Vijesti / Politika

zbrinjavanje bala

PATAFTA 'Trošak zbrinjavanja bala bit će do 300 posto skuplji nego prije deset godina'

PATAFTA 'Trošak zbrinjavanja bala bit će do 300 posto skuplji nego prije deset godina'
Zvonko Lončar

'Da nisam 2010. godine izgradio MBO postrojenje i tvornicu u Varaždinu znate tko bi se javio sada na natječaj da riješi balirani otpad i ekološki problem? Nitko!', smatra gradski vijećnik Davor Patafta.

Gradski vijećnik Davor Patafta osvrnuo se na ponudu za zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju koju su na natječaj poslale tvrtke CE-ZA-R iz Zagreba i HIS iz Donje Višnjice.

Njihova ponuda iznosi 216.726.968,75 kuna (s PDV-om), dok je procijenjena vrijednost nabave bila 186 milijuna kuna s PDV-om.

- Da nisam 2010. godine izgradio MBO postrojenje i tvornicu u Varaždinu znate tko bi se javio sada na natječaj da riješi balirani otpad i ekološki problem? Nitko! Kao što znamo, došla je samo jedna ponuda. I to od MBO postrojenja. Nikako da većina shvati da u poslovima zaštite okoliša ljudi ne žele blizu sebe tuđe smeće. Sindrom NIMBY znanstveno je dokazan u cijelome svijetu - napisao je Patafta u priopćenju.

Patafta je kazao kao 'svoje smeće moramo riješiti sami, a u varaždinskoj politici prevladavaju svađe i prepirke gore nego kod male djece'.

- Uz to, sukobljene strane, jedni protiv drugih, policiji šalju kaznene prijave kako bi opteretili političke protivnike ispitivanjima u policiji. Medijski prostor dobivaju oni koji znaju najmanje i stvaraju fame.

Osvrnuo se i na cijenu sadašnjeg zbrinjavanja baliranog otpada.

- Deset godina bacalo se blato na mene i moje prezime. To tada tehnološki najmodernije rješenje je koštalo građane 57 milijuna kuna netto. Sada će po ovom natječaju koštati 129 milijuna kuna netto i plus dodatni troškovi kamata oko 20 milijuna kuna (ukupno oko 150 milijuna kuna) i sve na kredit jer Grad ne može to jednokratno platiti. Ukupni trošak za građane biti će oko 250% do 300% skuplji - zaključio je gradski vijećnik Davor Patafta.

Najnovije

Reci što misliš!