivi održavanju sjednice Anitkorupcijskog vijeća. Habijan: 'HDZ se ničega ne boji, ali…'
Patrik Macek/Pixsell

Na sjednici bi se trebao pojaviti i bivši šef Janafa Dragan Kovačević te reći nešto o tome kako su stvoreni preduvjeti za zatvaranje sisačke rafinerije.

Damir Habijan, šef varaždinskog HDZ-a i saborski zastupnik, ali i potpredsjednik Antikorupcijskog vijeća Sabora, danas je govorio o sjednici tog vijeća.

Nju je najavio Nikola Grmoja (MOST) za četvrtak, a tema bi bila INA-a. HDZ se protivi toj sjednici Antikorupcijskog vijeća, a Habijan je istaknuo zašto.

- Kao legalist, kao pravnik, kao odvjetnik, mislim da bi se svi zastupnici i zastupnice trebali držati slova zakona, odluka koje je donio Sabor, a jedna od njih je upravo ona o osnivanju Antikorupcijskog vijeća  - rekao je Habijan za N1 odgovarajući na pitanje što ima protiv održavanja saslušanja koje zaziva Grmoja.

- Ako pogledate odluku kojom je osnovano Antikorupcijsko vijeće, ona nigdje ne spominje da bi se pred njim moglo bilo koga saslušavati - kazao je Habijan pa dodao:

- Druga stvar, poslovnik o radu Hrvatskog sabora govori o javnim saslušavanjima, ali on spominje da se to može odraditi pred matičnim radnim tijelima. Nacionalno vijeće jest radno tijelo Sabora, ali nije matično radno tijelo.

Najavio je da će se sutra prije održavanja sjednice Antikorupcijskog vijeća sastati Odbor za Ustav koji će na njegov zahtjev dati svoju ocjenu ima li ovo vijeće ovlasti saslušavati bilo koga. O tome će, rekao je Habijan, ovisiti i njegova odluka hoće li doći na tu sjednicu.

Na pitanje što u slučaju ako se donese odluka da se ne može imati kakvo saslušanje, Habijan je kazao:

- Očekujem da se svi sjete prisege koju smo svi dali i da se drže zakona i Ustava.

Tvrdi da se HDZ ne boji ničega, ali da za sve postoje nadležne institucije.

- Ako gospodin Kovačević i kolega Grmoja imaju bilo kakvih saznanja o korupciji, zna se kojim se institucijama treba obratiti. U protivnom, oni čine kazneno djelo. Sve što imaju iznijeti, zna se koje su to institucije gdje bi trebali. To sigurno nije pravljenje showa u Hrvatskom saboru putem Nacionalnog vijeća koje nema te ingerencije - poručio je za N1

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.