Vijesti / Politika

GRADSKO VIJEĆE

PRORAČUN NIJE PROŠAO 'Ako se ne možemo dogovoriti, neka idu novi izbori'

PRORAČUN NIJE PROŠAO 'Ako se ne možemo dogovoriti, neka idu novi izbori'
Varazdinski.hr

Gradsko vijeće Grada Varaždina na svojoj današnjoj sjednici nije dalo podršku prijedlogu proračuna za 2023. godinu. Gradonačelnik Neven Bosilj ima mogućnost pokušati još jednom, na sjednici tijekom prosinca, predložiti proračunske dokumente, a ako proračun ni tada ne bude izglasan, pokreće se privremeno financiranje. Po svemu sudeći, situacija je takva da su na proljeće vrlo izvjesni izvanredni izbori za Gradsko vijeće.   

Bosilj, po svemu sudeći, nema namjeru predlagati novi proračun, osim ako ga zakon na to obveže.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Žao mi je što niste prepoznali projekte i viziju ovoga proračuna. Dobro ću razmisliti o podnošenju novog prijedloga proračuna, moram se konzultirati s pravnicima imam li zakonsku obvezu još jednom podnositi proračun ili ćemo zaključiti naše druženje i raspisati izbore - rekao je Bosilj nakon što proračun nije prošao.

Svega sedmero vijećnika, od 11 potrebnih glasova, podržalo je prijedlog proračuna. To su SDP-ovi vijećnici Blaženka Beli, Josip Garić, Gordana Marsenić, Lidija Maček i Lovro Lukavečki te, s liste Reformista, Zdravka Grđan i Mirjana Kolarek Karakaš. Suzdržani su bili predstavnici obje struje platforme Budimo grad: Dubravka Novak i Ivan Obadić te Hrvoje i Ana Petrić te vijećnici sa Čehokove liste Stjepan Cepanec i Viktor Mrzlečki. Protiv su bili preostali Čehokovi vijećnici (Ivan Čehok, Mario Lešina i Josip Dreven) te HDZ-ovi vijećnici (Alen Runac, Silvija Cupar). Prisutni na glasovanju nisu bili Damir Habijan (HDZ), Zlatan Avar (NL Ivana Čehoka) i nezavisni Davor Patafta.

Bosilj: 'Ovo nije podrška rješenju za bale'

Neven Bosilj je u uvodnom dijelu rasprave nabrojao sve najbitnije stavke proračuna, naglasivši pritom da podrškom proračunu vijećnici ne glasaju za rješenje bala. Jer upravo je ta tema, rekao je, bila u fokusu svih rasprava o podršci proračunu. 

- Tek odlukom o zaduženju vi meni dajete zeleno svjetlo za nastavak rješavanja baliranog otpada - naglasio je Bosilj.

Rekao je da se čudi HDZ-u, koji sada ne podržava proračun.

- A cijelo vrijeme su njegovi vijećnici podržavali ovaj proces. Žao mi je što ovdje nema gospodina Habijana - rekao je Bosilj. 

Na natječaj za bale stigla je ponuda teška 216 milijuna kuna. U to je uključen i trošak sanacije tla nakon odvoza baliranog otpada, a to bi moglo stajati i do 30 milijuna kuna. 

- To je nešto više od jedan milijun kuna mjesečno. Tu cijenu Grad može izdržati bez većih problema - poručio je Bosilj.

U nekoliko navrata istaknuo je: - Hoće li biti druge prilike da se proračun izglasa, još ćemo vidjeti. Ako se ne možemo dogovoriti, možda je najbolje da idu novi izbori. 

Cepanec: 'Dajte da platim svoj dio'

Stjepan Cepanec (Nezavisna lista Ivana Čehoka) rekao je da je on spreman sam snositi trošak bala koji bi pripadao njegovom domaćinstvu. Bosilj je rekao da upravo takvi prijedlozi pokazuju gdje je problem, a nezavisni Davor Patafta dodao je da se iz toga nerazumijevanja vidi kako je riječ o složenom problemu.

On je prvi spomenuo tužbu prema Gradu za koncesiju iz 2013. godine na, s kamatama, oko 100 milijuna kuna, koju je C.I.O.S. podnio protiv Grada, ista ona tvrtka koja se sada javila na novi natječaj.

Grđan: 'Ovo su bile naše incijative'  

Zdravka Grđan, predsjednica Gradskog vijeća ispred stranke Reformisti, iznijela je njihove uvjete za podršku proračunu.

Patafta je od nje tražio da se odredi o rješenju za bale i grešaka koje su u vezi bala u prošlosti napravili Goran Habuš i Radimir Čačić. No Grđan je rekla da se ne može ispričavati u ime Radimira Čačića, a Karakaš dodala da 'nije bitno je li mačka crna ili bijela, već je bitno da lovi miševe'.

Runac: 'Ovo je pokušaj pljačke'

Alen Runac se osvrnuo na Bosiljevo čuđenje HDZ-u.

- HDZ će i dalje prihvaćati sve dobre prijedloge. Prošle godine smo vam vjerovali. Pričali ste 'mi ćemo, mi ćemo', a centar civilne zaštite je otišao u Kneginec - rekao je Runac, a rješenje za bale nazvao 'pokušajem najveće pljačke u povijesti Grada Varaždina pod palicom mentora Radimira Čačića'. Na to se uključio Bosilj i njegovo izlaganje nazvao sramotnim.

- Vi sad tu bajate o nekakvom Čačiću. Hoćete reći da sve što su vaši ministri i državni tajnici propisali i potpisali, da je to pljačka? Znao sam da će ovo biti predstava za javnost, zato je najbolje da se ovo Gradsko vijeće raspusti - rekao je Bosilj, a Runac replicirao da je jedini problem cijena.

Čehok: 'Fond neće dati novac'

Ivan Čehok rekao je da je uvjeren da Fond za ovakav natječaj neće dati novac. Kao razloge je naveo postojanje ugovora iz 2008. i tužbe za koncesiju iz 2013. 

- Vratite se na ugovor iz 2008. i mi ćemo dići ruku. To što smo Patafta i ja trunuli u zatvoru, to ćemo zaboraviti - izjavio je Čehok.

Fond je jasno rekao da je taj ugovor neprovediv, podsjetio ga je Bosilj. 

- Mi ćemo i za miješani komunalni otpad možda morati prihvatiti MBO po toj cijeni - upozorio je Bosilj, za što krivi Čehoka iz vremena kad je počeo balirati otpad, umjesto da je riješeno pitanje odlagališta. 

Patafta je rekao da on osobno oko ove teme više nema osobni interes.

- Ja sam to prodao 2014. godine i izašao iz toga. Meni je jedini interes sada da se to riješi - rekao je Patafta.

Lešina: 'Poništimo natječaj'

Mario Lešina (Nezavisna lista Ivana Čehoka) kaže da ga kod predlaganja novog proračuna smeta zastrašivanje.

- Kao da sutra neće svanuti - rekao je. I on je podsjetio na prijašnje važeće pravne poslove u vezi bala. - Prije nego što se tamo bilo što dirne, moramo riješiti i ugovor i koncesiju - upozorio je i rekao da Fond neće dati ni kunu dok se ne riješe prijašnji sporovi. To je Bosilj opovrgnuo.

- Postoje temelji za poništenje javne nabave jer je došla bitno viša ponuda od procjene. Pa da se vratimo na ugovor iz 2008. godine, svi ćemo to podržati - rekao je Lešina. 

Obadić: 'Trebali smo imati više informacija'

Ivan Obadić (Budimo grad - Nezavisna lista Dubravke Novak) istaknuo je da su vijećnici trebali imati puno više informacija oko načina kako će se riješiti bale te da su sve informacije morali imati prije najmanje mjesec dana. 

- Osjećam veliku odgovornost oko ovoga o čemu odlučujemo danas. Svjesni smo da se radi o ogromnom financijskom, ekološkom i političkom problemu. Ono što smatram da je loše oko ove sjednice je to da smo trebali imati više pisanih dokumenata i informacija, mišljenja oko sanacije bala. Trebali smo mnoge informacije imati prije mjesec dana, imati prezentaciju odvjetnika oko objašnjenja. Mi nemamo potpune informacije. To smo i prethodnom gradonačelniku zamjerali. Trebamo imati potpuni uvid u cijelo rješenje. Ovo je nadstranačko pitanje - kazao je Obadić.

Petrić: 'Pozivali smo na javnu raspravu' 

Hrvoje Petrić (Budimo grad) izrekao je svoje mišljenje o toj temi te smatra da se nije dovoljno napravilo da svi saznaju o čemu se tu radi. 

- Ne znam je li pojednostavljeno razmišljanje ovo što govori gradonačelnik i zamjenik. Činjenica je da mi nemamo kvalitetnu javnu diskusiju o ovoj temi. Ova je tema o najvećem zaduženju, odnosno pravnom poslu u povijesti Grada. Pozivali smo da se napravi tribina i da stručnjaci govore o opcijama. Nekakvo međustranačko vijeće na tu temu nije sazvano. Vijećnici nikad nisu pozvani na raspravu. Ne mogu shvatiti da svi skaču i crvene se kad im se kaže nešto što ne žele čuti - naglasio je Petrić.

Čehok: 'Moja je greška što sam vjerovao državi'

Ivan Čehok (Nezavisna lista Ivana Čehoka) kazao je da nisu ispunjena nikakva obećanja iz predizborne kampanje. 

- Proračun jest način na koji gradska vlast ostvaruje svoja obećanja. I što god mislili, 18 mjeseci je proteklo i ovo je sad još 12 mjeseci. Čitamo koja su to politička obećanja proračuna i što će se izvršiti. Nema apsolutno ničega. Političko obećanje Bosilja bilo je da će riješiti neke probleme poput Miškinine ili kućanske rampe. Nije se riješilo - rekao je Čehok. 

- Nema liftova u zgradama koji su obećani. Umirovljenicima je obećano da će im se na Rabu napraviti objekti. Nije se napravilo. Mi smo izgubili izbore na temelju vaših obećanja koji su vezani uz smanjenje cijene svježeg otpada, micanja bala i pravilnog gospodarenja otpadom. Ništa od toga nije ispunjeno. Čistoća je navodno napravila spavaonicu u svom poslovnom objektu. Sramotno. Imamo skuplju uslugu i nezadovoljstvo građana kod skupljanja otpada - iznio je Čehok.

Čehok smatra da je njegova greška bila što je vjerovao državi prije 17 godina. 

- Osim toga, nije točno da nije postojao dogovor oko nagodbe. Nikada gospodin Pripuz nije rekao da nije spreman obraditi za 1.300 kuna. Habijan, Avar i Lešina su bili na tim sastancima. Bosilj je urlao po gradu da je to krađa i lopovluk. Danas nam nudite veću cijenu i velite da je to dobro. Meni je žao što sam 2005. godine vjerovao da će država napraviti regionalni centar i da mi ne radimo vlastiti deponij. Kad je Kneginec spustio rampu, država je rekla da baliramo otpad. Moja je greška bila što sam vjerovao državi. MBO je mogao 2012. obraditi otpad. A vi ste me prijavljivali, završili smo u ćuzi. To je naša karma, ali smo oslobođeni. Vi ste, Bosilj, pet puta promijenili mišljenje. Na kraju tvrdite da se to može po 2.200 kuna obraditi. Naravno da vam nitko ne vjeruje - poručio je Čehok. 

Petrić: 'Ne postoje uvjeti za povjerenje gradskoj vlasti'

Hrvoje Petrić (Budimo grad) počeo je s raspravom vezanom uz proračun.

- Ne sviđa mi se način na koji Bosilj i Marković vode grad. U proračunu mi se ne sviđa jer ne vidim nikakvo razmišljanje koje bi bilo podudarno s vrijednostima za koje se zalažem. Na primjer, investiranje od milijun kuna za NK Varaždin. Ne vidim kako će se to uskoro isplatiti. Imamo gradnju tribina u Hrašćici za NK Varteks, to ne razumijem. Imamo stadion u Zagrebačkoj i na Slobodi. Graditi treći natkriveni nogometni teren u gradu od 40 tisuća stanovnika je malo previše. Za aerodrom i dalje ne vidim čemu služi. Imamo povećanje naknada za novorođenu djecu, ne poznam nikoga tko se odlučio imati dijete jer će dobiti 1.000 eura. Kupnja nekretnine Varteksa je promašena. Neprihvatljivo mi je i smiješno da imamo gradonačelnika koji kritizira da mu zaposlenici ne rade kako treba, a povećat će se plaće za sve njih bez ikakvih kriterija. Opet će građani to platiti. Neka se plaće dignu onima koji su to zaslužili svojim radom - rekao je Petrić te dodao: 

- Već sam rekao da ne postoje uvjeti za povjerenje ovoj gradskoj vlasti. Sada se to potvrdilo. Bilo je kupovine nekretnina za koju nema opravdanja. Riječ na 'b' nisam spomenuo, ali mislim da je jasno zašto ova gradska vlast ne zaslužuje moje povjerenje - zaključio je Petrić. 

Čehok: 'Proračun je tehnički neispravan'

Čehok je kazao da je gradski proračun za 2023. tehnički neispravan i protivan Zakonu o proračunu. 

- Imate barem pet razloga zašto je tehnički neispravan i ne bi prošao test nadzora Ministarstva financija. Veći problem je što u proračunu nema niti jednog kapitalnog projekta i ničega za naše građane. Bosilj laže da je on POS-zgradu u Wissertovoj dovršio. Ono što danas vidim, nemate niti jedan projekt POS za sljedeću godinu. Palamudite o stanovima za mlade, ali POS su najbolji stanovi za mlade. Bode me u oči projekt sortirnice. Čovjek je iskopao otpad, a Bosilj je rekao da tu svi imaju krimen. Sada u ovom proračunu piše da je to otpad u kojem ima komunalnog otpada, plastike, gume... Kako ste ga onda kategorizirali kao građevinski? To je proizveo izvođač radova. Što Grad ima s otpadom koji je građevinska industrija tamo napravila? Bit ćemo penalizirani za podzemne spremnike i sortirnicu. Niti jedan projekt koji smo vam ostavili ne možete dovršiti - rekao je Čehok. 

Novak: 'Ako bude referenduma, spremni smo razgovarati' 

Dubravka Novak (Nezavisna lista Dubravke Novak) o proračunu je rekla sljedeće:

- Bale su uvjet zbog kojih bi se moglo govoriti o proračunu. Na izbore smo išli s obećanjem da želimo promjene u vođenju ovog grada. Ono treba biti iskrena, transparentna i otvorena. Bez tolerancije smo prema uhljebljivanju. Sanacija bala su kapitalno ulaganje i predlažemo referendum. U raspravi smo čuli da postoje neki razgovori o kojima se ne može javno govoriti. Referendum je jedan od načina da aktualna vlast izvijesti građane što piše u ugovorima i o tome na što pristajemo za 190 milijuna kuna, uz uvjete i troškove rješenja. O tome ima pravo znati svaki zainteresirani građanin. Svi su jako kritični prema svim rješenjima. Manjak informacija doprinio je tome da smo svi sad stručnjaci u rješavanju te problematike - rekla je Novak i poručila da, ako bude referenduma, spremni su razgovarati o proračunu za 2023. godinu.

Obadić: 'Zašto se bojite građana?' 

Lovro Lukavečki istupio je ispred SDP-a te rekao da će podržati proračun i istaknuo da mu nije jasno zašto se zbog nekih neslaganja ruši proračun s velikim brojem dobrih projekata.

Ivan Obadić iz Budimo grad istaknuo je kako se ne može složiti s ovakvim načinom upravljanjem gradom te je iskazao da se može čak reći i da se gradom upravlja koruptivno. Neke stvari je i pohvalio, no istaknuo je da nema velike promjene između ove i prethodne vlasti kojoj je na čelu bio Ivan Čehok. Problem baliranog otpada istaknuo je kao primjer netransparetnosti u upravljanju gradom.

- Ako odbijemo, onda smo neodgovorni, ako prihvatimo, to nije ono za što smo se zalagali. Trebamo poštivati demokratsku kulturu i uključivanje građana, a to se može kroz referendume. Zašto se bojite građana? Nisu dovoljno pametni? Gradska vlast mora građanima dati sve informacije o tom poslu. Krajnje je vrijeme da građanima damo da sami odluče - rekao je Ivan Obadić u svojem izlaganju.

Ana Petrić: 'Rado bi čula struku'

Ana Petrić rekla je da bi rado čula riječ struke. 

- Apelirala sam da se napravi neki panel, na kojem bi bili svi ti ljudi na koje se vi pozivate - rekla je. 

Istaknula je neke zamjerke na račun odluka gradske vlasti, među njima primjerice nagodbu s društvom T&H Invest, zatim kako su donijete izmjene GUP-a. Rekla je da je njima jednom poduzetniku dopušteno nešto što nijednom drugom nije. 

- Odvoz otpada također se nije pomaknuo na bolje. A šlag na tortu je postupak javne nabave za zbrinjavanje bala, odnosno način kako je on proveden - rekla je Ana Petrić.

Lešina: 'Anić Vučinić je kontaminirala postupak'

Gradska vlast isticala je u nekoliko navrata mišljenje stručnjakinje Aleksandra Anić Vučinić o temi zbrinjavanja bala. No Mario Lešina rekao je da ovu proceduru upravo njena uloga kontaminira. 

- Profesorica Anić Vučinić je kao vještakinja potpisala da MBO ne može obraditi biološku komponentu - upozorio je Lešina.

Ana Petrić se nadovezala i rekla da joj je poznato da je Anić Vučinić tada ustvrdila da je kapacitet MBO-pogona 30.000 tona godišnje, što bi značilo da se bale ne mogu zbrinuti u predviđenih 18 mjeseci.

- I to je jedno od pitanja koje bih joj željela postaviti, pa da se i njoj da mogućnost da odgovori. To je smisao dvosmjernog razgovora - rekla je Petrić.

Time je rasprava završena i pristupilo se glasovanju, na kojem je odbijen prijedlog proračuna.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video